Mali müşavir olmak için üniversitede 4 yıl eğitim alınmalıdır. Üniversiteden mezun olduktan sonra Mali Müşavir Staj Başlatma Sınavı'ndan geçerli puan alarak 3 yıl boyunca staj yapmak gerekir. Stajını başarıyla tamamlayan kişilerin ise Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Yeterlilik Sınavı'nda yeterli puan alması şarttır.
Serbest muhasebeci mali müşavir olabilmek için; hukuk, iktisat, maliye, işletme, muhasebe, bankacılık, kamu yönetimi ve siyasal bilimler dallarından birinde 4 yıllık lisans eğitimini tamamlayan kişiler, 3 yıllık muhasebe stajının yanı sıra meslek sınavını da başarmış olmak zorundadır.
Mali müşavir olmak için üniversitelerin hukuk, siyasal bilimler, iktisat, maliye, işletme, muhasebe, bankacılık ve kamu yönetimi gibi bölümlerinden mezun olmak gerekir. Mesleki yeterlilik sınavından hemen sonra da adayların üç sene staj eğitimi alması gerekir. Staj ve eğitim sürecinden sonra ise mesleğe girilebilir.
Buna ek olarak mali müşavir olmak için yaş sınırı da bulunmuyor. Sınavlarına girmeniz ve başarılı olmanız yeterlidir. Staj başladıktan 2 yıl sonra SMMM yeterlilik sınavlarına girersiniz. Ticaret ya da Maliye Meslek Liselerinden mezun olunca başlanılan stajda girmeniz gereken ilk sınav SMMM'dir.
Mali Müşavir olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Mali Müşavir maaşı 2023 verilerine göre ortalama 32.900 TL civarındadır.
İlgili 33 soru bulundu
Mali müşavir, firma ve işletmelerin mali -muhasebe işlemlerinde devlet adına görevlendirilen bir meslek dalıdır. Görevleri, tüzel ve gerçek kişiliğe sahip işletmelerin muhasebe işlemlerini yürütmek, mali tabloları hazırlamak, prosedürlerle ilgili rapor ve belgeleri işleme hazırlamaktır.
Serbest Muhasebeci maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 65 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Serbest Muhasebeci maaşları 13770 TL'dir. En düşük Serbest Muhasebeci maaşı 11400 TL iken, en yüksek Serbest Muhasebeci maaşı 27120 TL'dir.
3568 Sayılı Yasa'ya göre ticaret lisesi mezunları liseden mezun olduktan sonra belirli staj şartlarını sağlayarak serbest muhasebeci olabilirler. Mali müşavir olabil-meleri için ilgili alanlarda lisans eğitimi almış olmaları gerekmektedir.
Muhasebe defteri tutmak haricinde mali müşavirlerin sahip olduğu tüm yetki ve sorumlulukları taşırlar. Mali müşavirden farklı olarak kendilerine tasdik yetkisi verilmiştir. Firmaların vergi, beyanname ve finansal kayıtlarının doğruluğunu devlet adına denetleme ve tasdik etme yetkileri bulunmaktadır.
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir adayları için staj süresi 3 yıldır. (Değişik fıkra:RG-14/5/2015-29355) Staj, mücbir sebepler ve yurt dışı eğitim ile yurt dışı çalışma dışında kesintisiz olarak yapılır.
Haftalık çalışma süresi 45 saattir, aksi kararlaştırılmamışsa bu süre, işyerinde haftanın çalışılan günlerine eşit ölçüde bölünerek uygulanır. Buna göre haftada 5 gün çalışılıyorsa günlük çalışma süresi 9 saat, haftada 6 gün çalışılıyorsa günlük çalışma süresi 7,5 saattir.
Muhasebe Bölümü mezunları kendine ait bir büro açmak istiyorsa öncelikle 2 yıllık bitirdiği bölümünün üzerini tamamlayarak 4 yıllık lisans mezunu olması gerekmektedir.
Türkiye'de SMMM maaşlarına dair kesin bir istatistik bulunmamakla birlikte, sektördeki genel eğilimlere göre, yeni mezun bir SMMM'nin aylık ortalama maaşı ortalama 22.000 TL ile 46.000 TL arasında olabilir. Bu rakamlar, SMMM'nin tecrübe ve müşteri portföyü arttıkça artabilir.
eleman.net verilerine göre, SMMM Stajyeri 2023 yılında ortalama 16.200 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda SMMM Stajyeri , Ocak 2023 yılında ortalama 12.760 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 8.008 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Devlette mali müşavir olmak için gereken koşullar şunlardır: Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak. Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler, Maliye, Muhasebe, Hukuk, İşletme, İktisat, Bankacılık veya Kamu Yönetimi Bölümünden mezun olmak. Mali Müşavir Staj Başlatma Sınavı'nı geçmek.
SMMM yeterlilik sınavı, Mart, Temmuz ve Aralık dönemlerinde olmak üzere yılda 3 kez yapılmaktadır. Stajını tamamlayan adayların, staj bitim tarihinden itibaren en geç bir yıl içerisinde Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik sınavlarına katılmaları gereklidir. Sınav 7 dersten oluşmakta olup, ders geçme notu 50'dir.
SMMM olmak için üniversitelerin İktisat Bölümü ve İşletme Bölümü gibi ilgili dört yıllık alanlarından başarı ile mezun olmak gerekmektedir.
Süreci kendi yönetecek olanlar mali müşavir dışında e-Devlet üzerinden ve vergi dairesine giderek de şahıs şirketi kurabilir.
Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik sınavına girebilmek için, aday meslek mensubunun stajı tamamlamış ve yanında veya denetim ve gözetiminde staj yaptığı meslek mensubundan staj değerlendirme notu olarak en az 100 üzerinden 60 almış olması gerekir.
Sınav hakkı toplam 4'tür. Açılan ilk sınava katıldıktan sonra, başarısız olunması halinde 1 yıl içerisinde açılacak ilk 3 sınava katılmak zorundadırlar.
Madde 10-(5786 sayılı Kanunun 6'ıncı maddesi ile değişen şekli, Yürürlük: 26.07.2008) Yeminli malî müşavirlik sınavı Birlik tarafından yazılı olarak yapılır.
Muhasebe Müdürü maaşı 2023 verilerine göre ortalama 37.900 TL civarındadır.
Muhasebe meslek mensupları, aynı zamanda, etik ve ge- lecekle bağlantılı bir meslek için üstlendikleri göreve dört elle sarılmalıdırlar. lerin artan beklentileriyle dolu zor bir meslektir. Pandemi, doğal afet, sistemsel/toplumsal aksaklıklar gibi stres za- manlarında bu zorluklar daha da artar.
Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Önlisans Programı başarı ile tamamlayan mezunlar, büyük kuruluşların muhasebe, finans ve denetim birimlerinde, mali müşavirlerin ve yeminli mali müşavirlerin bürolarında yardımcı eleman, bankalar, sigorta şirketleri ile turizm, inşaat ve endüstri işletmelerinde muhasebe elemanı olarak ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri