Kız isteme geleneğine uygun olarak erkek tarafı kız tarafının evine isteme çiçeği ve güzel bir çikolata paketiyle gelir. Kız tarafı ise evi süsler ve ailelere ikram edilmek üzere yemekleri hazırlar. Aile büyüklerinden seçilmiş kişilerin konuşmasıyla birlikte söz kesilir ve yüzükler takılır.
Bornoz, nevresim takımı, halı, perde, havlu, yatak örtüsü gibi ev tekstili ürünleri de kız tarafına aittir.
Erkek tarafı geline takılacak aksesuar (küpe, kolye, bilezik vs.), ayakkabı ve elbiseleri alıyor. Nişan hediyesi ve yüzük damat tarafından alınıyor. Normalde damadın yüzüğünü gelin, gelinin yüzüğünü de damat alır, ancak günümüzde alyanslar set halinde satıldığı için ortak bir şekilde alınıyor.
Erkek iç çamaşırı, erkek pijama takımı, erkek pijama altı, tıraş takımları, erkek sabahlık, kişisel bakım ürünleri, terlik, çorap, havlu, cüzdan, kemer ve kol saati gibi eşyalar erkek çeyiz bohçasının olmazsa olmazlarıdır diyebiliriz.
İlgili 41 soru bulundu
Nişanda geline damadın ailesi tarafından takı seti armağan ediliyor. Buna ek olarak 2 veya 3 adet bilezik de takılabiliyor. Takı setlerini tercih etmeyen aileler ise doğrudan bileziklere yönelebiliyor. Bazı nişan etkinliklerinde geline yalnızca nişan yüzüğüyle birlikte bir tane künye ya da bilezik hediye ediliyor.
Genellikle erkek tarafı geline takı seti ve bilezik takarken damada ise tam altın ya da zincir takabiliyor. Erkek tarafı nişanda geline takı seti taktı ise düğünde sadece bilezik ya da tam altın takabiliyor.
Ülkemizde yerleşmiş geleneklere göre; damat tarafı gelinlik, yüzük, çiçekler, nikâh ve düğün masrafları ve balayı harcamalarını karşılar; gelin tarafı yatak odası ve mutfak takımlarını, çeyiz, davetiye, ilan, fotoğraf ve film masraflarını karşılar.
Gelinin ailesinin kızlarına 2 veya 3 bilezik takması uygun görülüyor. Anne de baba da hayattaysa, iki kişi de birer bilezik takabiliyor. Damadın ailesinin ise geline takı seti ve 2 adet bilezik takması ideal olarak görülüyor.
Aile ve çiftlerin evlilik için söz kestiği bu özel günde söz yüzüklerini erkek tarafı alabilir. Söz yüzüğü, sağ elin parmağına takılır ve nişan törenine kadar parmağınızda kalır. Bazı çiftler nişan töreniyle söz kesmeyi birlikte yapabilir.
Düğünde iki tarafında alması gerekenlerin karışmaması için dikkatli olmak gerekir. Yatak odası ve çeyiz seti gibi temel şeyleri kız tarafı alırken evlilikte beyaz eşyaları genellikle erkek tarafı alır.
Genel olarak kına gecesi masraflarını erkek tarafı karşılar. Gelin adayının elbisesi, ayakkabısı, takacağı takıları, kuaför masrafını ve sayılabilecek birçok şeyi erkek tarafı karşılamaktadır. Yine kına gecesinde içilecek ve yenilecek malzemeleri de erkek tarafı karşılar.
Ayrıca gelin kuşağını kim alır sorusu ise kültüre ve aile tercihlerine göre değişebilir, ancak genellikle anneler veya yakın akrabalar bu anlamlı hediyeyi alırlar. Bazı kültürlerde gelin kuşağı ve duvağı gelinin babası veya büyükbabası tarafından alınır.
Erkek tarafı geline genelde kolye, küpe, yüzükten oluşan takı seti hediye eder. Geline ayrıca 2,3 tane de bilezik takılabilir. Geline tüm bunlar takılırken damada da nişan töreninde saat, künye, kolye ya da şık bir bileklik takılabilir.
Asıl konumuz bugün, Damatlığı Kim Alır? Konusuydu. Elbette ki gelinlik nasıl damat tarafı tarafından alınıyorsa, damatlık ta gelin tarafınca almalıdır.
Bu törende kaynana geline ziynet olarak ne takacaksa (Altın, inci, gerdanlık, küpe, bilezik, vb.) sırasıyla takar.
Düğünlerde gelinlere genellikle aileleri tarafından 22 ayar altın bilezik 25 gr ağırlığında takılmakta olup, evlenen çocuklarının kötü günlerinde desteği olması için yatırım aracı olarak görülmektedir.
Düğünde takı maliyeti, takı miktarına, takının ayarına ve gramına göre değişiklik gösterir. 2023 yılı itibariyle, ortalama bir düğünde takı maliyeti 50.000 TL ile 100.000 TL arasındadır.
Balayı tatilinize yorgun ve şişmiş gözler ile çıkmak istemezsiniz. Bu nedenle düğünden bir gün sonra gidilen balayı en doğru seçenek olacaktır. Romantik ve alışılmışın dışında bir balayı tatili planlayan çiftler otel yerine balayı villalarını tercih edebilirler.
Yapılan balayı tatilleri genellikle 1 hafta sürmektedir. Lakin bu durumu uzatmak sadece sizin elinizdedir. Eşiniz ile birlikte hayatınız boyunca sadece bir defa yapacağınız balayı tatilini uzatmak iyi bir fikir olabilir. Lakin balayı sonrasında sizi bekleyen işleri unutmamanızda fayda vardır.
Balayının süresi çiftler arasında değişebilir. Genellikle bir hafta ile bir ay arasında değişen bir süre tercih edilir. Ancak bazı çiftler daha uzun süreli balayılar tercih edebilir.
Gelinin anne ve babasının düğünde takacağı takılara da değinmeden geçmeyelim. Gelinin ailesi, damada genelde saat ve tam altın; kızlarına ise genellikle birer bilezik takar. Düğün sürecinde aileler arasında sinirler gerilebilir.
Nişanda Damada Saat Hediye Etmek
Nişan saati geleneğin uygulanma şekline göre hem kadına hem erkeğe takılabilir. Genellikle kadınlara bilezik ya da bileklik takılmayan kültürlerde karşılıklı olarak saat hediye edilir. Nişan saatleri düğünde tekrar alınmayacaksa lüks bir markadan seçilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri