Ispanak gibi yeşil yapraklı sebzeler suyun içerisinde fazla bekletildiği zaman vitamin değerlerini kaybedebiliyorlar. Ispanakları en kolay, ıspanakları iri iri doğrayarak temizleyebilirsiniz. İri iri doğradıktan sonra süzgecin üzerine alıp soğuk sudan geçirerek yıkayabilirsiniz.
Sulama: Ispanak bitkisinin gelişmesi için sulamanın düzenli yapılması gerekir. Büyüme esnasında haftada 1-2 kez sulama yapılır. Kumlu topraklarda 2 kez sulama yapmak uygun olur.
Ispanağın Su İstekleri
Ispanak bitkisinin kök sistemi yüzeyseldir. Sonuç olarak, bitkinin orta ile iyi bir verim verebilmesi için az fakat daha sık sulama yapmaya ihtiyaç olur.
Ispanak için ideal yer, serada mümkün olduğunca çok güneş ışığı alan bir noktadır.
Yemeklerde ya da böreklerde kullanacağınız ıspanakları avuç içinde sıkıştırarak doğrayabilirsiniz. Doğrarken büyüklüğüne çok dikkat etmenize de gerek kalmıyor.
İlgili 15 soru bulundu
Yeşil yapraklı sebzeleri haşlamak için kaynattığınız suya az miktarda karbonat veya şeker eklemek sebzelerin renklerinin canlı kalmasını sağlayacaktır.
Ispanak yüksek miktarda pürin içermektedir ve aşırı miktardaki tüketildiğinde bu besin ürik aside dönüşmektedir. Böbreklerde aşırı derecede kalsiyum oluşması ise sağlık açısından son derece zararlıdır.
Tohum ekiminden birkaç ay önce dekara 1.5- 3 ton yanmış çiftlik gübresi ile toprak tahlil sonuçları- na göre dekara 20-30 kg arasında nitrojen, 10 kg fosfor ve 15-20 kg potas içeren ticari gübreler verile- bilir.
Ispanaklar uzun gün bitkisidir. Gün uzunluğu arttıkça generatif faza geçiş hızlanır. Soğuklarda besin alımı yavaşlar yaprak uçları sararır.
ISPANAKLAR için önemli bir gübre olan kalsiyum gübresi; bünyesinde % 26,5 oranında kalsiyum oksit ( CaO ) ve % 15 ,5 oranında azot ( N ) besin maddesi bulunan bir gübredir. KALSİYUM NİTRAT GÜBRESİ ISPANAKLARIN hücre bölünmesi ve hücrelerin uzaması ve ISPANAĞIN sağlıklı büyümesi için oldukça önemlidir.
Yüksek ateşte soteleme işlemi yapmayın. Ardından sotelemek istediğiniz ıspanakları tavaya azar azar ilave edin. Her ilave ettiğiniz ıspanaktan sonra güzelce karıştırın ve ardından yeni ıspanakları ekleyin. Ispanakları birden eklemek ve yüksek ısı kullanmak ıspanaklarınızın çok su bırakmasına neden olacaktır.
Ispanak tohumları genellikle ilkbahar ve sonbahar aylarına ekilmektedir. Bu aylarda ıspanak tohumlarını dikebilirsiniz. Zaman zaman yaz aylarında da ekildiği görülmüştür. Ancak, yaz aylarının sıcak geçtiği bölgelerde ilkbahar veya sonbahar aylarında ekilmesi daha uygun olacaktır.
Ispanak tohumunun çimlenmesi yaklaşık olarak 8-12 gün arsında değişir. Ekilen ıspanak tohumları ise bu süre sonrasında çimlenir ve kısa bir süre içinde de yetişmeye başlar. Çimlenen ıspanak tohumlarına çok iyi bir şekilde bakmanız gerekir.
Ispanağın içinde nitrat var. Bu nedenle bebeğinize çok erken aylarda vermemenizde fayda var. Bazı kaynaklarda bebeğiniz 6-7 aylıkken ıspanağın verilebileceği belirtilse de siz yine de temkinli davranın. Ispanak için küçük gurmenizin 8 aylık olmasını bekleyebilirsiniz.
Güneş alan ama yapraklarının doğrudan güneşin zararlı ışınlarına maruz kalmayacağı ortamlar ıspanak için doğru olacaktır. Ancak güneş alan bir balkonunuz/bahçeniz yoksa endişelenmeyin, hafif gölgeli ortamlarda da ıspanak yetiştirmek mümkün.
Ispanak kış aylarından başlayarak ilkbahar aylarının sonlarına kadar çok geniş bir süreçte tüketilebilir. Kasım, aralık, ocak, mart, nisan ve mayıs aylarında ıspanakları taze bir şekilde satın alıp tüketmek mümkün olmaktadır.
Ispanak çabuk bozulan bir sebze olduğundan dolayı satın alındıktan sonra hemen tüketilmesi önerilir. Hemen tüketilmeyecek ise yıkamadan, bir saklama poşeti içinde, buzdolabında ancak 1-2 gün muhafaza edebilirsiniz. Çok daha uzun süre saklamak istiyorsanız mutlaka derin dondurucu kullanmalısınız.
Sararan yapraklar sadece hastalık durumunda kesilip atılmalıdır. Diğer durumlarda yaprağın kendiliğinden düşesi beklenmelidir. - Mevsimsel nedenlerden dolayı bir sararma görülüyorsa, bir müddet sulamayı azaltabilirsiniz.
Toprakta yeteri kadar vitamin ve mineral olmaması da sararmaya yol açar. Bu durumda besin maddeleri bakımından zengin toprakları tercih etmeniz gerekir. Bitkinizin yapraklarında sararma görüyorsanız, bu yaprakları dikkatli bir şekilde budamanız gerekir.
Ispanak tohumu ekimi genelde İlkbahar, Sonbahar ve yaz ayları içindeki aylar tavsiye edilir.Ispanak tohumunda tohumun kalitesi ve ekimi; hasadın verimliliği açısından önemlidir. Ispanak tohumu ekim derinliği 1-2 cm , sıralar üzeri mesafe 5-10 cm ,sıralar arası 30-35 cm arasındadır.
Ispanak ülkemizin birçok yöresinde yetişen bir sebzedir. 2018 yılında 225 bin ton olan ıspanak üretiminin yaklaşık %26'sı İzmir'den, %14'ü Ankara'dan gerçekleştirilmiştir. Türkiye'de yaklaşık 160 bin dekarı aşan alanda ıspanak üretimi yapılmaktadır. Üretim yapılan alanların %22'si İzmir'dedir.
2- Ispanak yemeği pişerken unutmamanız gereken bir püf nokta var. Yemeğinize bir tutam şeker ilave ederseniz ıspanağın topraksı kokusundan eser kalmayacak ve yemeğiniz son derece lezzetli olacaktır!
Ispanağın içindeki demirin emilimini engelleyen yoğurt veya süt değildir… Ispanağın içinde zaten var olan kalsiyum ve okzalat, demir emilimini azaltır.
Ayrıca yüksek doz E vitamini içeren kabak çekirdeği, somon ve hamsi, maydanoz, ıspanak ve avokado gibi gıdalardan fazla tüketmek de kan sulandırıcı etkiye neden olur.
Yemek olarak hazırlanan ıspanak sık sık ısıtılarak yenmemelidir. Çünkü içindeki nitrat maddesi, ısındıkça nitrite dönüşebilmekte, bu yüzden tekrar tekrar ısıtılması zehirlenmelere neden olabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri