HASAR FARKI NASIL ALINIR? Eksper raporu incelendiğinde ve hasar farkı olduğunu tespit ettiğiniz zaman onarımı yaptırılan sigorta şirketinden bu hakkınızı talep etmeniz gerekir. Sigorta şirketine ihtarname veya yazılı başvuruda talebinizi iletebilirsiniz fakat genellikle bu noktada dava açmak gerekebilir.
Hasar Fark Bedeli – Hasar Farkı Tazminatı
Hasar bedel ya da hasar farkı tazminatı; kazalı araçta oluşan teknik nitelikteki zararın giderilmesi ile onarım giderlerine ilişkindir.
Mevzuat gereği hiçbir sigorta şirketi, karşı tarafın hasarını suçlu olunsa dahi aracın hasar bedeline ekleyemez. Karşı tarafın hasarı tramere yansıtılmış, sigorta şişirmesi hasar kaydı mevcut, hasar kaydı var ancak tutar yok gibi söylemler hiçbiri gerçekliği yansıtmamaktadır." açıklamasında bulundu.
HASAR FARKI TAZMİNATI NEDİR? Aracınızın hasar sonrası özel servislerde onarılması esnasında sigorta şirketlerinin parça ve onarım bedelleri üzerinde yapmış olduğu haksız ve piyasada temin edilemeyen büyük iskonto miktarlarından oluşan fark bedelidir.
Örneğin, aracınızın ön tampon parçasının orijinal fiyatının kdv hariç 2.500 TL olduğunu varsayalım. Sigorta şirketi aracınıza 1.000 TL tutarında yan sanayi bir ön tampon takmış olsun. Buradaki hasar farkı, 2.500 – 1.000 TL = 1.500 TL dır.
İlgili 27 soru bulundu
Araç Değer Kaybı Kimden Alınır? Araç değer kaybı ödemeleri kazada kusurlu olan aracın sigorta şirketine yapılan başvuru sonucunda alınır. Trafikte yer alan her aracın sigortası olmak zorundadır.
Hasar ödemeleri sigortalı araç sahibinin sigorta şirketi tarafından karşılanır. Kusur oranına göre yapılan ödeme, zarara uğrayan kişinin kusur oranı hesaplanarak yapılır. Böylece her iki taraf da kusuru oranında karşı tarafın ödemesini yapar. Bu ödemeler de tarafların sigorta şirketi ile karşılanır.
Kazaya neden olan sürücü, karşı tarafın hasarını karşılamakla yükümlüdür. Zorunlu olarak her sürücü tarafından yaptırılması gereken trafik sigortası, kaza meydana geldiğinde karşı tarafın maruz kaldığı hasarı karşılar. Dolayısıyla hasar ödemeleri, sigortalı kişinin sigorta şirketi tarafından karşılanır.
Sigortacı; kaza ve zararın tespit edilmesini sağlayan gerekli belgelerin sigortacıya iletildiği tarihten sonra 8 iş günü içinde hak sahibine tazminat, hastane ve tedavi giderlerini öder.
Belgeler teslim edildikten itibaren tazminat 8 iş günü içinde ödemesi yapılır. Ancak kaza durumunda maddi hasar varsa maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanağı tutturulması şarttır. Eğer iki taraf da anlaşamazsa durum polise ya da jandarmaya bildirilmesi gerekir.
İkinci el araçlarda ister az kullanılmış olsun ister çok aracın hasar geçmişi önemlidir. Ancak pek çok satıcı ilk etapta alıcıya karşı bu bilgilerde bahsetmek istemez. Böyle durumlarda alıcının direk olarak tramer sorgulaması yapması çok akıllıca olacaktır.
Ağır hasarlı araç sorgulama için TRAMER üzerinden, SMS ile veya e-Devlet portalı üzerinden işlem yapabilirsin. TRAMER hasar sorgulama adı verilen bu işlemle, hızlı ve eksiksiz bir şekilde hasar sorgulaması yapabilir, geriye dönük hasar kayıtlarına dahi anında ulaşabilirsin.
Gerekli tamir işlemlerinin yapılmasının ardından ağır hasar kayıtlı araçlar yeniden trafiğe çıkabilmektedirler. Ağır hasar kaydı sorgulama işlemleri e - devlet sistemi üzerinden, TRAMER sistemi üzerinden veya SMS ile yapılabilmektedir.
Yani aracınızda meydana gelen maddi hasarlarda meydana gelen hasar araç rayiç bedelinizin %2 sinden fazla olmayacaktır. Örneğin piyasa değeri 100.000,00 TL olan aracınızda 1.500,00 TL hasar meydana geldiğinde değer kaybınız bu miktardan fazla bile olsa 1.500,00 TL den fazla değer kaybı alınamayacaktır.
Faturanızda gördüğünüz 'Yuvarlama Farkı Bedeli', fatura tutarının kuruş hanesinin 0,5'in üstünde olması halinde yukarı, 0,5'in altında olması halinde aşağıya yuvarlanarak tutara eşitlenecek bedeldir. Yuvarlanan fark bir sonraki faturanıza (–) veya (+) değer olarak yansıtılmaktadır.
Tutar yazmıyorsa sizin sigortanız karşı tarafın masrafını ödemiş demektir. Yani sizin aracınız için bir durum yok.
Trafik Sigortası Karşı Tarafın Hasarının Ne Kadarını Karşılar? Sigorta poliçelerinin kapsamı Hazine Müsteşarlığı tarafından belirlenen limitler dahilinde hazırlanır. Limitler araç başına 120 bin TL'ye kadar olan hasarı öder. Kaza başına ödeme miktarı ise 240 bin TL olarak belirlenmiştir.
Değer kaybı hasar kaydına işlenir mi? Karşı tarafın trafik poliçesinden talep edebileceğiniz hasar ve değer kaybı tutarı, trafik sigortasının teminat tutarıyla sınırlıdır. Değer kaybı olarak alınan bedel tramere hasar kaydı olarak işlenmez.
Sigortacı; kaza ve zararın tespit edilmesini sağlayan gerekli belgelerin sigortacıya iletildiği tarihten sonra 8 iş günü içinde hak sahibine tazminat, hastane ve tedavi giderlerini öder.
Yani kazadan önce eğer araç 50.000 TL'de alıcı bulabiliyor fakat kaza sonrası yapılan tamire rağmen hasar kaydı nedeniyle oluşan kayıptan ötürü artık aracın fiyatı 45.000 TL'ye düşüyor ise aradaki 5.000 TL fark araçtaki değer kaybının miktarı oluyor.
Müsteşarlığın Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği/Sigortacılık Müdürlüğü'ne hitaben gönderdiği 5.10.2012 tarih ve 16199 sayılı yazıda, “5684 sayılı Sigortacılık Kanununun 22. Maddesinin on dokuzuncu fıkrasına göre, sözleşmede aksine hüküm yoksa ekspertiz ücretleri sigortacıya aittir.
Örneğin, bir araba kazası durumunda, sigorta eksperi olay yerine gidip kaza hakkında ayrıntılı bir inceleme yapar. Bu inceleme, kaza esnasında aracın durumu, kaza sırasında meydana gelen hasarlar ve kazanın oluş şekli gibi detayları içerir. Sigorta eksperi, incelemesini tamamladıktan sonra, bir eksper raporu hazırlar.
Hasar ihbarı ve hasara ilişkin evrakların teslim edilmesiyle birlikte en geç 15 iş günü içerisinde sigorta şirketinin hasar durumu ve tazminat tutarını belirleyerek sigortalıya bilgi vermesi gerekir. Dosyaya onay geldikten sonra ortalama 30 iş günü içinde hasar ödemesi yapılır.
Araçları kaza yerinde hareket ettirmeden hasarı farklı açılardan gösteren fotoğraflar çekilmelidir. Kazaya karışanlar ile birlikte ruhsat ve sürücü belgesi fotokopileri temin edilmelidir. Tutanağı doldurma yetkisi sadece kazaya karışan taraflara aittir. Ancak ruhsat sahibi olunması şart değildir.
Sigorta şirketi ve ya kasko pert hesaplamasının ardından pert farkı tazminatını ruhsat sahibine öder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri