Depolama kapasitesi açısından karşılaştırıldığında HDD'ler daha fazla alan sunar ancak daha yavaş bir performansa sahiptir. SSD'ler ise daha hızlı bir performans ve daha yüksek bir dayanıklılık sunarken daha az depolama alanı sunarlar ancak fiyatları daha yüksek olabilir.
SSD ve Sabit Sürücü Arasındaki Fark Nedir? Katı hal sürücüleri (SSD) ve sabit disk sürücüleri (HDD), veri depolama cihazlarıdır. SSD'ler verileri flash bellekte saklarken, HDD'ler verileri manyetik disklerde depolar.
SSD'ler HDD'lerden daha hızlıdır: SSD'ler, HDD'lere göre veri aktarımında önemli iyileştirmeler sunar. Piyasada bulunan en hızlı HDD'ler 160MB/s hız sunarken, giriş seviyesi bir SSD bile genellikle 3 kat daha hızlıdır ve birçok SATA sürücüsü 500MB/s'nin üzerinde okuma ve yazma hızlarına sahiptir.
Fakat bilgisayar ve tabletler ilk alındığı zamanki gibi hızlı kalmayabilirler. Elimizdeki cihazı hızlandırmak için ise yapabileceğiniz en pratik işlem bilgisayarımıza SSD takmak olacaktır. SSD'ler ise HDD'lerin yerine takılarak bilgisayarı daha hızlı ve güncel hale getirilmesine yardımcı olurlar.
HDD harddiskler, CD mantığıyla çalışırlar ve verileri okumak ve yazmak için içlerinde sürekli dönen bir parçaları vardır. SSD ise USB bellek gibidir ve sadece çiplerden oluşur. Ayrıştırıcı özelliği ise hız farkıdır. Solid – State Drive, Hard Disk Drive tiplerine göre yaklaşık 10 kat daha hızlıdır.
İlgili 40 soru bulundu
Bu nedenle, genel olarak, birçok kullanıcının 500GB veya 1TB SSD tercih etmesi tavsiye edilir. Öte yandan, daha düşük bütçeli kullanıcılar için 128GB veya 256GB SSD'ler de mevcuttur. Bu SSD'ler, yeterli depolama alanı sağlamak için sadece işletim sistemi ve birkaç uygulama yüklemesi gereken kullanıcılar için idealdir.
256 GB SSD, son derece hızlı olan ve geleneksel HDD'lerin üç katına kadar hız sağlayan bir tür depolama aygıtıdır. 2,5 inç sürücüler, M.2 kartlar ve mSATA sürücüler dahil olmak üzere çeşitli biçimlerde üretilir. Seçtiğiniz türe bağlı olarak, bazıları şifreleme ve veri koruma protokolleri gibi ek özellikler sunar.
Masaüstü bilgisayarlar, notebook ve ultrabook'lara SSD disk takılabilir. Harddisk'e kıyasla tasarımı daha kompakt olan SSD diskler özellikle notebook ve ultrabook gibi ince tasarımlarda kullanılmaktadır. Bilgisayar performansı ve depolama alanını arttırmak için SSD disk tercih edebilirsiniz.
Eski laptoplarınıza #SSD harddisk takarak hızlandırabilirsiniz. Laptopunuzun üzerindeki mevcut #HDD yi ise Caddy harddisk kutusu ile birlikte optik okuyucu yuvasına takıp kullanabilirsiniz. Bu sayede depolama alanını Attırıp yüksek kapasiteli SSD lere fazla para vermekten kurtulursunuz.
SSD'lerde kullanılan teknoloji içeriği bilgisayar sistemimizde ki RAM'e benzediği için çok hızlı ve çok etkin bir şekilde iş yapmasına olanak tanıyor. Bu performans içeriği, data içerisinde ki bilgilerin RAM'e ve sonrasında işlemciye gönderilmesini inanılmaz şekilde hızlandırabiliyor.
HDD'ler GB başına fiyatı SSD'lerinkinden daha düşük olması nedeniyle bankalar, devlet kurumları ve veri merkezleri gibi büyük kuruluşlar tarafından hala kullanılmaktadır ve çok büyük miktardaki veriyle uğraşırken maliyet önemli bir etken haline gelir.
Çalıştırı açıp (Win + r) "dfrgui" yazın (tırnakları silin) açılan pencerede sürücüleriniz bulunmaktadır. Katı hal sürücüsü yazıyor ise bilgisayarınızda SSD disk vardır. Sabit sürücü yazıyor ise bilgisayarınızda HDD disk vardır.
HDD'ler hareketli yapıları nedeni ile ortalama 5 yıl gibi bir süre hayatta kalabilir. Bu sürenin sonunda sektör hataları gibi veri işlemede tutarsızlıklar ortaya çıkabilir. Öte yandan yeni nesil SSD sürücüler için ortalama 10 yıl gibi bir ömür biçilir.
Eğer hızlı performans istiyorsanız, SSD tercih etmelisiniz. Bu şekilde oyunlarınız çok daha hızlı açılacak ve yüklenecektir. Ancak daha fazla depolama alanına ihtiyacınız varsa, HDD bir seçenek olabilir.
Yine de, SSD'nizin kaç yılı kaldığını merak ediyorsanız, bunu öğrenmenin çeşitli yolları bulunuyor. Modern bir SSD, ömrü boyunca ortalama olarak yaklaşık 700 TB veri yazana kadar hayatta kalacaktır.
Takılır da. Daha ucuz olam USB HDD'de tercih edebilirsin.
Sadece bir adet takabilirsin.
İyi performans göstermeyen bir PC'nizin ya da dizüstü bilgisayarınızın performansını sadece bir SSD ile yükselterek önemli ölçüde iyileştirebilirsiniz. Bir SSD takmak kolaydır. Evinizde kendi başınıza kolayca yapabilirsiniz.
Anakart önemli. Toplamda 4 tane HDD/SSD, anakartın üzerindeki yuvaya da 1 tane de M.2 NVMe/SATA SSD takabilirsiniz.
Bunun yanı sıra; SSD 500 gb, 480 gb, 250 gb, 240 gb, 128 gb ve 120 gb boyutlara sahip ürün çeşitleri bulunur. Kullanım durumuna göre seçim yapabilir, bilgisayarınızın kapasitesini artırabilirsiniz.
SSD'nizin kapasitesini daima tam kullanmanız da kullanım ömrüne olumsuz etki eder. Zira, SSD sürücünüzün tam kapasitede bulunması, aygıtın yazma hızı performansını önemli ölçüde düşürür.
Temel bir PC oyuncusuysanız, sizler için bütçe dostu kurulum 256GB SSD ve 1 TB HDD olmalıdır. Daha fazla oyun ve daha fazla akıştan yanaysanız, 500GB ya da 1 TB SSD yanında 2 TB HDD kurulumu uzun vadede sizler için iyi bir seçim olacaktır.
SSD kapasitesi genel olarak kullanım şekli ve amacı ile doğru orantılıdır. Günlük kullanım ve ofisteki basit işlemlerin yapılması için kullandığınız bilgisayarda 128 GB'lık SSD seçeneklerini tercih edebilirsiniz. Daha profesyonel ve yoğun kullanımlar için diğer SSD kapasiteli ideal olacaktır.
Başlangıç düğmesini ve ardından Ayarlar 'ı seçin. Sistem > Depolama'yı seçin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri