Süt ve süt ürünlerinin içeriğindeki kalsiyum, antibiyotiğin emilimini azaltabilir. Bu yüzden antibiyotiğin kullanıldığı saatlerde süt ve ürünleri tüketilmemelidir. Yine bir takım antibiyotikler ise meyve suyu, domates, kafein ile birlikte kullanıldığında ilacın midede harabiyetini artırabilir.
Süt ve süt ürünleri, kalsiyum içeren besinler: Florokinolon ve tetrasiklin grubu antibiotikler, sefuroksim isimli antibiotik, bifosfonat grubu kemik erimesi ilaçları, metotreksat isimli romatizma ilacı, kalsiyum içeren bu tip gıdalar ve ilaçlardan 2 saat önce veya 6 saat sonra alınmalıdır yoksa emilimi bozulur.
Süt ve süt ürünleri / antibiyotikler
Bu nedenle peynir, süt, yoğurt gibi yiyecekler tüketeceğiniz zaman ilaç kullanımı ile arasında en az 2 saat geçmesine özen gösterin.
Süt ve süt ürünleri en zengin kalsiyum kaynağıdır. İbuprofen içeren ağrı kesiciler, meşrubatlarla bir arada alınmamalı. Asitli içeceklerde bulunan karbondioksit ve asit ilacın emilimini arttırır, ilacın dozu kontrolden çıkar ve toksisitesi artar.
''İLAÇLAR, GREYFURT, SODA, KOLA GİBİ İÇECEKLERLE İÇİLMEMELİ"
''Kalsiyum açısından zengin olan süt, peynir, yoğurt gibi yiyecekler bazı antibiyotiklerin vücut tarafından emilmesini azaltır. Bu nedenle bu ilaçların alımı sırasında bu tür yiyecekleri yememek gerekir.
İlgili 33 soru bulundu
Süt ve süt ürünlerinin içeriğindeki kalsiyum, antibiyotiğin emilimini azaltabilir. Bu yüzden antibiyotiğin kullanıldığı saatlerde süt ve ürünleri tüketilmemelidir.
Ağız yoluyla ilaç alındığında, mide ve bağırsaklardan emilimi nedeniyle etkisi 30 ila 90 dakikada ortaya çıkar.
İlaçların etkisini azaltan en önemli madde ise kafein. Yani çay ve kahve, bütün ilaçların etkisini azaltıyor. Söylenilenin aksine, ilacı sütle almak da doğru değil. Çünkü süt, özellikle kalsiyum ilaçlarını olumsuz yönde etkiliyor ve tesirini azaltıyor.
Kısa sürede yüksek doz alındığında karaciğer hasarına yol açabilir. Eğer kullanmanız gerekenden daha fazla PAROL PLUS almışsanız, karaciğer yetmezliği riski nedeniyle, herhangi bir semptom yaşamamış olsanız bile acilen tıbbi yardım alınız.
Süt ve süt ürünleri /Antibiyotikler
Süt ve süt ürünlerinde bulunan kalsiyum, antibiyotiyotiklerin etkisini azaltabiliyor. Bu nedenle peynir, süt, yoğurt gibi yiyecekler tüketeceğiniz zaman ilaç kullanımı ile arasında en az 2 saat geçmesine özen gösterin.
Süt ve süt ürünlerinde bulunan kalsiyum, antibiyotiyotiklerin etkisini azaltabiliyor. Bu nedenle peynir, süt, yoğurt gibi yiyecekler tüketeceğiniz zaman ilaç kullanımı ile arasında en az 2 saat geçmesine özen gösterin.
Araştırmalar, sitrik asitten zengin turunçgillerin de bazılarında benzer suçlu etkiler gösterebileceğini gösterdi. Portakal, limon, mandalina da furanokumarin adlı ilaç etkinliğini azaltabilen etken madde varsa bu kolesterol ve bazı antihistaminklerde ilacın etkinliğini azaltabilme etkisi olduğu ortaya çıktı.
Günümüzde henüz sütü artıran ruhsatlı bir ilaç yoktur. Ama bazı ilaçlar yan etki olarak süt yapan hormonları uyarır. Bu amaçla sıklıkla metaclopramide, domperidon, metformin ve sulpiride gibi ilaçlar denenmiştir.
Sütte bir miktar ilaç da olsa, emzirmek her zaman için daha güvenlidir. Kısa bir süreliğine de olsa emzirmeye ara vermenin, bebeğin meme emmeyi kalıcı olarak bırakmasına sebep olabileceğini unutmamak gerekir.
Cengiz, özellikle bu tip tıp alanına ilişkin sağlık sorunlarında verilen antibiyotiklerin mutlaka bol su ile alınması ve alındıktan sonra yarım saat dik pozisyonda kalınması gerektiğini söyledi. Cengiz, "Aksi taktirde yemek borusuna yapışıp ciddi ağrılı ülserlere neden olabilirler" açıklamasında bulundu.
Parol doz aşımı
Parol tek seferde 4000 mg'dan fazla alınırsa halsizlik, iştahsızlık, bulantı, kusma veya solgunluğa neden olabilir. Ayrıca uzun süreli kullanımı karaciğer hasarına, gastrointestinal kanamaya ya da hipertansiyona neden olabilir.
PAROL, akut (kısa süreli) yüksek dozda alındığında ciddi karaciğer toksisitesine (zehirlenmesine) neden olur. Erişkinlerde kronik (uzun süreli ve tekrarlayarak) günlük dozlarda alındığında karaciğer hasarına neden olabilir.
İngiliz Ekspres gazetesi, yaygın bir ağrı kesici olan parasetamolun aşırı derecede kullanılmasının mide bulantısı ve kusma gibi yan etkilere neden olabileceğini ve bir doz alındıktan sonraki saatler içinde ortaya çıkabilecek yan etkiyle karaciğer hasarına neden olabileceğini okuyucularına aktardı.
İlacınızı suyla alın. Hiçbir sıvı ilaç alırken suyun yerini tutmaz. Hatta zararlı olabilir.
Boşaltım, ilaç ya da metabolitlerinin organizma dışına çıkması ya da çıkarılmasıdır. Başlıca boşaltım yolu moleküllerin idrara geçişidir. Kan ve idrar arasında değişim böbrekte gerçekleşir (renal eliminasyon).
İlaçların istenen etkiyi gösterebilmeleri için kanda belirli bir seviyede olmaları gerekir. Bu seviyeyi eşit tutabilmek ancak ilacı eşit aralıklarla almakla mümkündür. Örneğin günde 3 kez alacaksanız 8 saat ara ile, 4 kez alacaksanız 6 saat arayla içmelisiniz.
İlaç içtikten sonra uyumak değil de, içtikten sonra hemen uyumanın zararlı ve tehlikeli olduğuna dair yazılar var. Bunlar haplar için geçerli, kapsül mideye inmeden ve parçalanmadan yatılırsa boğaza gitme tıkanıklığıa, oradan da ölüme gitme tehlikesi var.
Hapınızı içmek için yanınıza oda sıcaklığında bir bardak su alın. Hapların susuz tüketilmesi, hapların yutulamamasına ya da boğaza kaçmasına neden olur. Temiz ve kuru ellerinizle bir tane hapı kutusundan çıkarın ve dilinizin üzerine yerleştirin. Üzerine büyük bir yudum su alın ve sakince yutun.
Ayrıca, bir-iki dakika bu pozisyonda kalmanız ilacın yemek borunuza yapışarak zarar vermesini ya da etkinin gecikmesini önleyecektir. Eğer tablet-kapsül ve bunun gibi ilaçlar ise, yemek borunuza yapışmışsa, bu durumda bir lokma ekmek ve bol suyla aşağıya indirmeniz faydalı olacaktır.''
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri