Haritacılıkta kullanılan ölçme aletleri ile hesaplamada matematik formüllerin kullanılabilmesi için eksen isimlerinde ve açı büyütme yönünde değişiklik yapılmıştır. Kutupsal koordinatlarda kutup denilen ve ölçüde genelde istasyon noktası olan (P) bir nokta ve bu noktadan geçen bir başlangıç yönü vardır.
Bu değer haritanın kuzeyindeki taksimatta işaretlenir. Bu taksimattaki 0° değeri hizasındaki grid çizgisi güneye doğru takip edilirse haritanın güneyinde aynı grid çizgisi üzerinde bir “P” noktası bulunur.
Nokta haritaları, veri dağılımını ve bu dağılımda oluşabilecek konumsal motifleri coğrafi olarak gözlemlemek için kullanılabilecek bir yöntemdir. Bu gözlemleme, bir coğrafi bölge üzerine eşit boyutta noktalar konumlandırılarak yapılır.
Haritaların sol kenar çizgisi ana yönü olarak batıyı gösterir. Bu doğrultuda tüm haritalar için ortak biçimde batıyı gösterdiğini söylemek mümkün. Böylece haritaları eşliğinde yön tayini yapılmak istendiğinde, sol kenar çizgisine bakmak yeterli olmaktadır.
Ölçek; 1/100,000 ölçekli haritada; 1 cm. lik ölçülen yer gerçekte 100,000 cm veya 1000 metre veya 1 kilometredir. 1/25,000 ölçekli haritada; 1cm.lik ölçülen yer gerçekte 25,000 cm veya 250 metre dir. 1500 m.lik yürüyüş mesafesi 1/50,000 lik haritada 1500/50,000 = 3 cm olarak gösterilir.
İlgili 37 soru bulundu
Çizimi yapılacak olan araziye ait gerçek uzunlukların bir düzlem üzerine aktarılırken kullanılan küçültme oranına ölçek denir. Harita ölçeği, harita uzunluğunun gerçek uzunluğa oranı ile hesaplanır.
Haritada bulunması gerekenler unsurlar ise;
Açıklamalar (lejant) dır. * Başlık: Haritanın kullanım amacını belirtmeli, haritayı tanıtmaya yeterli, açık ve kısa olmalıdır. * Ölçek: Haritanın kullanım amacına göre belirlenmelidir. * Coğrafi Koordinatlar: Haritası yapılacak alanın öncelikle enlem ve boylamları belirlenir.
Haritalarda koordinat sistemi:
Haritanın sağ ve sol iki yanındaki derece ve dakikalar ise enlemi gösterir. Ekvator sıfır hattı olup kuzeye doğru çıkıldıkça, enlem büyür. (N) işaretini alır, yani kuzeydir. Haritada bir noktanın mevkisi okunurken önce enlemi sonra boylamı söylenir.
Haritada belirlenen herhangi bir noktanın dikey izdüşümünün, o noktanın bulunduğu yüzeye çizilen çizginin yüzey üzerindeki yatay uzunluğuna bölünmesi ile elde edilen, bir yüzeyin ne kadar dik olduğunu gösteren bir ölçüdür.
Bulunduğunuz yeri biliyor iseniz çevrenizdeki nehir,tepe,köprü gibi işaretlerin yönüne haritayı çevirmek suretiyle haritayı yönüne koyabiliriz.İkinci yol olarak haritayı yere yayarız pusulanın kuzey oku ile haritanın kuzey oku aynı yöne gelene kadar haritayı çeviririz.
Lejant (işaret tablosu), haritada kullanılan özel işaretlerin (simge, sembol, görsellerin) ne anlama geldiğini gösteren bölümdür. Her haritanın kullanım amacına göre lejantın içinde farklı işaretler kullanılır. Her haritada bulunmak zorundadır. Herhangi bir kenarda genellikle sağ alt köşede bulunur.
İşte, merak edilen tüm detaylar. Yeşil, sarı, mavi, kahverengi renk tonlarının bulunduğu fiziki haritada dağlar, ovalar, akarsular, adalar ve iller gösterilir. Fiziki Harita Nedir?
Harita çizimi yapılırken çizilen bölgenin yer şekillerine göre renkler değişim göstermektedir. Ülke sınırları kırmızı renkte ve deniz, göl ve akarsu mavi renkte gösterilmektedir. Derinlik arttıkça mavinin renk tonu koyulaşmaktadır.
Topoğrafik haritalar: tırmanıcılar için en iyi türdür. Arazi şeklini ( topoğrafi ) deniz seviyesi üzerinde sabit yükseltileri gösteren eş yükselti eğrileri yardımıyla gösterir. Patika ve yol dışında seyahat için mutlaka gerekli olan bu haritalar farklı ülkelerde basılmış olabilir.
Örnek: 1/25000 ölçekli bir haritada harita üzerindeki 1 birimlik (cm) uzunluk, gerçekte yani arazide 25000 birim (cm)'e karşılık gelir.
Küçültme oranı bir çizgi üzerinde gösterilebilir. Harita üzerindeki uzunluğun gerçekte neyi ifade ettiğini gösterir. Yukarıdaki çizik ölçekte iki çizgi arası 1 cm olarak ölçülmüş. Bu harita uzunluğunu ifade eder.1 cm üzerinde yer alan 20 km ise gerçek uzunluğu ifade eder.
%100 eğim 90 Derecedir.
Çizgiler Λ şeklindeyse vadi, V şeklindeyse sırttır.
En düşük ortalama eğimler, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndedir. Eğim değişkenliği (eğimin standart sapması), Akdeniz bölgesinde en yüksek, Orta Anadolu Bölgesinde en düşüktür.
Ondalık Derece: ör. 37,7°, -122,2° Derece, Dakika, Saniye: ör. 37°25'19.07"K, 122°05'06.24"B. Derece, Ondalık Dakika: ör. 32° 18.385' K 122° 36.875' B.
Harita Ve Kroki Arasında Ki Fark
Kroki kuş bakışı görünüşün kağıda kabataslak aktarılması iken; haritada ölçek kullanılır. Harita çizmek için alan belli bir ölçek dahilinde küçültülerek kağıda aktarılır.
500 – 1000 metre arasında yer alan yükseltileri göstermek için sarı ve sarı tonları kullanılır. 1000 – 1500 metre arasında bulunan yükseltileri göstermek için turuncu ve turuncu tonları kullanılır. 1500 metre ve daha yüksek olan bölgeleri göstermek için de genellikle kahverengi ve kahverengi tonları tercih edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri