Muğlanın kıyılarından da Bodrum ve Datça yöresinde nem sorunu yok denilebilir.
Türkiye'de en az neme sahip olan şehirlerin bulunduğu bölgeler, Güneydoğu Anadolu Bölgesi ile Göller Yöresi olarak geçer. Zaman içerisinde nem oranları değişse de Isparta ili için en düşük neme sahip il denilebilir. Doğu Anadolu'da Malatya ve Van'da düşük neme sahip olan illerdir.
Türkiye'de nemin en az olduğu yerler, İç Anadolu Bölgesi ile Doğu Anadolu Bölgesi'nde rakımı yüksek olan yerlerdir. Göller Yöresinde yer alan Isparta, nemin en az görüldüğü ilimizdir. Nemin azı da fazlası da insan sağlığı için zararlıdır. Nem az olan yerlerde nemi yükselten ev tipi cihazlara ihtiyaç bulunur.
Tunceli ili ortalama nem oranı 2013 yılı TÜİK verilerine göre 51.72 olurken, Sinop iline ait nem oranı yıllık verilere göre 86.08 olduğu görülmüştür. Karadeniz Bölgesi, en fazla yağış ve en yüksek nem oranının görüldüğü bölge konumundadır. Mutluluk düzeyi yüksek iller, genellikle bu bölgede yer almaktadır.
Yapılan araştırmaların da net bir biçimde gösterdiği üzere ülkemizde nem oranının en yüksek olduğu bölge Karadeniz bölgesidir. Bu bölgede de en yüksek nem görülen kent yüzde yetmiş nem oranı ile Rize kentidir. Nem istenen bir durum olmadığı için nem alma cihazı türden cihazların kullanılması son derece önemlidir.
İlgili 25 soru bulundu
Dünya'da nemliliğin en yüksek olduğu noktalar Ekvator ve çevresidir. İnsan yaşamının mevcut olduğu ve nemli alanın sınırları içerisinde yer alan bölgeler için nem alma cihazı olmazsa olmazdır. Yağışın az olduğu ve hava sıcaklığının fazla olduğu yerlerde yüksek nemden bahsedilemez.
Evde olması gereken nem oranı uzmanlar tarafından ortalama yüzde 65 olarak öneriliyor. Nem oranının yüzde 35-40'lara düşmesi durumunda oda içindeki hava sertleşiyor. Düşük nemli ortamların virüs ve bakteriler için, yüksek nemin ise akarlar ve mantarların üremesi için ideal ortam sağladığı ifade ediliyor.
Pamukova ve çevresi Akdeniz ve Karadeniz iklimleri arasında bir geçiş iklimi olan Marmara Geçiş iklimi özelliği gösterdiğinden nemli ve kuru ormanlar sahada yayılış gösterir.
Dün ölçülen sıcaklıklarla; Türkiye'nin en sıcak yeri, 45,9 derece ile Antalya'nın Kaş ilçesi Çavdır Orman Sahası ve Muğla'nın Köyceğiz ilçesi Zeytinalanı Ekip Orman Deposu oldu. Antalya ve Muğla'yı 45,7 derece ile Şırnak'ın Cizre ilçesi takip etti.
Maksimum nem havanın neme doyma noktasıdır. Maksimum nemin yazın en yüksek sıcak yaşadığımız bölge G.D. Anadolu Bölgesidir.
Bağıl nemin %100 olması, havanın artık suyla doyurulmuş olması demektir. Bu durumda hava daha fazla su alamayacak ve havaya katılmaya çalışan buhar yoğuşarak sıvı hâline dönüşecektir. Bağıl nem %100'den küçük bir değerdeyse buharlaşma gözlenir.
Yanlış nem seviyeleri insanlara veya malzemelere zarar verebilir. Çok yüksek nem küf ve yoğuşma sorunlarına neden olabilir. Çok düşükse, oluşan kuruluk düzeyi nesnelere ve insanlara zarar verir, bizi havadaki virüslere ve enfeksiyonlara karşı daha duyarlı hale getirir.
Eğer ortamdaki nem oranı yüksekse buharlaşma daha yavaştır. Bu nedenle nem oranındaki artış vücudun terlemeyle ısı kaybetmesini, dolayısıyla soğumasını engeller. Kışın nem oranı yüksek olan yerlerde hava sıcaklığını olduğundan daha düşük hissetmemizin nedeni ise farklıdır.
İzmir'de bağıl nem oranı sıcaklığın yüksek, bulutluluğun az olduğu yaz aylarında düşüktür. Buna karşılık nemli hava akımlarının etkisine girildiği yılın soğuk döneminde artış görülmektedir. Yıl içinde Mart ayından itibaren azalmaya başlayan değerler en düşük oranına Temmuz ayında ulaşmaktadır.
Deniz kıyısında olan yerlerde nem yüksek olmaz. Sıcaklık ve Deniz kıyısı Birleşince nem artar.
Yıllık bağıl nem ortalaması %71'dir.
Türkiye'de Kışın En Sıcak Şehirler
“Türkiye'de kışın nereye gidilir?” sorusuna sıcak bir yanıt arıyorsan düşünmen gereken ilk iki şehir Antalya ve Muğla. Kış dönemi boyunca diğer şehirlere oranla daha yüksek bir ortalamaya sahip olan bu iki şehir, dört mevsim boyunca devam eden bir turizm döngüsüne sahip.
Kışın Türkiye'nin en sıcak yeri neresi sorusuna spesifik olarak bir cevap vermek gerekirse kesinlikle Antalya'dan bahsetmek gerekir. Zira Antalya, Akdeniz Bölgesi'nin en önemli liman şehirlerinden biri olmakla birlikte, Ekvator Bölgesi'ne de en yakın konumdaki Türkiye şehirlerinden biridir.
Mevsimlik ortalamalara göre Kış 6.1 °C ile en soğuk mevsimdir. Kışı 12.7 °C ile İlkbahar ve onu da 16.0 °C ile Sonbahar mevsimleri takip eder. Yaz ise 24.6 °C ile en sıcak mevsimdir.
İlimiz, yarı kurak, az nemli bir iklime sahiptir. İlimizde, kışları serin, yazları ılık, sıcaklık ve yağış parametrelerine göre mevsimler arası sıcaklık farkı fazla olmayan, yağışlar düzenli, sahil kesimi mutedil, iç kesimlerde Karadeniz iklimi ile İç Anadolu İklimi arasında geçiş bölgesi iklimi hâkimdir.
Uzun yıllar Kocaeli'ye bağlı bir ilçe olarak yaşayan Adapazarı, TBMM'de 17 Haziran 1954 tarihinde kabul edilen bir yasa ile “Sakarya” adıyla vilayet haline gelmiştir. Sakarya ilinin merkez ilçesi ise Adapazarı olmuştur.
Evet. Sakarya'mızın havası çok temiz görülmemektedir. Bunu, kent yaşayanı olarak her gün hissediyor, zaman zaman, bu yönde ki serzenişlere de yazılı ve sözlü olarak şahit oluyoruz.
Akıllı telefon takip sistemleri sayesinde akıllı telefon ile çalıştırılabilen ölçüm cihazları sadece akıllı termometreler değildir. Ayrıca nem tespit edilebilir ve değerlendirilebilir.
Evinizin belirli köşelerine torbalar halinde karbonat yerleştirerek nem oluşumunun önüne geçebilirsiniz. Bununla birlikte tuz lambaları da yüksek neme karşı iyi bir alternatif. Mutfak alanı içinse davlumbaz kullanımı yüksek nem oluşumunu önlemek için ideal.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri