Çim polenine alerjisi olan bireylerde patates ile; huş ağacı alerjisi olanlarda havuç, maydanoz, dere otu, rezene, patates ile; pelin otu alerjisi olan bireylerde kereviz ve havuç ile; farklı polen alerjilerinde bu sebzeler dışında, yaban havucu, enginar, hindiba, marul gibi sebzelerle de alerjik reaksiyonlar ...
Alerjiye en sık sebep olan besinler
İnek sütü, yumurta, balık, kabuklu deniz ürünleri (karides, kerevit, ıstakoz, yengeç), kabuklu kuruyemişler (fındık, fıstık, ceviz), yaban mersini, domates, çilek, çikolata, ketçap, mayonez, margarin, bal gibi yiyecekler en sık alerjiye yol açan besinlerdir.
Meyveler özellikle ürtiker olmak üzere, sıklıkla alerjik reaksiyonlara neden olurlar. Özellikle çocuklarda elma, armut, asitli meyveler, çilek, kavun, karpuz ve sert çekirdekli meyveler (kiraz, vişne, kayısı, şeftali) alerjiye neden olabilir.
Kırmızıbiber ve biberli yemekler, sucuk, sosis gibi işlenmiş et ürünleri çocuklarda alerji ve astımın alevlenmesine neden olur. Baharat, çocukların beslenmesine sıklıkla pizza ve lahmacun gibi gıdaların tüketimi sırasında girer. Kola da bol kafein içeren ve uyarıcı olduğu bilinen bir içecektir.
İlgili 37 soru bulundu
Huş ağacı, çim, yabani ot gibi polenlere alerji gelişen bireylerde, başlangıçta sorunsuz tüketilen kereviz, havuç gibi bazı sebzelerin alımından sonra 5-15 dk'da başlayan ağız içi ve boğazda kaşıntı, karıncalanma hissi, dudaklar, dil, damak ve boğazda şişme gibi alerjik reaksiyonlar görülebilir.
Su başta olmak üzere mümkün olduğunca meyve suyu ve bitki çaylarını tüketin. Ekstra sıvı içme, burun içerisinde mukus üretimine yardımcı olur. Özellikle bitki çayları, et suyu çorba gibi sıcak sıvılar mukus üretimini artırarak rahatlamanızı sağlar.
Besin alerjisinde tanı nasıl konur? Genel olarak ebeveynlerin çocuklarla aynı besinleri yedikten sonra aynı şikayetlerin tekrarlanmasını fark etmesiyle ilk adım atılmış olur. Bu noktada, deri ve kan testleri uygulanır. Bu testlerde pozitif reaksiyonlar söz konusu ise besin alerjisi tanısı kesinleşir.
Bağışıklık sistemini güçlendirmek için probiyotik olarak kefir ve yoğurt kullanılması durumunda alerjilerin azaldığı söylenebilir” ifadelerinde bulundu. tarafından sağlanmaktadır.
Domates de alerjik reaksiyona neden olan yiyeceklerden biridir. Alerjik reaksiyon, bağışıklık sisteminin çoğu zaman zararsız olan bir maddeyi zararlı olarak algılaması sonucu oluşur. Domates alerjisi, domatese karşı tip 1 aşırı duyarlılıktır. Tip 1 alerjiler genellikle temas alerjileri olarak bilinir.
En tehlikeli reaksiyon ise 'anafilaksi' adını verdiğimiz reaksiyondur. Aniden başlayıp ölüme neden olabilir. Eğer alerjen soluduğunuz bir şey ise gözleriniz, burun ve solunum sisteminiz etkilenir.
Alerjiden Korunma Yolları
Polenler sabahın erken saatinde daha çok bulunduğundan yaşanılan ortamı öğle vaktinde havalandırmak gerekebilir. Duş almak korunma yollarında önemli bir faktör olduğu bilinir. Dışarda bulunan polenlerin hem vücuda hem de saçlara temas eden polenlerin temizlenmesi için duş alınabilir.
Yoğurt alerjisi, aslında inek sütü alerjisinden kaynaklanan bir durumdur. İnek süt alerjileri en yaygın görülen 8 besin alerjilerinden biridir. Özellikle bebeklik döneminde görülen bu alerji, genel olarak çocukluk çağının ilerleyen dönemlerinde aşılır ancak bazı çocuklarda ömür boyu devam edebilir.
Alerji belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterir. Alerjinin şiddeti de belirtiler üzerinde etkilidir. Kaşıntı, burun tıkanıklığı, sık hapşırma, kronik öksürük, nefes darlığı veya hırıltı, vücutta döküntü veya şişlik belirtiler arasında sayılabilir.
Bağışıklık sisteminin, pirinçte bulunan bazı proteinler zararlı ve tehlikeli olarak görmesi ve bu proteinlerle savaşması, pirinç alerjisinin oluşma nedenidir. Alerjik kişi pirinç ile karşılaştığında histamin gibi kimyasallar salınır. Bu kimyasallar reaksiyon belirtilerinin oluşmasına neden olur.
2) Limon Suyu
C vitamini kaynağı olan limon, antioksidan bir besindir. Limon suyu, ciltte oluşan alerjik kaşıntıyı giderme konusunda etkili olabilir.
Alerjik rinit tedavisinde antihistaminler, kortizonlu spreyler (kortikosteroid) ve tuzlu su kullanılabilir. Burunda tıkanıklık fazla olduğu takdirde, ilk etapta dekonjestanlar kısa süreli kullanılabilir. Burunda çok fazla akıntı olduğu takdirde ise ipratropium burun spreyleri yarar sağlayabilir.
Alerjinin en etkili tedavisi alerjenden kaçınmadır. Bununla birlikte, bazen alerjenlerden tamamen kaçınmak mümkün değildir. Örneğin polen, özellikle saman nezlesi mevsimi boyunca havada sürekli olarak bulunur. İlaçlar alerjik reaksiyon belirtilerinde yardımcı olabilir, ancak alerjiyi iyileştirmezler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri