DOYURMAYAN DÜŞÜK YAĞLI YOĞURT
Yoğurdun zayıflama üzerine kuşkusuz çok etkisi bulunuyor. Ancak düşük yağlı yoğurtların, karbonhidrat oranı daha yüksek olduğundan hem kan şekerini daha hızlı yükseltiyor hem de doyurucu etkisi tam yağlı olanlara göre daha az olduğundan acıkmaya sebep olabiliyor.
MEYVE ÇABUK ACIKTIRIR
Çünkü basit şeker içeren besinler kan şekerini hızla yükseltip hızla düşüren etkiye sahiptir. Bu bağlamda meyvelerin glisemik indeksi göz önünde bulundurulmalı. Örneğin incir, muz, karpuz, kavun ve üzümün glisemik indeksi diğerlerine oranla daha yüksektir ve daha çabuk acıktırırlar.
Yumurta sarısının düşmanınız olduğunu sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Yumurtanın sadece beyazını yediğinizde daha çabuk acıkıyorsunuz. Peynirde bulunan kazein beyinde eroin ve morfine benzer bir etki bırakıyor.
Yedikçe acıktıran besinlerin en başında beyaz ekmek yer alıyor. Beyaz ekmek kan şekerinizi hızlı bir şekilde yükselttiği için bir süre tok hissetmenizi sağlayacak ancak ardından hemen acıkmanıza neden olacaktır. Bu nedenle beyaz ekmek tüketmek yerine tam buğday unundan yapılan ekmekleri yemeye gayret gösterebilirsiniz.
İlgili 36 soru bulundu
Bu durum bizi daha çabuk acıktırır. Beyaz ekmek, pirinç pilavı, makarna, tatlılar gibi besinlerin glisemik indeksi yüksektir. Yani yemeklerimizde bu yiyecekleri tercih edersek 1-2 saat sonra hemen acıkırız.
Ekmeği hayatınızdan çıkarmayın
Öğünlerde ekmek yememek de kilo vermeyi olumsuz yönde etkiler. Eğer kişi ana öğününde esmer ekmek tüketmiyorsa, kan şekeri dengelenemeyecek; dolayısıyla 1 saat sonra çok acıkacak ve eline ne geçerse farkında olmadan tüketip fazla kalori almış olacaktır.
Günde 3 yumurta tüketerek vücudun ihtiyaç duyduğu D vitaminin büyük bir kısmını karşılayabilirsiniz. A vitamini ile dolu olan yumurta göz ve cilt sağlığını korur. İçerdiği Demir sayesinde kansızlığa ilaç olur. Kalp sağlığını destekler, içerdiği omega-3 yağ asitleri sayesinde kalbi korur.
Acıktıran yiyecekler
Patates: Patatesin yapısında bulunan bileşikler kan basıncını düşürücü etki gösterir; bu endenle glisemik endeksi yüksek olan yiyecekler arasında bulunan patates, özellikle kızartma şeklinde pişirilirse çok çabuk acıkmanıza neden olur.
Kandıralı, "Muzun kilo aldırdığına dair kesin bir kanıt yoktur, kilo alımından veya kaybından hiçbir besin tek başına sorumlu değildir. Olgun bir muzdaki karbonhidrat içeriği, 100 gramlık (1 ufak boy) porsiyon başına yaklaşık 23 gramdır ve kalori içeriği yaklaşık 90 kaloridir.
Yani bir elmadan ortalama 135 kalori alınıyor. Fakat muzun 100 gramı 90 kalori ve ortalama bir muz 87 gram olduğu için kişi 135 kalori bile almıyor. Yani tam bir muz yediğinizde aldığınız kalori miktarı 76 oluyor." Dolayısıyla muzun elmadan daha hafif bir meyve olması, elmadan daha az kalorili olmasını sağlıyor.
Pirinç pilavı yerine bulgur pilavının önerilmesinin nedeni bulgurun yüksek posa ve düşük glisemik indekse sahip olmasıdır. Bulgurda bulunan bu özellikler tokluk süresini uzatır, sindirim sistemini ve yağ yakımını destekler.
Tatlı bir içecek olarak ayva kompostosunun iştah açıcı niteliklerinden yararlanılabilir. Meyve olarak portakal, greyfurt, kayısı gibi meyveler tüketilebilir. Havuç içeren yemeklerin yanı sıra domates ve enginar içeren yemekler de iştah açıcıdır. Kişinin ağız tadına uygun baharatlar yeme isteğini artırır.
MUZUN VÜCUTTA ETKİLERİ
-Muz tok tutucu özelliğinden dolayı sürekli yeme isteğini durdurur.
Pul biberi eklenmiş yoğurt, yağ yakımını hızlandırıcı etkisi sayesinde kilo vermek isteyenlere yardım eder. Gün içinde ya da uykudan önce 1 kase pul biberli yoğurt tüketirseniz; sabah uyandığınızda bağırsaklarınızı kolayca rahatlatabilirsiniz.
Bitter çikolata, vücudun yağ asitleri sentezlemesini etkiler, sindirimi azaltarak karbonhidrat ve yağ emilimini azaltır. Sonuç olarak, bitter çikolata yemek, sizi tok tutar.
Pek çok kişi yumurtanın sarısını yemeyerek sadece akını tercih eder. Bunu yapmasının sebebi, yumurta sarısının içeriğindeki kolesterolden kendini koruma ve yumurta sarısının besin değerinin düşük olduğu düşüncesidir. Onlara göre yumurtanın akı protein ve sarısı kolesterol kaplıdır.
"Yumurta doğal bir yatıştırıcı"
Ama bu kez değişik olan "Onu sabah kahvaltısında değil uyumadan önce yiyin" denmesi. İddianın sahibi Avustralyalı bir beslenme uzmanı olan Sharon Natoli. Natoli'ye göre uyumadan 2 saat önce ya da akşam yemeğinde yenecek yumurtanın birçok faydası bulunuyor.
Canan Karatay, sabah öğle akşam gün içine dağıtarak günde 10 yumurta yenilebileceğini söyledi. Prof. Dr. Canan Karatay, yeni kitabında anne adayları ve hamilelere sesleniyor: Şekerden uzak durun, ekmek yemeyin, makarnaya elinizi sürmeyin, bol yumurta tüketin.
1 DİLİM EKMEK YERİNE GEÇEN BESİNLER; 1 kâse çorba, 2 yemek kaşığı bulgur pilavı, 2 yemek kaşığı makarna, 2 yemek kaşığı kahvaltılık gevrek, 1/2 çay bardağı leblebi,1 orta boy patates, yarım orta boy mısır, 2 galeta, 2 kestane.
Ekmek ve tahıl grubu için öneriler
Tam tahıl ürünleri günde 6 porsiyon (6 dilim ekmek veya 3 dilim ekmek, 1 kepçe unlu çorba, 4 yemek kaşığı pilav gibi) tüketilebilir.
Gıda İşleme Uzmanı Öğretim Üyesi Dr. Ruhan Aşkın Uzel, her bireyin ekmek gereksiniminin farklı olduğunu belirterek, "Yetişkin bir kadın bireyin günlük ekmek gereksinimi günde 4- 6 dilim ekmek, yetişkin bir erkek bireyin günlük ekmek gereksinimi ise ortalama 6-10 dilim ekmek civarındadır” dedi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri