Renkleri genelde siyah- beyaz ve kırmızı beyaz şeklindedir. Holstein ırkının siyah ve beyaz kısımlarının oranı genelde hayvandan hayvana değişiklik gösterir. Bu ırkının erkek ve dişisinde boynuzlar vardır. Holstein ırkının Cidago yüksekliği 140 ile 155 cm arasında değişiklik gösterir.
Holstein ineklerinin canlı ağırlığı yaklaşık 750-800 kg'dır. Cidago yüksekliği 145-156 cm'dir. Boğaları ise 1000kg canlı ağırlığa ulaşabilir. 7000-11000 kg süt verebilir. Laktasyonda (305 gün) ortalama süt verimi yılda ortalama 8.000 kg'dır.
Holstein düveleri, yaklaşık 360kg ağırlığında olduklarında 15 aylıkken yetiştirilebilir. Holstein dişilerinin ilk kez 24-27 aylıkken buzağılaması arzu edilir. Holstein gebelik yaklaşık dokuz aydır.
Anavatanı Hollanda ve kuzey Almanya olan siyah alaca ırkı en çok süt veren inek cinsi olup dünyanın en çok süt veren ineği sırada birinci sırada yer almaktadır. Süt endüstrisinde çok önemli paya sahip olan siyah alacalar süt inekçiliği de %80 oluşturmaktadır.
Yüksek yağ ve protein oranına sahip inek sütü denince akla gelen ilk cins olan Jersey cinsi inekler daha az doğal kaynak kullanan ve doğaya daha az karbon salan ufak yapılı hayvanlardır. Jersey İneğinin yağ kürecikleri (globül), herhangi bir süt cinsinin en büyüğüdür.
İlgili 29 soru bulundu
Anne sütünün yağ içeriği, sütün renginin sarımtırak veya krem rengi olmasından anlaşılabilir. Daha yağlı süt, daha koyu bir renge sahip olabilir. Açık renkli ve çok daha akışkan olan sütte yağ oranı zayıf olma olasılığı diğerine göre yüksektir.
Hem keçi sütü hem de inek sütü, besin maddeleri ile sayısız fayda sunar. Ancak, sindirim açısından keçi sütüdaha iyi bir seçimdir. Çünkü, sindirimi zorlaştıran laktoz seviyeleri keçi sütünde daha düşüktür.
Süt verimi bir laktasyon döneminde 5.000 ile 7.000 litredir. Fakat ıslah yapılmış ve üstün olanları ile yapılmış seçilimler sayesinde 10.000 litre süt verimine rahatlıkla ulaşabilir. Cidago yüksekliği 140 ile 155 cm arasında değişmektedir. İyi yemlemede günlük ağırlık artışı 800 ile 1.200 gr olabilmektedir.
Kültür ırklarından Hollanda İneği olarak anılan Holstein 20- 35 kg, Esmer 15-20 kg., Simental 15- 20 kg. ve günlük süt vermektedir.
Ülkemizde yaygın olarak görülen Holstein ırkı, sütçü yönde ıslah edilmiş kültür ırkıdır. Bakım şartlarına bağlı olarak günde ortalama 30 litre süt verebilir.
Yağlı tohumlar süt yağını arttırır. Yem seçmeyi önlemek, öğünle değil açık büfe (ad libitum) yem vermek asidozu önler ve süt yağının düşmesine meydan vermez. Yeme yemek sodası (sodyum bikarbonat) katılması ve serbest ulaşımlı sodyum bikarbonatın barınaklarda bulundurulması süt yağını arttırır.
Holstein Verim Özellikleri
Bir laktasyon döneminde süt verimi 7000 lt civarındadır. Yapılan ıslah çalışmalarıyla 10000 lt'ye kadar süt elde edilebilmeltedir. Sütü % 3-3,5 yağ oranına sahiptir. Dünyanın en çok süt verimi alınan ırkı olarak bilinir.
Yapılan tohumlama işlemi ile birlikte 1 yıl içerisinde 280 gün sonra inekler doğum yapar. Ay olarak karşılığı olan rakam ise 9 ay olarak öne çıkar. Bu durum bazı koşullara göre 10 veya 11 ay olabilir. Bu sayede 1 yıl içerisinde ineklerin bir yavru dünyaya getirdiği meydana gelir.
Üretici: 'Bir ineğin 30 kg süt vermesi için 15 kg yem + 2 kg yaşam payı yem vermek gerekmektedir. Bir ineğin toplam 17 kg yem yemesi gerekmektedir'.
Vulvadan pişmemiş yumurta akı kıvamında beyaz, çara denilen bir akıntı gelir. Süt verimi aniden belirgin şekilde düşer. Yem yeme isteği azalır. Süt progesteron seviyesi değişir (Laboratuvar yöntemi). • Bağlı ve ayakta duran bir ineğin önünde durup, hafif bir şekilde eğildiğimizde üzerimize atlama eğilimi gösterir.
Kültür ırlarından Siyah Alacalar 6000-9000 kg, Esmerler 5000-7000 kg., Simentaller 5000-7000 kg. ve Jerseyler 4000- 5000 kg. yıllık süt vermektedir. Yerli ırklarımızın süt verimleri düşüktür. Yerli ırklarımız arasında en iyi olan Güney Anadolu Kırmızısıdır ve yıllık 1500 - 2500 kg. süt verir.
Siyah alaca (Holstein): Kökeni Hollanda'nın Frizya bölgesidir. Holsteinler, sütçü kültür ırkı sığırların iri yapılıları arasındadır. Renk, siyah-beyazdır.
Gebeliğin son 2-3 ayında diğer hayvanlardan ayrılmalı ve yağlanmaya meydan verilmeyecek şekilde vücut formunu koruyacak ve buzağının normal gelişmesini sağlayacak şekilde kaliteli kaba yem ve ilave kesif yemle beslenmeli- dir. Normal olarak inekler 10 ay (305 gün) sağılırlar.
Siyah Alacalar, Esmerler, Simentaller ve Jerseyler en çok süt veren türleri oluşturuyor. Yerli ırklar arasında en iyi verim Güney Anadolu Kırmızısı'ndan sağlanıyor.
* Renk tonları kırmızı-beyaz ya da sarı- beyaz alacalardır. * Kesinlikle alın, baş ve kirpikleri beyaz renkte olmaktadır. * Dişileri ve erkeklerinin boynuzları vardır.
Çeşitli araştırmalarda Esmer ırk dişi buzağıların doğum ağırlıklarının 33.3-37.2 kg arasında değiştiği (2, 3, 13, 16, 23) ve Holştayn ırkı dişi buzağıların doğum ağırlığı ise 37.39 kg tespit edilmiştir (3).
Nakazawa sütü: Japonya'da üretilen Nakazawa inek sütü, dünyanın en pahalı sütüdür. Fiyatı, ortalama süt fiyatının tam 30 katıdır.
Yeni doğum yapan bir eşek günde en fazla 1 litre süt verirken 4-5 ay sonrasında ise bu miktar yarım litreye düşer ve 8. aydan sonra eşeğin süt vermesi durur. Bu durum eşek sütünün fiyatının yüksek olmasının en büyük nedenidir. Eşek sütü fiyatı 2018 yılında litresi 80 lira ile 150 lira arasında değişiklik gösterir.
#TRT'den yarışma sorusu; "İnek sütünden yaklaşık 4 kat daha besleyici olduğu bilinen ve gelecekte onun yerini alacağı düşünülen süt hangi hayvana aittir?" Cevap: hamam böceği!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri