Test sınavında boş soru bırakmak kanımca test sınavının mantığına aykırıdır. Dört yanlışın bir doğruyu götürdüğü bir sınavda, şıklardan birini bile eleyebilirseniz, doğruyu bulma şansınız ¼ dür.
Bu bilgiye göre Princeton Üniversitesi Akademik Çalışma gurubu tarafından yapılan araştırmada 61 ülkede yapılan toplam 700'e aşkın sınav arasından 2011 Eylül TUS Sınavı Dünyanın en zor 2.sınavı seçildi.
TUS, tıpta uzmanlık sınavı anlamına gelmektedir. Tıp fakültesi öğrencilerinin 6 yılın ardından alanında uzman ünvanını almak için girdikleri sınavdır. Bu sınav, tıp fakültesini bitirenler için büyük önem taşır. Çünkü eğer doktor adayları bu sınavı kazanamazsa hem alan seçimi yapamaz, hem de uzman doktor olamaz.
TUS'ta yanlış cevaplar doğruları götürür mü? TUS'ta 4 yanlış 1 doğruyu götürmektedir.
Tıp Fakültesinde İlk 3 Yıl Ve Sonrası
4. sınıf itibariyle TUS için kendinize bir çalışma planı çıkarabilirsiniz. Kendinizi çok yormadan, günlük 2 saatlik programlar yeterli olacaktır.
İlgili 35 soru bulundu
Düzensiz ve isteksiz olarak günde 5-6 saat çalışmaktansa, kısa da olsa düzenli ve sistemli çalışmanız çok daha verimli sonuçlara ulaşmanızı sağlar.
TUS için yabancı dil sınavına girmek zorunludur. YDS, e-YDS, TOEFL, PTE, YÖK-Dil ve TIP Dil, TUS için tercih edilebilecek sınavlardır. Hangi dil sınavına gireceğiniz ise size kalmıştır.
Bilindiği üzere tıp fakültesini kazanmış bir öğrenci, tıp eğitiminden sonra TUS sınavına girmeden maalesef uzman bir doktor olamıyor.
Bu sınava kimler başvurabiliyor? Tıp, veteriner, eczacılık, kimya, biyoloji veya tıbbi biyolojik bilimler fakültesinden mezun olanlar başvurabilir.
Tıpta Uzmanlık Sınavı akademik sınavlar içinde bilinen en zor sınavlardan biridir. TUS'a Tıp Fakültesi mezunu her doktorun girme hakkı vardır. Ayrıca intern doktorlar yani Tıp Fakültesi son sınıf öğrencilerinin de sınava girme hakkı vardır.
Yeni tıp fakültesini bitirenler için süreç nasıl işleyecek? Tıp fakültesini bitiren tabiplerin diplomaları ilgili fakülte dekanlıkları tarafından 15 gün içinde Sağlık Bakanlığı'na gönderilir. Sağlık Bakanlığı diplomaların kendisine gelmesinden sonra iki ay içinde tabibin atamasını yapmak zorundadır.
TUS sınavı senede 2 defa ÖSYM tarafından Nisan ve Eylül aylarında yapılmaktadır. TUS'a girerek seçmiş olduğu bölümü kazanan öğrenciler bölümün belirlediği eğitim yılı süresince eğitimlerine devam ederler ve bu eğitimlerini başarılı bir şekilde tamamladıktan sonra Uzman Doktor unvanını alırlar.
Öncelikle TUS'ta tercih yapabilmek için gereken puan 45'tir Yeni hesaplama formülüne göre 200 soru üzerinden barajı geçmek için bir aday 1 Temel Bilimler Neti, 21 Klinik Bilimler Neti yaparak 45 puan barajını geçebilir TUS barajını geçmek isteyen adayların ortalama 22 net yapmaları yeterli olacaktır.
Dünyanın en zor dili Çince olarak bilinmektedir. Çince dili farklı özellikleri ve kendine has kuralları ile oldukça zor bir dildir. Konuşma alanı oldukça fazla olduğu için popüler olan bir dildir. Ancak, öğrenilmesi oldukça zordur ve uğraştırıcıdır.
Sorular dil uzmanı tarafından değerlendirilir ve gerekli düzeltmeler yapıldıktan sonra sorular basıma hazırdır.
Sonuçlara göre, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nden rekor başarı geldi. 80 tam puan üzerinden 79.69 puan alarak, temel ve klinik puan türlerinde rekor başarı elde eden Cerrahpaşa Tıp Fakültesi öğrencisi Kurtuluş Öz, TUS birincisi olurken; ikincilik, üçüncülük, dördüncülük ve sekizincilik de Cerrahpaşa Tıp Fakültesi ...
TUS'a girebilmek için tıp fakültesinden mezun olmanıza gerek yoktur. TUS, tıp fakültesi mezunlarının ve öğrencilerinin uzmanlık eğitimi alabilmek için girdiği bir sınavdır. TUS sınavı, genellikle tıp fakültesinden mezun olan doktorların uzmanlık eğitimi alabilmek için girdiği bir sınavdır.
Sadece doktorlar değil farklı alanlardan adaylar da tıpta uzmanlık sınavına girebilir, bunlar; veteriner, eczacılık, biyoloji, kimya veya tıbbi biyolojik bilimler fakültelerinin herhangi birisinden mezun olan kişilerdir.
TUS için herhangi bir yaş sınırı bulunmaz. Okulunu bitirmemiş olan tıp fakültesi öğrencileri de bu sınava girebilir. Ancak tercih yapamazlar. Kimya, biyoloji, eczacılık, veterinerlik ve temel biyoloji bölümleri öğrencileri TUS için sadece “Temel Tıp Bilimleri” testine başvuru yapabilir.
Tıp alanında en yüksek maaşı cerrahlar alırlar. 2023 verilerine göre en düşük cerrah maaşı yaklaşık 18.850 TL'dir. Cerrah maaşları özel sektörde 80.000 TL'ye ve ek ödeneklerle gerçekleşebilir.
Kimler Girer
Sınava girmek için tıp fakültesinde öğrenci olmak ya da 6. sınıf öğrencisi olmak yeterlidir. Ancak bu kategorideki öğrenciler ve hekim adayları henüz diploma almadıkları için yalnızca ilk oturuma yani temel bilimler oturumuna girebilirler.
ÖSYM tarafından son kılavuzda TDMMİ kadroları yer alsa da bu kadrolara biyologlar yerleşememektedir. Biyologlar şuan için TUS sınavına giremezler.
Girilen sınavda dil fark etmeksizin TUS yabancı dil sınavı geçerlilik süresi 5 yıldır. Yabancı dil yeterliliği yapılan sınavda 100 üzerinden 50 puan almış olmak geçer not olarak görülür. Sınav sonuçları sınav tarihinden başlayarak sonraki yıllarda geçen beş yıl süre ile hesaplanır.
Tıpta Uzmanlık eğitim süresi eğitim programına göre üç ile beş yıl arasında değişmektedir. Tıpta uzmanlık eğitimi tıp dışı meslek mensupları için de mümkündür.
YDS sınavından 100 puan üzerinden en az 50 puan almanız gerekmektedir. Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil (YÖKDİL) Sınavı, YÖK tarafından 2016 yılında yapılmaya başlanmış olup Tıpta Uzmanlık Sınavı'na girecek meslektaşlarımızın YÖKDİL sınavına da girerek TUS'da 5 yıl dil muafiyeti hak kazanabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri