Yetişkinlerde K vitamini eksikliği belirtileri şunlardır: Deride nokta nokta veya büyük morluklar, Tırnak altlarında kanamalar, Diş etlerinde kanama.
Vitamin b12 eksikliği görülmesi durumunda, kol ve bacaklarda ağrılar meydana gelebilir. ağrılara ek olarak tende beliren morarmalar da b12 eksikliğinin belirtilerinden biri olarak görülmektedir.
Ciltte oluşan travma dışı morluklar birçok farklı hastalıktan kaynaklanabilir. Bu rahatsızlıkların başında kan hastalıkları yer alır. Pıhtılaşma bozukluğuna bağlı olarak sıklıkla oluşan morluklar, lösemi, lenf bezi hastalıkları ve kemik iliği kanseri gibi ciddi sağlık problemlerine bağlı olarak görülebilir.
Ciltte kolayca oluşan çürük ve morarmalar: Vücutta kolayca morlukların oluşması ya da ciltte kırmızı-mavi renkte morarmalar ve noktaların görülmesi C vitamini eksikliğini ifade edebilir. Çünkü C vitamini eksikliği ile vücut kolajen yapamaz hale gelmektedir.
Dr. Cuma Emiroğlu, “Halk arasında önemi yeterince bilinmeyen K vitamini kan, kalp ve kemik sağlığının başlıca sorumlusu. Vücutta nedensiz yere görülen morarma ve kanamalar K vitamini eksikliğinin en önemli belirtisi” dedi.
İlgili 37 soru bulundu
Hastaların büyük çoğunluğunda lösemi belirtileri bacakta morluk, kollar ve gövdedeki kas gruplarında morarma ile hassasiyet şeklindedir. Ayrıca hareket kabiliyetinde azalma veya ağrı da oluşabilir. Morlukların boyutu ve şekli değişebilir.
Derinin altındaki kan damarları, az miktarda kanın dışarı sızacağı şekilde zarar gördüğünde morarma meydana gelir. Demir eksikliğiniz varsa, bu durumla daha sık karşılaşıyor olabilirsiniz. Kolayca ortaya çıkan morluklar, demir eksikliğinin belirtilerinden biridir.
Vücutta Morarma Neden Olur? Darbe ya da çarpmanın yanı sıra kanda trombosit (kan pulcukları) miktarının düşmesine bağlı olarak da vücutta veya bacaklarda morarmalar meydana gelebilir. Genelde ağır bir enfeksiyon geçiren, yoğun bakımda yatan kişilerde bu tür morluklar görülür. Yaş da bu durumda önemli bir faktördür.
Gözle görülebilecek anemi belirtileri
Anemi olan kişinin vücudu muayene edildiğinde ise kalp seslerinin hızlandığı duyulabilir. Dalak ve karaciğerde büyüme olabilir. Bunun dışında kansızlığın tipine bağlı çeşitli döküntüler, kanama odakları ve morluklar görülebilir.
Tabi bu morluklar belirli nedenlere bağlı olarak oluşur. Ancak durduk yerde morluklar çıkmaya başladığını görmekte mümkündür. Durduk yere çıkan bu morluklar stresten dolayı oluşur. Özellikle stres yapan kişilerde vücutta oldukça sık şekilde morluklar çıkabilir.
Darbe ya da çarpmanın yanı sıra kanda trombosit (kan pulcukları) miktarının düşmesine bağlı olarak da vücutta veya bacaklarda morarmalar meydana gelebilir. Genelde ağır bir enfeksiyon geçiren, yoğun bakımda yatan kişilerde bu tür morluklar görülür. Yaş da bu durumda önemli bir faktördür.
Birden fazla olan, Tekrarlayan ve genellikle ağrısız olan, Ek olarak dişeti, burun ve genital kanamaların da olduğu morluklar önemli olabiliyor. Bu bulgulara ek olarak ateş, halsizlik de varsa mutlaka bir hekime danışmak gerekiyor.
Küçük, dairesel hareketlerle masaj yapmak lenfatik süreci etkinleştirir ve vücudun morluktan kendi kendine kurtulmasını sağlar. Morluğun olduğu yer günde 10 ila 15 dakika doğrudan güneş ışığı alırsa; mor ötesi radyasyon, morluğun sarıya dönmesine neden olan bilirubin'i yıkmaya başlar.
Morarmalar. Demir eksikliği anemisinde kemik iliği demirden yoksun olunca, yeterince kırmızı kan hücresi üretemez. Ayrıca trombosit üretiminde de azalma olabilir. Trombositler kanın pıhtılaşmasına önemli rol oynar, dolayısıyla trombositlerdeki azalma morarmaların artmasına neden olur.
Halk arasında çürüme ya da morarma olarak ifade edilen “Ekimoz” genellikle fiziksel travmaya bağlı olarak cilt yüzeyine yakın damarlardaki kanamaya bağlı oluşur. Yaşlanmayla beraber cildin incelmesi nedeni ile ekimoza yatkınlık artar. Ekimozun boyutu, travmanın şiddeti ile orantılıdır.
Balçık şu bilgileri verdi: "Bunların yanında ciltte morarmaların en sık nedenlerinden birisi ilaç yan etkileridir. Aspirin gibi kan sıvılaştırıcı ilaçlar, bazı ağrı kesiciler, antibiyotikler, antidepresanlar ve kortikosteroidler ciltte kolay morarma şikayetine yol açabilmektedir.
Bunun için evde uygulayabilecek en kolay yöntem buz ve ılık kompres uygulamasıdır. Morluğun ilk iki gününde saat başında 10 ila 15 dakika boyunca moraran bölgeye buz uygulayabilirsiniz. 2 günden sonra ılık kompres uygulamasıyla kılcal damarların güçlenmesini sağlayarak iyileşme sürecini hızlandırabilirsiniz.
Morluk ilk meydana geldiği günden bir iki gün sonra mavi ve siyah renge doğru bir değişim gösterir. 3-4 günün ardından bu mavi ve siyah renk değişerek yeşil ve sarıya dönüşür. Morluğun tamamen geçmesi ve cilt renginin eski haline dönmesi ise 2 haftayı bulabilir.
El ve ayak bilekleri, omuz eklemeleri ve parmaklarda ağrı, değişken ruh hali, depresyon, uykusuzluk, baş ağrısı, saç dökülmesi gibi belirtiler de bulunabilir. Yetişkinlerde uzun süreli D vitamini eksikliği; kemik erimesi, kemik yapısında bozukluk, kas güçsüzlüğü ve düşme riskinde artışa neden olur.
Kan hastalıkları cildinizi morartabilir
Ciltte oluşan morarmaların en önemli nedenlerinden biri de kan hastalıklarıdır. Kandaki pıhtılaşma bozukluğuna bağlı morarmalar meydana gelebilir.
Diğer belirtiler arasında ise saç dökülmesi, nefes darlığı, kalp çarpıntısı baş ağrısı ve baş dönmesi bulunur. Düşük bağışıklık: Demir, bağışıklık sisteminin güçlü olması için önemlidir ve gereklidir. Eğer vücutta demir alımı azalırsa bağışıklık sistemi zayıflar ve enfeksiyonlara karşı vücut direnci düşebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri