Haşlama için en uygun etler kemikli, özellikle kuzu gerdan ve ilik kemiği içeren parçalardan olmalıdır. Kasabınızdan isteyeceğiniz bodigo jöleli yapısıyla haşlamaya en uygun olarak haşlama suyunu jelleştirir.
Kuşbaşı et, en kolay haşlanan et türüdür.
Haşlaması ise oldukça kolaydır. Düdüklü tencerede kuşbaşı etleri 20 dakikada yumuşacık kıvamda haşlayabilirsiniz. Eğer farklı bir yemek için kullanacaksanız tencereye sadece etleri ekleyin ve üzerini biraz geçecek kadar suyla doldurun.
Gerdan: Dananın boyun bölgesidir. Az,orta ve yağlı olmak üzere kıyma çeşitleri, dana sote ve tas kebabı bu bölgeden hazırlanır. Haşlamalık Kuşbaşı: Gerdan yani boyun kısmının alt tarafında kalan kısım, iri parçalar halinde kesildikten sonra haşlamalık et olarak kullanıma uygundur.
Et Haşlama İçin:
800gramiri parça kuzu eti(kemikli ya da kemiksiz)
Yumuşaklığı ve lezzeti ile bilinen kuzu eti; kuzu kaburga veya kuzu incik gibi birçok tarifte kendine yer bulur.
İlgili 21 soru bulundu
Haşlama için en uygun etler kemikli, özellikle kuzu gerdan ve ilik kemiği içeren parçalardan olmalıdır. Kasabınızdan isteyeceğiniz bodigo jöleli yapısıyla haşlamaya en uygun olarak haşlama suyunu jelleştirir.
Haşlamalık et nereden olur? Gerdan: Dananın boyun bölgesidir. Az,orta ve yağlı olmak üzere kıyma çeşitleri, dana sote ve tas kebabı bu bölgeden hazırlanır. Haşlamalık Kuşbaşı: Gerdan yani boyun kısmının alt tarafında kalan kısım, iri parçalar halinde kesildikten sonra haşlamalık et olarak kullanıma uygundur.
Yine de siz daha yoğun bir tat istiyorsanız kullanabilirsiniz. Diğer bir fark ise biz evlerimizde terbiye yaparken genellikle un, limon ve yumurta kullanırken onların ekstra bir ekşilik katmak için yoğurtta eklemeleri. Ben bu tarifi çok beğendim. Mutlaka denemenizi tavsiye ederim.
Etinizi haşlarken içerisine tuz ilave etmeyin. Tuz etinizin sertleşmesine neden olur.
Dana etini düdüklü tencerenin içerisine koyun ve üzerini 4 parmak geçecek şekilde su ile doldurun ve haşlayın. Etinizi pişirirken aroma katmak istiyorsanız, tencerenin içerisine karabiber tohumu ya da defne yaprağı ekleyin. Ayrıca soğan havuç gibi sebzeleri de haşlama suyuna atarak lezzetlendirebilirsiniz.
Tencereye sıvı yağı koyalım üzerine parça etlerimizi koyup arkalı önlü 3'er dk. Kızartalım. Bu işleme mühürleme diyoruz. Amaç etin içindeki lezzeti hapsetmek etleri mühürledikten sonra üzerini 1 parmak geçecek kadar kaynar su koyalım ve pişmeye bırakalım.
Yüksek kaliteli ve yumuşak etler arasında bonfile, kontrfile, antrikot, T-Bone steak ve Porterhouse bulunuyor. Yağsız etleri tercih eden misafirlerin için bonfile, yağlı et sevenler içinse antrikot daha uygun bir seçim olabilir.
Bonfile, kontrfile ve antrikot kısımları ise dana etinin en yumuşak kısımlarıdır ve ızgaraya en uygun etlerdir.
En sağlıklı pişirme yöntemlerinden biri ise haşlamadır. Özellikle hastalıklara karşı, bağırsak sağlığını düzenleyici etkilerinden ötürü haşlama et tüketilmesi tavsiye edilir. Eti ile kemiği birlikte kaynatarak daha da sağlıklı bir besin elde etmeniz mümkündür.
Donmuş etler tencere ya da düdüklü tencere içine alınır. Eğer aroma vermek isterseniz, tencere içine havuç dilimleri ve baharat ekleyebilirsiniz. Etin büyüklüğüne göre üzerini geçecek kadar sıcak su ilave ediniz ve düdüklü tencerede ise 30 dakika kadar; normal tencerede ise 70 dakika kadar kaynatınız.
Hem kolay pişsin hem de lokum gibi bir et olsun istiyorsanız bonfile tercihinde bulunabilirsiniz.
Eti pişmeden önce 20 dakika soğuk suda bekletin.
Sağlıklı et için yavaş yavaş pişirmeyi tercih edin. Ayrıca sağlıklı et için ek yağ kullanmamaya dikkat edin. Etin piştiğinde yumuşak olması için, haşlama suyuna 1-2 yemek kaşığı sirke ekleyin. Pişmiş et ve çiğ eti birbirine değmeyecek şekilde saklayın.
Et Haşlama Tarifi Nasıl Yapılır? Kuşbaşı doğranmış etleri düdüklü tenceremize alıyoruz,bit tutam tuz ve biraz karabiber ekledikten sonra 3 su bardağı sıcak su ilave ediyoruz ve tenceremizin kapağını kapatıyoruz… Yaklaşık 20-25 dk kadar pişiriyoruz. Afiyet olsun.
Olur da pişmemişse, su eklemeniz gerekirse mutlaka sıcak su ekleyin. Sıcak görmüş ete soğuk su eklenirse sert olur. Haşlamada da aynı ilke geçerli.
Seçilen etin büyük parça olmasına dikkat edin. Etleri kemikli parçalar halinde haşlarsanız çok daha lezzetli ve haşlama suyu daha sağlıklı olacaktır. Etleri haşlarken etlerin en az 3-4 parmak kadar üzerinde su ekleyin.
Kol,incik: Budun dize kadar uzanan ve az etli kısmıdır. Genellikle haşlama yöntemi ile pişirilir. Dana incik, özellikle sonbahar ve kış aylarında tüketimi artan, sebzelerle birlikte pişirilen ve kemik iliğinin içeriği ile şifa için de tüketilen haşlama türü et bölümüdür.
Etlerin yumuşamasına yakın doğranmış patatesleri, soğan ve sarımsakları tencere içine ekleyin. Daha sonra havuçları ve damak tadınıza göre tuz ve karabiber koyup, hafifçe karıştırın. Tencerenin kapağını kapatın. Sebzeler yumuşayana kadar orta ateş üzerinde yaklaşık 30 dakika pişirin.
Yağsız et tercih eden kişileri tarafından kullanılabilir. Özellikle kebap yapımı için tercih edilebilecek bir et olduğunu söylemek de mümkün olmaktadır. Oldukça kırmızı bir renge sahip olan dana tranç tavada pişirilerek de doğrudan tüketilebilir. Sote, kuşbaşı ve salçalı olarak da pişirilebilmesi mümkün olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri