Yakını görme problemi genellikle yaşla birlikte ortaya çıkıyor. İlerleyen yaşa bağlı olarak ortaya çıkan görme bozuklukları, ileri tekniklerle yapılan ameliyatlar sayesinde sorun olmaktan çıktı. 40 yaşından itibaren uygulanabilen 'presbiyopi' ameliyatı görme sorununu tamamen iyileştiriyor.
Yakın Görme Bozukluğu (Presbiyopi) Ameliyatı
Presbiyopi ameliyatı genellikle trifokal mercek tedavisi ile yapılmaktadır. Bu ameliyat ile hastanın yakın görme bozukluğu düzeltilebilir.
Yaşa bağlı yakını göremeyen kişiler için bilinen en yaygın tedavi yöntemi presbiyopi gözlüğü, halk arasındaki adıyla “okuma gözlüğü”, kullanmaktır. Göz merceğinin yapamadığı odaklama ve ışığı, retina üzerinde toplama işini göze gelmeden önce özel gözlük camlarının yapması sağlanır.
Presbiyopi, 40 yaş üstü kişilerde, göz merceğinin yaşlanmaya bağlı olarak uyum özelliğini yani esnekliğini kaybetmesi sonucu ortaya çıkan yakını görememe sorunudur. Presbiyopi sorununun ilerleyişi 60'lı yaşların ortasına kadar ilerleyişi sürmektedir.
Yakını görememe, gözün önden arkaya uzunluğu çok kısa olduğunda veya korneanın bombeliği göz için yeterli kırıcılığa sahip olmadığında meydana gelir. Işık retina yerine retinanın arkasında odaklanarak bulanık görmeye neden olur.
İlgili 44 soru bulundu
Miyop yani uzağı görme problemine sıklıkla erken dönemlerde rastlanırken, 45 yaş ve sonrasında genellikle yakın görme problemi ortaya çıkıyor. 45 yaşını geçmiş olan hastaların miyop ya da astigmat gibi göz problemleri olabildiğine de dikkat çeken Memorial Şişli Hastanesi Göz Merkezi'nden Prof.
Yaşa bağlı yakını görme bozukluğu yaklaşık 40 yaş civarında başlar. Fakat gizli hipermetrobu olan hastalarda daha erken başlayabilir. Ayrıca kişinin miyobu var ise miyoplar yakını gözlüksüz iyi görebildikleri için daha geç yaşta da başlayabilir.
40-45 yaş sonrası dönemi ilgilendiren yakın görme sorununa presbiyopi adı verilmektedir. Gençliğinde hiç göz bozukluğu yaşamamış, gözlük kullanmamış kişilerde bile 40-45 yaş civarı gözlerin uyum yapma, netleştirme mekanizması bozulmaya başlar ve yakın görme bozulur. Bu noktada yakın gözlükler devreye girer.
Yakını göremeyen kişiler okurken harf veya satırları kaydırırlar, harfleri iç içe geçmiş gibi görürler. Uzun süreli okumalardan sonra göz çevrelerinde ve başlarında ağrı oluşur.
Presbiyopi; ileri yaşla beraber gözün yakında bulunan nesnelere karşı kırma yeteneğinin zayıflamasına bağlı olarak yakın görme bozukluğunun ortaya çıkmasını ifade eder. İleri yaştaki kişilerde presbiyopi görülmesi durumunda, bu kişiler uzağı rahatça görebilse de yakını görmede sorun yaşamaya başlar.
Klasik kontakt lenslerin hem yakını hem uzağı gösteren tipleridir. Özellikle gözlük kullanmayı sevmeyen bireyler için iyi seçeneklerdir.
Doğru: Gözlük veya kontakt lens takmanın ya da takmamanın gözlük kusurunun ilerlemesi üzerinde herhangi bir etkisi yoktur.
Yaşa bağlı olarak ortaya çıkan yakını görme sorunlarını gidermek için yapılan 'presbiyopi' ameliyatları, hastaları ömür boyu gözlük kullanmaktan kurtarıyor. Kataraktı olan hastalarda katarakt ameliyatı FAKO sonrası göz içine multifokal IOL göz içine yerlestirilir.
Miyop, hipermetrop veya astigmat gibi gözde kırılma hataları sonucu meydana gelen bir görüş bulanıklığı ise tedavisinde kalın kenarlı mercekli gözlük, kontakt lens veya lazer uygulamaları kullanılır. Göz kuruluğunun tedavisi yapay gözyaşı damlası ve yaşam tarzı değişikliği ile yapılır.
Presbiyopi hastaları, cisimler 40-50 cm'den daha yakına gelince görmede zorluk yaşar, cisimleri gözlerinden uzaklaştırarak görebilirler. Bu durumda göz hekimine başvurup göz muayenesi yaptırmanız tavsiye edilir.
Yakın gözlüğü
Dar çerçeveli bu gözlükler sadece okurken, bilgisayara bakarken veya yakın mesafe görüşü gerektiren diğer aktiviteler sırasında kullanılır. Uzağa bu gözlüklerle bakmamak gerekir.
Kuruyemişler: Özellikle fındık, yer fıstığı, kaju, ceviz de sağladıkları vitamin, mineral ve omega-3 sayesinde göz yaşı için faydalıdırlar. Kabak çekirdeği de yüksek omega-3 içerir. Tohumlar: İçerdikleri omega-3 sayesinde keten tohumu ve chia tohumu gözyaşı kalitesini artırırlar.
Gözleri yukarı, aşağı, sağa ve sola hareket ettirme, odaklama egzersizleri ve göz kapaklarını sıkma gibi egzersizler yapmak göz sinirlerini güçlendirebilir. Gözlük veya lens kullanımı: Gözlük veya lens kullanmak, gözlerinizi yormadan net görmeyi sağlayarak göz sinirlerinin rahatlamasına yardımcı olabilir.
Bu durumda yakını görmek için -1 numaraya ihtiyaç duyuyorsunuz. 50 yaşına geldiğinizde ise uzak için -2 numaraya ihtiyaç varken yakın gözlüğüne ihtiyaç kalmıyor.
Gözlük Camı ve çerçeve 3 yılı geçmeden yenilenmez. Bu süre bitmeden gözlük cam ve çerçeveyi yeniden alınamıyor. Ancak, görme bozukluğunda 0,5 diyoptrilik değişiklik olması halinde gözlük camının değişimi için 3 yıllık süre beklenilmeden yenisi alınabiliyor.
Seçim Yaparken Dikkate Alınması Gerekenler: Yaşam tarzınızı ve ihtiyaçlarınızı göz önünde bulundurun. Hareket özgürlüğü ve geniş görüş alanı istiyorsanız, kontakt lensleri düşünebilirsiniz. Daha düşük bakım ve tarz önemliyse, gözlükler sizin için daha iyi bir seçenek olabilir.
40 ila 45 yaşında ise beklentilerin çok iyi değerlendirilerek işleme alınması gerekmektedir. 45 yaşından sonrası için yakın görme problemleri için 55 yaşına dek iyi bir inceleme sonrasında ameliyat kararı verilmekte olup göz muayenesinin sonucu ameliyat olanağını doğrudan etkilemektedir.
Halk arasında göz bozukluğu olarak bilinen kırma kusurları göze gelen görüntünün retina-ağ tabakasına odaklanamaması sonucunda ortaya çıkan görme bozukluklarıdır. Gözlük, kontakt lens, lazer yöntemleri ve çeşitli ameliyatlarla düzeltilebilirler.
Yetişkin bir insanın gözünün odak uzaklığı yaklaşık 20 milimetredir ve netleme mesafesi 6 cm - ∞ arasındadır. Fotoğraf makinesi lensleri kullanım amaçlarına göre farklı odak uzaklıklarına sahip olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri