Sürekli uyku hali kansızlık problemi yaşayan kişilerde görülür. Kansızlığın temel nedeni de demir eksikliğidir. Zaman zaman kalsiyum eksikliği de sizi uyumaya teşvik eder. Ayrıca, B2 ve 12 vitaminleri ile aynı kategoride bulunan B6 vitamini eksikliği durumunda insan vücudunda uyku bozuklukları baş gösterebilir.
Sürekli Uyku Hali Hangi Vitamin Eksikliğinde Olur? Bir süredir sürekli uyku hali yaşıyorsanız B2, B6, B12 vitamini eksikliğiniz olabilir. Özellikle B grubu vitaminlerinde eksiklik kansızlık ve demir eksikliği yapabilir. Bu durum yorgunluk, halsizlik ve sürekli uyku hali yaratır.
B2, B6, B12, demir ve kalsiyum eksiklikleri farklı şekillerde uyku dengenizin bozulmasına sebep olabilir. Kimi zaman yorgunluk, halsizlik, kas ağrısı gibi farklı belirtileriniz olabilir. Uzun süren ve yüksek şiddetteki şikayetlerinizde doktor muayenesi ertelenmemelidir.
B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12 vitaminleri ile D vitamini içeren besinler halsizliğe ve yorgunluğa iyi gelmektedir.
Hipersomnia ya da hipersomnolens, yaş aralığına göre kişinin yeterli miktarda uyku almasına rağmen kendini yorgun ve halsiz hissetmesi buna bağlı gün içerisinde uyku atakları geçirmesine sebep veren nörolojik bir hastalıktır.
İlgili 15 soru bulundu
Genç insanlarda iş stresi, kansızlık, depresyon veya düşük tansiyon gibi sebepler yorgunluğa neden olurken, daha yaşlılarda diyabet, börek, kalp ve karaciğer sorunları da yorgunluğa neden olabilir. Kronik yorgunluğa sebep olan başlıca durumların başında depresyon gelmektedir.
Tam da bu yüzden dinç olmak için hangi vitamine ihtiyacımız var sorusuna B vitamini cevabını verebilmekteyiz. Çünkü eksikliğinde ellerde ve ayaklarda yanma, uyuşukluk hissi, güçsüzlük, unutkanlık, kalp atışında hızlanma ve bununla beraber yorgunluk hissi beraberinde gelmektedir.
Ani uyku bastırması sebepleri arasında yer alan durumlar; Narkolepsi, uyku apnesi, kan şekerinin düşmesi ya da yükselmesi, anemi, huzursuz bacak sendromu, uyku alışkanlıkları, elektrolit dengesizlikleri, insomnia, gece vardiyasında çalışmak, gürültü ve ortam sıcaklığıdır.
Bu nörotransmitter bazı uyku ilaçlarında da kullanılmaktadır. Sonuç olarak magnezyum vücudu ve zihni sakinleştiren nörotransmitterleri harekete geçirmeye yardımcı olarak daha rahat uyumaya katkı yapar. Vücutta yeterli magnezyum bulunmaması uykusuzluğa neden olabilmektedir.
B12 eksikliğinde sinir hasarı, kansızlık, unutkanlık, yorgunluk ve depresyon gibi sorunlar meydana gelir. B12 eksikliği psikolojik belirtileri nelerdir? Depresyon, sinirlilik, unutkanlık, düşünme ve davranışlarda değişiklik, yargılama, hafıza ve anlayış gibi bilişsel kabiliyetlerde azalma gibi belirtilerdir.
D vitamini özellikle uykuyu düzenleyen beyin bölgelerine etki edip, önemli bir uyku hormonu olan melatoninin yapımında rol almaktadır. Bu nedenle D vitamini düzeyi düşük olan kişilerde, uyku kalitesinin düşük olduğu ve uykuya dalmakta zorlandıklarını görebiliyoruz.
El ve ayak bilekleri, omuz eklemeleri ve parmaklarda ağrı, değişken ruh hali, depresyon, uykusuzluk, baş ağrısı, saç dökülmesi gibi belirtiler de bulunabilir. Yetişkinlerde uzun süreli D vitamini eksikliği; kemik erimesi, kemik yapısında bozukluk, kas güçsüzlüğü ve düşme riskinde artışa neden olur.
D ve B12 vitaminleri eksik olan bireylerde halsizlik ve yorgunluk gibi problemler görülmektedir. Aynı şekilde sabahları yorgun uyanmaktadırlar. O yüzden bu vitaminleri içeren yiyecek ve içecekler tüketilmelidir. D vitamini içeren yiyecekler arasında balık, yumurta, ciğer, mantar, havuç bulunmaktadır.
Uyku bozukluğunuz olduğundan şüpheleniyorsanız teşhis ve tedavi için hastanelerin Nöroloji polikliniklerine başvurmanız gereklidir.
Aşırı uyku isteği olarak tanımlanan hipersomnia, ana uyku evresi 7 saat ve fazla sürmesine karşın, aynı gün içinde tekrar eden uyku evreleri oluşumu ya da birden uykuya dalma hâlidir. Hastalar gece kesintisiz olarak yeteri kadar uyusalar bile gündüz gelen uyku atakları ile uyuma ihtiyacı hissederler.
Özellikle genç kişilerde görülen yorgunluk ve halsizliğin en temel sebebi vitamin ve mineral eksikliğidir. Anemi de genellikle yorgunluk ve halsizliğe neden olabilir. Bununla birlikte tiroit hormonlarındaki bozukluklar, kullanılan ilaçlar, depresyon ve dönemsel duygu değişiklikleri de kronik yorgunluk sebeplerindendir.
Enerji veren vitaminler dendiğinde ilk akla gelen vitaminlerden biri C vitaminidir.
A, E, C, D, K B3 ve B9 vitaminlerinin her biri cildin sağlığı ve güzelliğinin korunmasında paha biçilmez değerdedir. Aynı zamanda antioksidanlar ve mineraller de cilt sağlığını destekler ve güzelliğini bir üst düzeye çıkarır.
Uzmanlara göre birçok kişi yeterli enerjiye sahip olmada büyük rol oynayan B12 vitamini eksikliği yaşıyor. Bununla beraber C ve D vitaminlerinin de enerji için önemli olduğunu ekliyor. Bu vitaminler size doğrudan enerji sağlamasa da eksikliği halinde sizi uyuşuk hissettiren vitaminlerdir.
Yemekten sonra gelen uykunun en sık nedenlerinden birinin insülin direncinin yüksek olmasından kaynaklandığını ifade eden Çalışkan, “Pankreasın salgıladığı insülinin tam olarak kullanılamamasına, insülin direnci denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri