Harissa Kuzey Afrika'nın ünlü biber ezme sosudur. Çorbalara, tencere yemeklerine, et yemeklerine ve ızgara sebzelere eklenir. Acı bir sostur, biraz acı biraz da tatlı kurutulmuş biber ile yapılır. Ve tabi ki bol baharat eklenir.
Harissa (Mağrip Arapçası:هريسة) harīsa) Tunus kökenli bir biber salçasıdır. Ana malzemeleri kavrulmuş kırmızı biber, Bakluti biberi, Serrano biberi ve diğer acı biberler, baharat ve otlardır. Sarımsak macunu, kişniş tohumu, safran, gül veya kimyon ve ayrıca biraz sebze veya zeytinyağı sunumda kullanılır.
Özellikle Orta Doğu ve Asya mutfağında birçok tarifte kullanılıyor. Harissa sosa tadını tuzunu veren en önemli baharatlardan da biri. Harissa sosu; tüm et ve tavuk yemeklerinde, bazı balık etleriyle, makarna soslarıyla, sandviçlerinizde kullanabilirsiniz. Hatta ekmeğin üzerine sürüp sürüp afiyetle de yiyebilirsiniz.
Arap mutfağından doğan bir lezzet olan Harissa, Kuzey Afrika'da yaygın olarak kullanılan, ezmesi de yapılabilen bir çeşnidir. İçeriğinde toz kırmızı biber, serrano biberi gibi biber çeşitlerinin yanı sıra, sarımsak, kişniş, frenk kimyonu gibi baharatlar bulunmaktadır.
Kurutulmuş chili biberleri ve sarımsağı küçük küçük doğrayın. Arçelik Resital Doğrayıcı 'nın içine kavurduğunuz baharat karışımını, kurutulmuş chili biberi, sarımsakları, közlenmiş biberi, biber salçası, domates salçası ve zeytinyağını koyup, homojen bir kıvam elde edene kadar karıştırın. Harissa sosunuz hazır.
İlgili 19 soru bulundu
Harissa çeşnisini çorba, güveç, makarna, kuskus, et ve tavuk yemeklerinin üzerine serperek kullanabilirsiniz. Ayrıca tavuk ve dana etini ızgara öncesinde hazırladığınız marinasyon sosu içine ilave edebilirsiniz.
Talia Harissa 300 G - Migros.
Harissa Kuzey Afrika'nın ünlü biber ezme sosudur. Çorbalara, tencere yemeklerine, et yemeklerine ve ızgara sebzelere eklenir. Acı bir sostur, biraz acı biraz da tatlı kurutulmuş biber ile yapılır.
Harissa, Kuzey Afrika orjinli bir sos olup ana malzemeleri arasında kavrulmuş kırmızı biber, Arnavut biberi, kurutulmuş domates, farklı acı biber çeşitleri, baharat ve taze otlar bulunmaktadır. Et, tavuk ve balık marinasyonlarında kullanılabileceği gibi, tek başına ekmeğe sürülerek de tüketilebilir.
Baharatın içeriğine biraz göz atalım. Lezzetini veren olmazsa olmaz malzemesi soğan tozu ve sarımsak tozu. Onların üzerine kuru kekik, fesleğen, kimyon, karabiber, pul biber, toz kırmızı biber ve tuz ilave ediliyor. Hepsinin karışımından ise ortaya kajun baharatı çıkıyor.
Karabiber, kırmızı biber, kimyon, kişniş, vanilya ve yenibahar bu listede bulunmaktadır. Tohumdan Elde Edilen Baharatlar: Çemen otu, çörek otu, hardal, kakule, susam, bitkinin tohumundan elde edilir ve mutfakta yer alır.
Nerede kullanılır merak ediyorsanız; bu baharatı sofra tuzunun eklendiği tüm gıdalarda kullanabilirsiniz. Özellikle çorbalara, köfte harçlarına, et ve tavuk yemeklerine, salatalara ekleyebilirsiniz. Sebze sotelere, soslara, makarnalara ve atıştırmalık patateslere de çeşni olarak ekleyebilirsiniz.
Aioli ise sarımsak temelli bir. Sarımsağın dövülüp, yumurta, zeytinyağı ve hardal kıvamlandırılması sonucunda hazır hale geliyor. Ailoi sos; oda sıcaklığında genelde sebze yemekleriyle, salatalarla, sandviçlerin içinde servis ediliyor. Bu yönleriyle mayonezden ayrılıyor.
Domatesin çekirdeklerini çıkartmadan küçük küçük doğrayın. Biberin çekirdeklerini çıkarın ve aynı şekilde küçük küçük kıyın. Doğradığınız tüm malzemeyi kaseye alın. Tuz, karabiber, limon suyu, kıyılmış maydanoz (varsa kişniş) ve zeytinyağını kaseye aktarıp iyice karıştırarak servis yapın.
Ajvar, Balkan ülkelerinin sıklıkla tükettiği, evlerde kış hazırlığı olarak hazırlanan közlenmiş patlıcan, kırmızı biber, domates, soğan ve sarımsağın lezzet kattığı bir tür kahvaltılık sos.
Nane: En yüksek antioksidan gücüne sahip bir baharattır. Hazımsızlığın, mide bulantısının ve midedeki gazın azalmasına yardımcı olur. Aynı zamanda stres giderici özelliği de vardır. Tarçın: Tarçının, yemek yedikten sonra kan akışına giren glikoz seviyesini düşürdüğü, sindirim enzimlerini artırır.
Çiğ köfte,dolma,tarhana,çorba ve yemeklerde kullanabileceğiniz bu karışık baharatın içerisinde; Kekik, kimyon, pul biber, toz biber, nane, çemen ve sumak bulunmaktadır.
Avrupa ülkelerine de Hindistan ve Seylan gibi ülkelerden getirilen baharatlar ilaç ve merhem yapımında kullanılırdı. O yıllarda bilinen ilk baharat az bulunduğu için çok pahalıya satılan Hint karabiberiydi ve birşeyin pahalı olduğunu belirtmek için ''hint karabiberi'' gibi denilirdi.
Tabasco, 1868 yılından beri McIlhenny Co. adlı bir aile firması tarafından sirke, Tabasco biberi ve tuz ile üretilen bir acı sos.
harika ötesi, muhteşem ve orgazmik tada sahip sos. bir diğer sos ise "samurai sos" olarak adlandırılır. andalouse sos, tat olarak baharat ağırlıklıdır, samurai sos ise acılı bir lezzete sahiptir.
Algerienne Sos : Patateskızartması , tacos , sandviç ,döner (shawarma) gibi kırmızı et ve tavuk etleriile eşsiz fark yaratan lezzet. İçeriğinde hardal,soğan parçaları ,tatlı-acılıbiber , baharatlar,domates konsantresi ile otantik lezzet ve görünüm yönündentamamlayıcı bir sos çeşidirdir.
Tukaş Paprika Acı Biber Sosu, özenle seçilmiş malzemelerden üretilmiştir, güvenle ve afiyetle yiyebilirsiniz. Direkt olarak ekmeğe sürerek yiyebileceğiniz gibi farklı malzemelerle birleştirerek lezzetli soslar da elde edebilirsiniz. Tukaş Paprika Acı Sos, acı severler için idealdir.
Ajvar, Balkan ülkelerinde sıkça yapılan, közlenmiş patlıcan, közlenmiş kırmızı biber, domates, soğan ve sarımsağın bir arada pişirilip, hazırlandığı kahvaltılık bir sostur. Ajvar sosu; makarna soslarında, ızgara et ve tavuk yemeklerinde ya da cips sosu olarak da kullanılır.
Dünyanın en acı sosu kaç scoville sorumuza en acı sos olan Mad Dog heyecan arayan kişilerin tercih ettiği bir sostur. Çünkü scoville ölçeği 9 milyon SHU olmaktadır.
Soğanlı ve biberli tatlı sos. Baharatlı soğan aromasıyla hem tatlı hem de baharatlı burger sosu. Makarna, pizza ve tüm sandviçlerde de kullanabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri