Gelir Vergisi Kanunu'nun 24. maddesinin (1) numaralı bendine göre, Harcırah Kanunu'na tabi kurumlar tarafından harcırah veya yolluk olarak yapılan ödemeler bütünüyle gelir vergisinden müstesnadır.
İşverenler tarafından vergiden istisna edilen gündelik tutarının üzerinde yapılan ödemelerin ücret olarak vergiye tabi tutulması gerekmektedir. Ancak, kanun koyucu işverenler tarafından hizmet erbabına ödenen harcırah ödemelerini belli şartlar çerçevesinde gelir vergisinden istisna tutmuştur.
Konuyla ilgili olarak, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun “Gider Karşılıkları”başlıklı 24'üncü mad desinin 1'inci fıkrasında, “Harcırah Kanunu'na tabi kurumlar tarafından harcırah veya yolluk olarak yapılan ödemeler'm gelir vergisinden istisna edildiği hükmüne yer verilmiştir.
Harcırah yönteminin seçilmesi durumunda, harcırah adı altında yapılan ödemenin net ücret ödemesi sayılıp vergilendirilmesi gerekmektedir. Harcırah uygulama yöntemlerine ilişkin açıklamalar aşağıda yer almaktadır.
Bir Günlük X Gün Sayısı X Dövizin Kuru (15.01.2021 tarihli Merkez Bankası kuru ) = Toplam Tutar. 99 Euro X 1 X 8,9797 TL (15.01.2021 tarihli Merkez Bankası kuru ) = 888,99 TL. yevmiye tutarını bulmuş oluruz.
İlgili 33 soru bulundu
Bu bakımdan, sigortalılara bireysel iş sözleşmesine veya toplu sözleşmeye dayanılarak ve işveren tarafından sigortalının geçici bir görevle başka yere gönderilmesi veya görev yerini değiştirmesi dolayısıyla verilen ve yolluk kavramına giren ödemeler prime esas kazanca dahil edilmeyecektir.
Yurt İçi Gündelikler
Mükerrer 32416 sayılı Resmî Gazete'de yayınlanan 2024 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu eki “H Cetveli”nde tespit edilmiş olup; en yüksek derece Devlet memuru için yurt içi gündelik miktarı 480,00 TL olarak belirlenmiştir.
Yurtiçi Geçici Görevlendirmelere İlişkin Bilgiler
Akademik Personel Yurtiçi ve Yurtdışı Ödemelerine İlişkin Harcırah Yönergesi gereği yurtiçi harcırah üst limiti 750,00 TL 'yi aşamaz ve konferans katılım ücretleri ödenmez.
Yurtdışında sürekli ve geçici görev yolculuklarında, ekspres ve yataklı vagon ücreti dahil olmak üzere, tren, vapur veya uçak bilet bedeli yol masrafı olarak ödenir.
Yargıtayın yerleşmiş içtihatları gereği harcırah ücretten sayılmaz ve fazla çalışma ücretinin içinde kabul edilmez. İşçinin işlerinden başka yerlerde geçici görevle gönderilirken aldığı harcırahın fazla çalışma ücretine mahsup edilmesi mümkün değildir.
Bu hükümlere göre yolluk veya harcırah olarak personele yapılan ödemelerin tümü (Gelir Vergisi Kanunu'ndaki yasal sınırı aşsa dahi) SSK kesintisinin ve bildirimlerinin dışında olacaktır.
Normal tayinlerde memur asıl görevli olduğu yer ile atandığı yer arasındaki mesafeye bağlı olarak her bir Km için gündeliğin %5'i oranında yapılan ödemedir. Eş durumunda da bu ödeme %5 oranında tam olarak yapılmaktadır, ancak istisnası mevcuttur.
193 sayılı Gelir Vergisi Kanununa göre, gerçek kişilerin gelirleri gelir vergisine tabidir. Gelir vergisine tabi gelir unsurları; ticarî kazanç, ziraî kazanç, ücret, serbest meslek kazancı, gayrimenkul sermaye iradı, menkul sermaye iradı ve diğer kazanç ve iratlardan oluşmaktadır.
Yurtiçinde verilecek gündelikler her yıl Bütçe Kanununun H-Cetvelinde yayımlanır. 01.01.2024-31.12.2024 tarihleri arası Yurtiçi gündelik yolluk miktarları: Ek göstergesi 8000 ve daha yüksek olan kadrolarda bulunanlar 465,00 TL. Ek göstergesi 6400 (dahil) – 8000 (hariç) olan kadrolarda bulunanlar 435,00 TL.
Bunlara ilaveten, 193 Sayılı Gelir Vergisi Kanununun 94. Maddesine istinaden, harcırah ödemesi ücret ödemesi kapsamında olduğundan, istisna kısmı aşan ödemelerden tevkifat yapılması zorunluluğu vardır.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan Rah sözcüğü ise yol anlamına gelir. Harcırah ise yolluk manasında kullanılır. İş gezilerinde görevlilere yol masraflarını karşılaması için yapılan ödemeye harcırah denir.
01.01.2024-31.12.2024 tarihleri arası Yurtiçi gündelik yolluk miktarları: Ek göstergesi 8000 ve daha yüksek olan kadrolarda bulunanlar 465,00. Ek göstergesi 6400 (dahil) - 8000 (hariç) olan kadrolarda bulunanlar 435,00. Ek göstergesi 3600 (dahil) - 6400 (hariç) olan kadrolarda bulunanlar 420,00.
Harcırahın unsurları: Madde 5 – Harcırah; yol masrafı, yevmiye, aile masrafı ve yer değiştirme masrafını ihtiva eder.
Genel olarak biri görevin yapılması amacıyla bulundukları yerden (memuriyet mahallinden) başka bir yere sürekli veya geçici görevle gönderilen memur ve hizmetlilerin yolculuk edecekleri taşıt araçlarına ödeyecekleri ücreti ifade etmektedir.
Yolluk, yapılan bir seyahat sırasında, yeme, içme, konaklama gibi masrafların karşılanması için ödenen ücrettir. Genellikle milli eğitim çalışanları, din görevlileri, öğretmenler ve kamu çalışanlarına seyahatleri sırasında yolluk verilir.
Genel olarak biri görevin yapılması amacıyla bulundukları yerden (memuriyet mahallinden) başka bir yere sürekli veya geçici görevle gönderilen memur ve hizmetlilerin yolculuk edecekleri taşıt araçlarına ödeyecekleri ücreti ifade etmektedir.
Harcırah gündelikleri, miktarına bakılmaksızın SSK prim matrahının dışında tutulur.
Kurum içi veya kurumlar arası nakil halinde harcırahı hangi kurum öder? 6245 sayılı Kanunun "Harcırahın sureti tediyesi" başlıklı 57 nci maddesinde, "Harcırah hizmetin taallük ettiği kurum bütçesinden ödeneceği" hüküm altına alınmıştır.
Örneğin, çalışanlara yılda bir maaş ikramiye verilmesi ya da bir satış müdürünün yaptığı ciro ve şirketin yıllık toplam gelirine oranla yapılan bir hesaba dayanan ikramiye ödemesi bunun ücret olma mahiyetini değiştirmemektedir. Dolayısı ile temel ücretin üzerine eklenerek vergiye tabi tutulur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri