Yumurta Haşlanırken yıkanır mı? Zira yıkama, yumurtanın koruyucu dış katmanına zarar vererek onu inceltiyor. Bu da kabukta bulunan zararlı mikroorganizmaların, salmonella bakterisinin yıkama sebebiyle açılan mikroskobik gözeneklerden yumurtanın içine kolayca girmesine neden oluyor.
Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Samim Saner, satın alınan yumurtaların karton kutusu içinde muhafaza edilmesi ve kesinlikle yıkanmaması gerektiğini söylüyor. Saner, yumurtayı kırdıktan sonra kabuğun dışkı kaynaklı hastalık bulaşma riskinin ortadan kalkması adına ellerin iyice yıkanması gerekliliğini söylüyor.
Yumurtalarınızı birer birer sıcak suya daldırın ve kirleri temizlemek için suda birkaç saniye sallayın. Yumurtanızı sudan çıkarın bezle silin. Yumurtalarınızın suda ıslanmasına izin vermeyin çünkü bu onları salmonella gibi zararlı bakterileri emme riskine sokar.
İlk olarak yıkamadan direk karton kutusuyla buzdolabına +4 dereceye koymak gerekir. Marketten soğuk zincirden alınan yumurta aynı şekilde zincir bozulmadan buzdolabına kaldırılmalıdır.Buzdolaplarında bunun yumurtalıkların sert oluşu kabuğun aşınmasına neden olmaktadır.
İlgili 18 soru bulundu
Zira yıkama, yumurtanın koruyucu dış katmanına zarar vererek onu inceltiyor. Bu da kabukta bulunan zararlı mikroorganizmaların, salmonella bakterisinin yıkama sebebiyle açılan mikroskobik gözeneklerden yumurtanın içine kolayca girmesine neden oluyor.
Tüm yumurta yüzeylerinin dezenfeksiyonunu sağlamak için yumurtaları dezenfektanlı suda yavaşça karıştırın. İyot dezenfektanları, doğru şekilde karıştırıldığında koyu kahverengi renkte olur. Çok miktarda yumurta dezenfekte edildiğinde, renk belirgin şekilde daha soluk veya sarımtırak renge dönüşür.
Sağlığımıza faydası saymakla bitmeyen haşlanmış yumurtanın suyu da kendisi kadar faydalı. İçerisinde yoğun miktarda kalsiyum olan yumurta kabukları, kalsiyumları haşlandığı suya bırakıyor ve birçok kullanım alanı sağlıyor.
Yumurtanın içindeki sıvı sürekli yavaş yavaş buharlaşarak yok oluyor ve bu nedenle de eski yumurtalar batmıyor, yüzüyor. Ama bunun dışında bu testi geçseler bile garip bir kokusu veya görünümü olan her yumurtayı mutlaka atın.
Yumurta bayatladıkça içerisindeki hava boşluğu genişlemesi, içerisindeki gazların artması, su yüzeyine çıkmasına neden olur. Yumurta bayatlığını ölçmek için yapacağınız su testi için 1 bardak suyun içerisine yumurtayı attığınızda eğer yumurta batmak yerine, suyun üstüne çıkıyorsa bayatlamış demektir.
Yumurta buzdolabında saklanmalıdır. Birçok kişi yumurtayı dolaba koymadan önce dışı kirli olduğu için yıkıyor ama bu çok büyük bir hata. Yıkadığınız takdirde yumurtanın dışındaki bakteriler kabuktaki gözeneklerden içeri girer.
Sinir bozucu durumun üstesinden gelmek için yumurta haşlarken suyuna az bir miktar limon suyu ilave etmeniz yeterli olacaktır. Limonun asidi, yumurta kabuğunun kırılmasına karşı koruma sağlar. Ayrıca haşlandıkça yumurtanın beyazında renk değişimi meydana gelebilir.
Öncelikle haşlanan yumurtayı buz dolu soğuk suya koyarak soğutun. Ürünü taze tutmak ve bakteri üremesini önlemek için bu suyu günde iki kez değiştirin. Tabii bu durumda yumurtayı koyduğunuz kabın mutfağın en soğuk yerinde olması gerekir. Böylece haşlanmış yumurtayı üç gün boyunca saklayabilirsiniz.
Kayısı kıvamında bir yumurta için yumurtayı 4-6 dakika arasında kaynatman gerekirken çok katı yumurta için 10 dakika kadar kaynatmalısın.
Haşlanmış Yumurta kabuklarından ayrıldıktan sonra iki saat içerisinde tüketilmelidir. Dışarıda ve sıcak ortamda 2 saatten fazla saklanan yumurta bakteri üretmeye müsaittir. Haşlanmış lakin kabukları soyulmamış veya deforme olmamış yumurta buzdolabında 1 hafta kadar saklanıp kullanılabilir.
Bozuk yumurta içerisinde bulunan salmonella bakterisi bu zehirlenmeye davetiye çıkaran faktördür. Ortalama 12-72 saat içerisinde karın ağrısı, mide bulantısı, kusma, ishal ve ateşlenme ile gıda zehirlenmesi belirtileri başlar.
Yumurta dibe kadar bayıyorsa taze demektir. Yumurta tem dibe batmıyorsa bozulmamıştır ancak bir an önce kullanmanız gerekmektedir. Yumurta suyun üstünde yüzüyorsa çöpe atmanız gerekiyor demektir.
Suyun içine tazeliğini test etmek istediğiniz yumurtayı bırakın. Eğer yumurta bardağın dibine batıyorsa taze demektir. Eğer su yüzeyine çıkıyorsa yumurtanız bayat demektir. Eğer yumurta bardaktaki suyun ortalarında bir yerlerde kalıyorsa son kullanma tarihi yaklaşmış demektir, aklınızda bulunsun.
Yumurta kabuğu kalsiyum ve protein içerdiği için tüketilmesi uygundur. Yumurta kabuğunu tüketmek isteyenler toz haline getirebilir. Yumurta kabuklarını öncelikle 10 dakika kadar haşlayın ve haşlama sonrasında 100 derecede ısınmış fırında hafiften kurutun.
1 tatlı kaşığı yumurta kabuğu 800-1000 miligram civarında kalsiyum ihtiva etmektedir. Bu özelliği sayesinde kemik ve diş sağlığına önemli faydaları vardır. Kemik erimesinin önüne geçer. Ağız kokusunun önlenmesine yardımcı olur, sağlıklı ve güçlü dişler elde edilmesini sağlar.
Yumurtanın en sağlıklı hali, uzmanların da kabul ettiği üzere haşlanmış yumurta ya da poşe yumurta. Yağda yumurta, kolesterol açısından çok önerilmiyor. Yumurtanın yanında karışık çiğ sebzeler yemek, içindeki E vitamininin emilimini de arttırıyor.
Yumurta, oda sıcaklığında 2-3 haftaya kadar saklanabilir. Yumurtanın raf ömrünün uzun olması ve tazeliğinin korunması için buzdolabına konması gerekir. Ancak buzdolabının kapağına koymak yerine, karton kutusuyla birlikte alttaki raflara koymanız daha doğru olacaktır.
Tüm dünyada gıda kaynaklı olarak en fazla rapor edilen hastalık olan Salmonella, çoğunlukla kanatlı hayvanların tüketilmesi ile bulaşır. Bunun dışında yumurtadan, pastörize edilmemiş veya çiğ sütten, kırmız et ve düşük ihtimalle de olsa deniz ürünlerinden de bulaşabildiği görülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri