Posof ilçesinde yetişen ve 3 yıl önce "Posof-Badele Elması" adıyla coğrafi işaret alan elma, yörede az sayıda çiftçi tarafından yetiştiriliyor. Olgunlaştığında içi de dışı gibi kırmızılaşan elmanın hasadına başlayan yetiştiriciler, ihtiyaçları dışında kalan elmaları ildeki müşterilerine pazarlıyor.
Ardahan'ın Posof ilçesinde endemik bir tür olarak yetiştirilen 'içi dışı kırmızı elma', Türk Patent Enstitüsü tarafından coğrafi işaret alarak tescillendi.
İçi de dışı da kırmızı renkli olan bu endemik meyve, Türkiye'nin tanıtımında oldukça etkili oldu. Görenleri hayrete düşüren bu kırmızı elma, alıştığınız elmalardan çok farklı. Kabuğunun ve etli kısmının yapısıyla diğer elmalardan ayrılan Posof elması, sağlığa olan faydalarıyla da oldukça popüler.
Bu bitki, gül ailesinde yer alan bir türdür ve genellikle Akdeniz bölgesi, Orta Doğu ve Asya'da yetişir. Huryemez elması, aynı zamanda "yabani elma" veya "tepeli elma" olarak da adlandırılır. Tür, bütün dünyaya Orta Asya'dan yayılmıştır.
Jonathan elması, koni ve silindirik yapısıyla kırmızı renge sahip olan bir elma türüdür.
İlgili 38 soru bulundu
Kırmızı Elma Neye İyi Gelir? Kırmızı elma diş sağlığından, hafızaya, uyku problemlerinin önlenmesinden tutun da depresyona, kolesterolden kabızlığa, cilt sağlığından saçlara kadar onlarca faydaya sahiptir.
Kırmızı elmanın faydaları arasında, içerdiği antioksidanlar sayesinde sinir sistemi hücrelerinin hasarını önleyerek Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıklara karşı da koruma sağlaması bulunuyor.
Ülkemizde elma yetiştiriciliği ile öne çıkan ilimiz Isparta ilidir. Elma Türkiye'de Isparta dışında Akdeniz kuşağında bulunan bütün illerimizde yetiştirilebilir. Ayrıca Ege Bölgesi ile Batı ve Doğu Marmara bölgelerinde de elma yetiştiriciliği yaygındır.
Elma üretimi en fazla yapıldığı ilimiz Isparta'dır. Isparta'da 2019 yılında 732 bin ton elma üretim ile toplam elma üretiminin %20'sini gerçekleşmiştir.
Ilıman iklimli her bölgede yetişebilen bu meyve, -30 derece soğuğa kadar dayanıklıdır. Ülkemizde en çok Isparta ilinde elma üretilmektedir.
Lif bağırsak faaliyetlerini düzenler ve sindirim sisteminin çok daha hızlı ve sağlıklı çalışmasını sağlar. Aynı zamanda şeker oranı düşük bir meyve olan elma, aç karnına yendiği takdirde kilo vermenize yardımcı olur. Kırmızı ve yeşil elma tokluk hissi verdiği için ara öğünlerde de sıklıkla tüketilebilir.
Ancak Yapılan araştırmalar yeşil elmaların kırmızı elmalardan biraz daha sağlıklı olduğunu gösteriyor. Yüksek oranda lif içeren yeşil elma, kan şekerini dengeleme konusunda daha başarılı. Ayrıca kırmızıya göre şeker ve karbonhidrat seviyesi daha düşük.
Amasya Elması: Kırmızı canlı bir renge sahiptir. Soğuk ılıman iklimlerin meyvesi olarak bilinir. 25 Eylül-15 Ekim tarihleri arasında hasat edilmeye uygundur.
Avustralya orijinli, ağaçları yarı dik ve kuvvetli gelişen çok verimli bir çeşittir.Bodur ve yarı bodur anaçlar üzerimde gelişimi iyidir. Meyveleri orta irilikte, uzun -silindir biçimindedir. Meyve kabuğu açık sarı zemin üzerinde pembe renktedir.
Meyveler orta büyüklükte, koyu kırmızı renge sahiptir. Sulu ve lezzetlidir. Eylül ayının son haftası olgunlaşır. Hemen hemen her bölgede yetişir.
Gümüşhane'de yetişen bu elmanın çok önemli bir özelliği var. Geçmişi de uzun yıllara dayanan bu elma çeşidi için 100'ün üzerinde tez hazırlandığı da biliniyor.
Elmanın ilk olarak Kuzey Anadolu'da, Güney Kafkaslar 1, Rusya'nın güneybatısında kalan bölgeler ve Orta Asya (Kazakistan'nın doğusu) dolaylarında ortaya çıktığı sanılmaktadır. 2 Tür, bütün dünyaya Orta Asya'dan yayılmıştır. Besin değeri çok yüksek olan bir meyvesi vardır.
Akdeniz Bölgesinde 800 m.'den yukarı yerlerde yetişir. Yüksek ışık yoğunluğu elmada çok iyi renk oluşumunu sağlar. Elma ağacı düşük sıcaklıkların olduğu sert kışlara dayanıklı olmasına rağmen , yüksek yaz sıcağından da hoşlanmaz.
Pink Lady Elma çeşidi Avustralya orijinli, ağaçları yarı dik ve kuvvetli gelişen çok verimi iyi olan bir çeşittir.Bodur ve yarı bodur anaçlar üzerimde gelişimi iyidir.
Elma ılıman, özellikle soğuk ılıman iklim meyvesidir. Genellikle dünyada 30o-50o enlemlerde yetişmektedir. Türkiye de Türkiye de Ege bölgesinde 500m Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgesinin sıcak ve kurak yerlerindeki 80m'den daha yukarı yerlerde yetişmektedir. Yüksek ışık yoğunluğu elmada çok iyi renk oluşumunu sağlar.
Amasya elması (tür adı: misket elması), Türkiye sınırları içinde Amasya yöresinde meşhur olan bir elma türüdür.
Ülkemizde Akdeniz, Karadeniz, Ege ve Marmara bölgesinin yüksek rakımlı yerlerinde yetiştiriciliği yapılır.
✓ Günlük 3 adet elma yenmesi 2 ayda yüzde 10 oranında kolesterol düşmesine yardımcı oluyor. Günde 3 adet elma yemenin kötü kolesterol oranını düşürürken, iyi kolesterol oranını da 4 kat arttırdığı belirtiliyor.
Elmanın cildinizi parlatma, aydınlatma ve pürüzsüzleştirme potansiyeli vardır. Bunun sebebi elmanın cildinizin pürüzsüz ve genç kalmasını sağlayacak kollajen bakımından zengin olmasıdır. Özellikle kırmızı elmayı yemek ise cildinize gül renkli bir parlaklık kazandıracaktır.
Ara öğünlerde tüketilen elma sayesinde ana öğüne kadar tok kalabilirsiniz. Gece uyku öncesinde tüketilen elma ise; ani açlık krizlerini bastırır. Uykuda metabolizmanın çalışmasını sağladığı için gece elma yemenin zararı yok faydası vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri