Araştırmada, Türkiye'deki gençlerin geçen yıl ortalama 25 kitap okuduğu ortaya çıktı. Bu sayı, Hollanda'da 15, Almanya ve Yunanistan'da 12, İtalya'da 11, İspanya'da 10, Meksika'da da 9 olarak tespit edildi.
Kitap okuma oranları Belçika'da %7,9, Avusturya'da %7,2, Romanya'da %6,2 ve Fransa'da %2,6. Türkiye'de ise bu oran %10'u geçmiş durumda. Doğu Asya ve Pasifik %95,7 ile okuryazarlık oranı en yüksek olan iki bölge.
Yayıncılara göre, İstanbul'daki fuar dünyanın en çok ziyaretçi çeken kitap fuarı. Ama, Türkiye'de düzenli kitap okuyanların oranı neredeyse binde bir. Bu oran, en fazla kitap okuyan ülkelerin başında gelen İngiltere ve Fransa'da yüzde 21, Japonya'da yüzde 14, ABD'de yüzde 12 civarında.
Libonet Okur Profili Ve Kitap Satınalma Davranışları Araştırması, Türkiye'deki kitap okuma alışkanlığı üzerine çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Araştırmaya göre yüzde 32 hiç kitap okumuyor. En az okuyan bölge Akdeniz. Evliler bekarlara, kadınlar erkeklere göre daha çok kitap okuyor.
Türkiye'de, okuma alışkanlığına sahip 70 bin kişi bulunuyor. Rapora göre, Türkiye'de bir kişinin kitap okumaya ayırdığı zamanın; bir Norveçli 300, Amerikalı 210, İngiliz ve Japon 87 katını ayırıyor. Dünya ortalaması da Türklerin ayırdığı zamandan 3 kat fazla.
İlgili 31 soru bulundu
Basılı kitapların yanı sıra gazete, dergi ve çevrim içi yazılı içerik gibi her türlü okunabilir materyal puanlama kapsamına dahil ediliyor. Dünyada en çok kitap okunan ülke olarak liste başında yer alan Hindistan'da her kişi, haftada ortalama 10 saat 42 dakika kitap okuyor.
Japonya'da toplumun yüzde 14'ü Amerika'da yüzde 12'si İngiltere ve Fransa'da yüzde 21'i düzenli kitap okurken, Türkiye'de yalnızca binde 1 kişi kitap okuyor. Bir Japon yılda ortalama 25, bir İsviçreli yılda ortalama 10, bir Fransız yılda ortalama 7, bir Türk ise 10 yılda ancak 1 kitap okuyor.
sonuçlarına göre Türkiye'de yılda ortalama 7.2 kitap okunuyor. 7-14 yaş grubu bireyler yılda 12 kitap okurken, yaşamının büyük bir kısmını büyükşehirde geçirenler yılda ortalama 7.7 kitap okuyor.
Afyonkarahisar'ın Emirdağ ilçesinde hayatını sürdüren, 4 ayda bin 53 kitap okuyarak Guinness Rekorlar Kitabı'na giren 8 yaşındaki Mahir Atabey Türk için "En Çok Kitap Okuma" rekoru sertifika töreni düzenlendi.
Ortalama olarak bir Norveç vatandaşı yılda 18 ve bir Alman vatandaşı yılda 15 kitap okuyor.
En az 1.5 saat. Ama kitaba göre de değişir.
Dr. Orhan Kural verdi. Afyonkarahisar'ın Emirdağ ilçesinde hayatını sürdüren 8 yaşındaki Mahir Atabey Türk, "En Çok Kitap Okuma" rekorunu kırdı. Rekortmen çocuk, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen törende Guinness Rekorlar Kitabı sertifikasını aldı.
BAKIN TÜRKİYE KAÇINCI SIRADA
Türkiye, haftada ortalama 5 saat 54 dakika kitap okunma süresiyle listenin 18'inci sırasında yer alıyor.
TÜRKİYE KAÇINCI SIRADA? Dünyada en çok kitap okuyan ülkeler, Filipinler ( 7 saat 36 dakika), Mısır ( 7 saat 30 dakika), Çekya (7 saat 24 dakika), İsveç (7 saat 6 dakika), Fransa ( 6 saat 54 dakika), Macaristan (6 saat 48 dakika) ve Suudi Arabistan (6 saat 48 dakika) şeklinde sıralandı.
2008-2022 yılları arasında kadınlarda okuma yazma bilen oranı %86,9'dan %95,9'a, erkeklerde ise bu oran %96,7'den %99,3'e yükseldi. Okuma yazma bilen oranının 2022 yılında en yüksek olduğu il %99,0 ile Antalya olurken bu ili sırasıyla Çanakkale, İzmir, Muğla ve Denizli takip etti.
1. İki Şehrin Hikayesi - Charles Dickens - 200 milyon. Kitap, Fransız Doktor Manette'in 18 yıl boyunca Paris'te Bastille'de hapis yatmasını ve hiç tanımadığı kızı Lucie ile Londra'da yaşamak üzere serbest bırakılmasını anlatır. Charles Dickens'in bu eseri dünya çapında en çok satışı yapılan eser olma unvanını taşıyor.
Kitap okumak düzenli yapıldığı taktirde hafızayı güçlendirir, kelime haznesini genişletir ve ifade yeteneğini geliştirir. Bunun yanı sıra stresi azaltarak uyku ve yaşam kalitesini arttırır. Düzenli olarak kitap okuyan insanların beyninde yeni nöron bağlantıları oluştuğu ve zeka kapasitesinin arttığı gözlemlenmiştir.
Bibliyofil Yunanca kitapsever demektir. Ali Püsküllüoğlu'nun Türkçe Sözlük'ünde bibliyofil için kitap dostu, kitaplara düşkün kimse denmiştir.
Mersin'in Silifke ilçesinde 12 yaşındaki 6. sınıf öğrencisi Enes Acun 1 dakikada 14 bin 430 kelime okuyarak dünya rekoru kırdı.
Doğrulanmış Cevap
12×7=84 kitap okumuş olursun.
Evet, sıkı bir okur yaşamı boyunca yaklaşık 5000 kitap okuyabiliyor.
Cevabımız 180 kitap olacaktır.
Türkiye, günde sadece 1 dakikasını kitap okumaya ayırırken, televizyon izlemeye 6 saatini, internete ise 3 saatini ayırıyor. Türkiye, okuma alışkanlığında da dünyada 86. sırada yer alıyor. Kitap okuyanların yüzde 65'i aşk, yüzde 24'ü siyasi, yüzde 13'ü düşünce, yüzde 7'si kişisel gelişim kitapları okuyor.
Doğrulanmış Cevap
1 haftada 7 gün vardır. 1 haftada 7 saat kitap okumuş olur.
Ne olursa olsun, bayram-seyran, ölüm-kalım demeden asla aksatmadan günlük 20 dk kitap okumak, ideal bir başlangıç oluşturacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri