TÜRKİYE KAÇINCI SIRADA? Dünyada en çok kitap okuyan ülkeler, Filipinler ( 7 saat 36 dakika), Mısır ( 7 saat 30 dakika), Çekya (7 saat 24 dakika), İsveç (7 saat 6 dakika), Fransa ( 6 saat 54 dakika), Macaristan (6 saat 48 dakika) ve Suudi Arabistan (6 saat 48 dakika) şeklinde sıralandı.
BAKIN TÜRKİYE KAÇINCI SIRADA
Türkiye, haftada ortalama 5 saat 54 dakika kitap okunma süresiyle listenin 18'inci sırasında yer alıyor.
Türkiye'nin yüzde 42.4'ü kitap okuyor. Yüzde 18.8'i de potansiyel okuyucu olarak tanımlanıyor. Okumayanların oranı ise sadece yüzde 22.5. Araştırmada son üç ayda bir veya birden fazla kitap okuduğunu söyleyenlerin oranı 2008'de yüzde 30 iken, 11 yıl içinde bu oran yüzde 64'e çıkmış.
Japonya'da toplumun yüzde 14'ü Amerika'da yüzde 12'si İngiltere ve Fransa'da yüzde 21'i düzenli kitap okurken, Türkiye'de yalnızca binde 1 kişi kitap okuyor. Bir Japon yılda ortalama 25, bir İsviçreli yılda ortalama 10, bir Fransız yılda ortalama 7, bir Türk ise 10 yılda ancak 1 kitap okuyor.
Libonet Okur Profili Ve Kitap Satınalma Davranışları Araştırması, Türkiye'deki kitap okuma alışkanlığı üzerine çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Araştırmaya göre yüzde 32 hiç kitap okumuyor. En az okuyan bölge Akdeniz. Evliler bekarlara, kadınlar erkeklere göre daha çok kitap okuyor.
İlgili 20 soru bulundu
Basılı kitapların yanı sıra gazete, dergi ve çevrim içi yazılı içerik gibi her türlü okunabilir materyal puanlama kapsamına dahil ediliyor. Dünyada en çok kitap okunan ülke olarak liste başında yer alan Hindistan'da her kişi, haftada ortalama 10 saat 42 dakika kitap okuyor.
Ortalama olarak bir Norveç vatandaşı yılda 18 ve bir Alman vatandaşı yılda 15 kitap okuyor.
UNESCO: Türkiye, kitap okuma oranında 86'ıncı sırada Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) verilerine göre Türkiye, kitap okuma oranında dünyada 86'ncı sırada, yoksul Afrika ülkeleriyle aynı kategoride.
Türkiye, günde sadece 1 dakikasını kitap okumaya ayırırken, televizyon izlemeye 6 saatini, internete ise 3 saatini ayırıyor. Türkiye, okuma alışkanlığında da dünyada 86. sırada yer alıyor. Kitap okuyanların yüzde 65'i aşk, yüzde 24'ü siyasi, yüzde 13'ü düşünce, yüzde 7'si kişisel gelişim kitapları okuyor.
Şintoizmin kutsal bir kitabı yoktur ama çeşitli efsanelerin anlatıldığı birçok kitap bulunur. Bu kitapların başında, aynı zamanda en eski kaynakları olan ''Kojiki'' kitabı gelir. Toplam üç bölümden oluşan kitapta Antik Japonya'ya ait çeşitli efsaneler ve mitolojik hikayeler bulunuyor.
25 yaş ve üzeri nüfusun aldığı ortalama eğitim süresinin 2022 yılında en yüksek olduğu il 10,6 yıl ile Ankara olurken, bu ili sırasıyla İstanbul, Eskişehir, Kocaeli ve İzmir takip etti.
Türkiye'de okuma yazma bilenlerin oranı 2022 yılında 97,6'ya çıktı. Eğitim süresi en yüksek il Ankara olurken okuma yazma oranının en yüksek olduğu iller, Antalya ve Çanakkale oldu. Türkiye İstatistik Kurumu, 2022 yılı ulusal eğitim istatistiklerini yayımladı.
Afyonkarahisar'ın Emirdağ ilçesinde hayatını sürdüren, 4 ayda bin 53 kitap okuyarak Guinness Rekorlar Kitabı'na giren 8 yaşındaki Mahir Atabey Türk için "En Çok Kitap Okuma" rekoru sertifika töreni düzenlendi.
1-Don Kişot (Don Quixote)
Miguel de Cervantes'in 1605'te yayımlanan ve La Mancha'da yaşamakta olan 50'li yaşlarındaki emekli bir centilmen olan Don Kişot'un hayat hikâyesini konu alan roman ilk baskısını yaptığı günden bugüne kadar yaklaşık olarak 315 milyon satarak zirveye yerleşmiştir.
Dr. Orhan Kural verdi. Afyonkarahisar'ın Emirdağ ilçesinde hayatını sürdüren 8 yaşındaki Mahir Atabey Türk, "En Çok Kitap Okuma" rekorunu kırdı. Rekortmen çocuk, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen törende Guinness Rekorlar Kitabı sertifikasını aldı.
sonuçlarına göre Türkiye'de yılda ortalama 7.2 kitap okunuyor. 7-14 yaş grubu bireyler yılda 12 kitap okurken, yaşamının büyük bir kısmını büyükşehirde geçirenler yılda ortalama 7.7 kitap okuyor.
Düzenli bir şekilde kitap okumak kişinin empati yeteneğinin artmasını sağlamaktadır. Düzenli kitap okuyan kişiler daha fazla kelime kullanırlar çünkü kelime dağarcıkları gelişir. Düzenli kitap okuyan kişilerin stresleri azalır ve rahatlarlar. Düzenli kitap okuyan kişiler geceleri daha rahat ve dingin uyurlar.
1) Kitap okuyan bir kişi fiziksel iş yapmış olmaz; kuvvet uygulanmamıştır.
Kitap okumak kelime dağarcığımızı geliştirir ve sınavda bilmediğimiz kelime ile karşılaşma riskimiz azalır. Kitaplar da sınav kitapçıkları gibi sade, görsel olmayan düzendedir. Dolayısıyla kitap okurken aynı zamanda sınav kitapçığındaki düzene de alışmış oluruz. Sınavda zamanı yetirebilmek son derece önemlidir.
Türkiye'de, okuma alışkanlığına sahip 70 bin kişi bulunuyor. Rapora göre, Türkiye'de bir kişinin kitap okumaya ayırdığı zamanın; bir Norveçli 300, Amerikalı 210, İngiliz ve Japon 87 katını ayırıyor. Dünya ortalaması da Türklerin ayırdığı zamandan 3 kat fazla.
Türkiye'de 2019 yılında 61 bin 512 kitap yayınlandı. Okuyucuya sunulan kitapların kategorileri yüzdeleri de TÜİK tarafından sanatseverlere sunuldu.
YAYBİR Başkanı Mustafa Aksoy, Ocak 2022'de ilk kez basılan kitap bandrol sayılarında da yüzde 0,4 azalma olduğunu açıkladı. Yayıncılar Telif Hakları ve Lisanslama Meslek Birliği'nin (YAYBİR) açıkladığı Ocak 2022 verilerine göre Türkiye'de toplam 21 milyon 192 bin 225 adet kitap basıldı.
Kitaba göre değişir eğer kitap sarıyor sa 50,55 sayfa. Puntoya göre çok farkediyor.Bazı kitapların sayfaları oku oku bitmiyor.Ortalama olarak 45-50.Punto buyukse 60-65. katılıyorum bazı kitaplarda saat 50 sf. civarı bazılarında 65 sf. civarı.
Birçok insan ortalama dakikada 250 kelimelik bir hızla okur. Bunun anlamı bir kitap veya belgedeki ortalama bir sayfayı okumanın 1-2 dakika sürmesidir.
Ya da tam sayı vermek gerekirse: 129.864.880. Şimdiye kadar yazılmış her bir kitabı saymanın neredeyse imkânsız olduğunu kabul ediyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri