Sebze, bitkilerin insanlar veya diğer hayvanlar tarafından yenen kısımlarına verilen isimdir. Sebze terimi, kültürler ve mutfaklar arasında farklı anlamlara gelebilir.
Edamme, soya fasulyesi, brokoli, mısır, bezelye, Brüksel lahanası, ıspanak protein içeriği yüksek olan sebzeler arasındadır.
Avokado, şeftali, kivi, ahududu, kayısı, kavun, kırmızı meyveler, muz ve portakal protein açısından zengindir.
Yüksek miktarda protein içeren meyveler ise şunlardır; kivi, böğürtlen, avakado, kayısı, şeftali, kavun, portakal ve muz meyvelerdir.
En iyi protein nelerde var? En iyi ve kaliteli protein anne sütü ve yumurtada bulunmaktadır. Ayrıca miktarı bakımından kırmızı et, tavuk ve hindi eti, deniz ürünleri ve balık, süt, bezelye, chia tohumu, mercimek, keten tohumu, badem, fındık, soya, peynir, kabak çekirdeği gibi besinler protein zenginidir.
İlgili 19 soru bulundu
Günlük protein ihtiyacı genellikle gıdalar yoluyla karşılanır. Uzmanlar dengeli ve sağlıklı beslenme için besin çeşitliliğine ve her öğünde mutlaka protein alımına dikkat edilmesini tavsiye etmektedir. Eczanelerde, spor mağazalarında ve çeşitli internet sitelerinde protein tozları satılmaktadır.
Yer fıstığı protein içeriği en yüksek kuruyemiştir. 100 gr yer fıstığı tüketildiğinde yaklaşık 26 gr protein, 49 gr yağ tüketilmiş olur.
Etle eşdeğer proteine sahip olan mercimek bu besinlerin en başında gelmektedir. Bakliyatlar kök bitkilerdir. Bu yüzden de oldukça fazla protein içerir.
100 gram domates içerisinde 1.64 gram protein bulunmaktadır. Bunun yanında 7.29 gram karbonhidrat bulunmaktadır.
Özellikle soya, baklagiller ve yağlı tohumlar proteinden zengin bitkisel kaynaklardır. Soya, en çok kullanılan bitkisel protein kaynağıdır. Soya proteini bitkisel olarak en kaliteli protein kaynaklarındandır.
Balık: Protein ağırlıklı besinler arasında hayvansal bir besin olan balık da bulunur. Balık çeşitleri, hem protein hem de omega-3 bakımından oldukça zengindir. Süt ve Süt Ürünleri: Süt, yoğurt, peynir, ayran gibi süt ürünleri protein bakımından zengin besinler arasında yer alır.
Protein ağırlıklı beslenme, günlük alınan besin türlerinin ağırlıklı olarak proteinden oluşmasıdır fakat düşük miktarda karbonhidrat içerir ve muhakkak sebzelerle özellikle yeşil yapraklılarla desteklenir.
Yaklaşık 100 g'lık pişmiş bir patateste protein oranı 1.7-5.8 g arasındadır (Tablo 2).
Bulgurdaki protein, kalsiyum, potasyum ve fosfor pirinçten daha fazladır. B vitaminleri ve demirin miktarı ise pirinç ve makarnadan üç kat daha yüksektir. Buğdayın kaynatılması sırasında suya geçen mineral maddeler ve B vitaminleri, tane tarafından tekrar emildiği için, bulgurun besin değerinde kayıp olmaz.
Kas dokusunun yapı taşıdır. Yağsız kas kütlesi kazanmak isteyenler için, günlük vücut ağırlığının kilogram başına 2,0 gramlık bir protein alımı gerekmektedir.
Hayvansal gıdaların dışında mercimek, nohut, barbunya, fındık, badem, ceviz ve tohumlar da vücudun protein ihtiyacını karşıladığından öğünlerde yer verilmesi gereken besinlerdir.
Zeytin protein, kahvaltıların yıldız ürünü olan siyah zeytin 100 gramında yaklaşık 0.84 gr protein içerir. Yağlı bir yapıya sahip olan zeytinin 1 porsiyonu yaklaşık 53 kaloridir. 100 gr zeytin yaklaşık 0.7 gr karbonhidrat, 5.4 gr ise yağ içerir.
Protein alımı gün içerisindeki öğünlere dağıtılmalıdır. Dünya Sağlık Örgütü kriterlerine göre günlük protein ihtiyacı ortalama kilo başına 1 gram olarak hesaplanır. Yani 60 kg ağırlığındaki bir kişinin günlük protein ihtiyacı en fazla 60 gram olacaktır.
Fazla alınan protein vücutta protein deposu olmadığı için yağa dönüşerek depo edilir. Hayvansal kaynaklı proteinler doymuş yağ ve kolesterol içerir. Bu nedenle kalp ve damar sağlığı için risk faktörü oluştururlar. Ayrıca proteinlerin parçalanması sonucu oluşan artık öğeler böbrekler ve idrar yoluyla atılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri