Tahılların proteinin kaliteleri düşük olmakla birlikte bir miktar içerirler. Kuru baklagiller veya et, süt, yumurta gibi yiyeceklerle de bir arada tüketildiklerinde protein kalitesi arttırılabilir. Tahıl tanelerinde bulunan bir miktar yağ E vitamini kaynağıdır.
En iyi protein nelerde var? En iyi ve kaliteli protein anne sütü ve yumurtada bulunmaktadır. Ayrıca miktarı bakımından kırmızı et, tavuk ve hindi eti, deniz ürünleri ve balık, süt, bezelye, chia tohumu, mercimek, keten tohumu, badem, fındık, soya, peynir, kabak çekirdeği gibi besinler protein zenginidir.
Albumin ve Globulin yanında; Mısırda ; ZEİN, yulafta; AVENİN, arpada; HORDEİN yer almaktadır. Bu tahıllara özgü protein tipleridir.
İlgili 18 soru bulundu
Tam Tahıllar ve Kurubaklagiller
Vitamin ve mineral açısından zengin olan tam buğday, tam çavdar ürünleri, bulgur, kinoa gibi tam tahıllılar protein alımınızı artırabilirler.
Genel olarak kuruyemişler harika bir protein kaynağıdır. Badem, ceviz, antep fıstığı, fındık ve kajuya kıyasla en fazla proteine sahiptir. Bir su bardağı badem, yaklaşık 30 gram protein içerir ve bir bonus olarak bu fındıkta bol miktarda E vitamini bulunur.
Yumurta: Hayvansal kaynaklı protein içeren besinler arasında en önemli protein kaynaklarından biri yumurtadır. Yumurtanın hem sarısı hem beyazı protein içerir ancak beyazı protein bakımından daha zengindir. Balık: Protein ağırlıklı besinler arasında hayvansal bir besin olan balık da bulunur.
Peki en çok hangi meyvede protein var? Avokado, şeftali, kivi, ahududu, kayısı, kavun, kırmızı meyveler, muz ve portakal protein açısından zengindir.
Yüksek miktarda protein içeren meyveler ise şunlardır; kivi, böğürtlen, avakado, kayısı, şeftali, kavun, portakal ve muz meyvelerdir.
Tahıllar, özellikle buğday ve buğday ürünlerinden yapılmış besinler; kan şekeri düzeyini ve insülin seviyesini basit şekerden daha fazla yükseltiyor. Bu yüzden; iç organlarda yağlanma göbeklilik, insülin direnci obezite ve diyabet gelişimini kolaylaştırıyor.
Buğdayın kalorisinin büyük bir bölümü karbonhidratlardan gelir, ancak orta miktarda protein de içerir.
Protein değeri yüksek bakliyat çeşitleri; mercimek, kuru fasulye, nohut ve bezelyedir.
Yetersiz protein tüketildiğinde büyüme durur ve kas dokusundan kayıplar başlayarak vücut ağırlığında azalma meydana gelir. Vücut direnci azalır, hastalıklara yakalanma riski artarak iyileşme süreci uzar ve hastalıklar daha ağır seyreder.
Fazla protein tüketimi idrarla kalsiyum atımını da artırarak böbreklerde taş oluşum riskini artırabilir. Böbrek ve karaciğere fazla yük bindirir, böbreğin erken yaşlanmasına, işlevinin bozulmasına neden olabilir ve eklemlerde gut hastalığına neden olabilir” şeklinde konuştu.
Bezelyelerin aminoasit puanı 100 üzerinden 84'tür (her bardakta 7,9 gram protein). Bu oran da bezelyeleri protein sıralamasında yükseklere taşır. Bezelyeler, Brüksel lahanasından, ıspanaktan ve brokoliden daha fazla protein içermektedir.
Günlük alınması gereken proteinin gün içinde tüketilen öğün sayısına göre dengeli bir dağılım göstermesi gerekiyor. Dolayısıyla her öğünde protein tüketmeye çalışmak önem taşıyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün önerisiyle sağlıklı bireylerde günlük protein ihtiyacı kabaca kilo başına 0,8–1 gram olarak hesaplanıyor.
Protein en fazla, süt ürünlerinde, kırmızı et, yumurta ve balıklarda bulunur. Bunun yanında baklagiller ve fındık benzeri yiyecekler, protein açısından zengindirler.
Yumurta, kaliteli protein içeriğiyle ve lif zengini sebzelerle de birleşince uzun süre tok kalmanıza yardımcı olacaktır. Peynir de kahvaltıda tercih edebileceğiniz protein içeren ve tok tutan besinlerdendir. Eğer kilonuza dikkat ediyor ya da kilo vermeye çalışıyorsanız daha az yağlı peynirleri tercih edebilirsiniz.
Yapılan bir araştırma göre glütensiz beslenme sanıldığı kadar sağlıklı değil, hatta kalp sağlığını etkileyebiliyor. Harvard Üniversitesi'nden uzmanlar tarafından yürütülen araştırma, buğday, arpa ve çavdardan uzak durulan glütensiz beslenme tarzının kalp hastalığı riskini artırdığını ortaya koydu.
Hangi besinlerde tam tahıl bulunur? Çavdar, buğday, pirinç, arpa, yulaf ve mısır özellikle ve ekmek ve kahvaltılık gevrekler olmak üzere günlük yediğimiz birçok besinde bulunur. Tam tahıllar işlenmiş olduğu gibi öğütülmüş de olabilmektedir.
Zenginleştirilmiş tahıllar, öğütme sırasında kaybedilen B vitaminleri ve demir gibi minerallerin eklenmesiyle güçlendirilmiş rafine tahılları ifade ediyor. Folik asit, tiamin, riboflavin ve niasin gibi B vitamini türevleri tahıla geri eklenebilecek olsa da kaybedilen lifin yerine konması mümkün olmuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri