Patates potasyum bakımından zengin bir içeriğe sahip olması sayesinde mide gazlarına karşı faydalıdır. Sindirimi kolaylaştırarak bağırsaklara faydalı olmaktadır.
Patates gibi lifli ya da posalı gıdalarla şekerli yiyeceklerin tüketimine bağlı bir şekilde gaz artabilir. Bağırsaklarda sindirimi önemli ölçüde kolaylaştıran lifli gıdalar, kontrolsüz bir şekilde tüketildiği zaman gaz yapar.
Patatesi güvenli gıda olarak adlandırsak da diyetteyken içindeki şeker ve nişasta nedeniyle uzak durmamız gereken bir gıdadır. Bazı kişilerde sindirim problemlerine yol açarak gaz oluşmasına neden olmaktadır.
- Haşlanmış patates, doyucu olmasının yanında hazmı kolay olduğunda mide hassasiyeti olanların sıkça tüketmeleri tavsiye edilmektedir. - Ülser ve reflü gibi kişinin günlük hayatını olumsuz etkileyen hastalıklara karşı mideyi rahatlatması için haşlanmış patates ya da patates suyu tüketmeleri önerilmektedir.
Midedeki gazı ve asitleri gidererek sindirimi kolaylaştırır, mideyi rahatlatır. Patates vitamin ve mineral açısından zengin bir sebze olduğu için, sinir sistemi üzerinde düzenleyici bir etki sunar.
İlgili 42 soru bulundu
Haşlanmış patates suyu öncelikle mide rahatsızlıklarına, kabız problemine ve bazı cilt hastalıklarına iyi gelmektedir. Ayrıca haşlanmış patates suyu zayıflamaya da yardımcı olmaktadır. Patateste oldukça fazla lif bulunmaktadır. Bu yüzden diyabet hastaları için birebirdir.
Kabızlık, şişkinlik, mide yanmasına iyi geliyor
Gastrit, mide gazı ve mide ülserine doğal bir ilaç olarak kullanılan patates suyu aynı zamanda kronik kabızlık ya da ishal durumları yaşayanların da bağırsak düzenini yeniden sağlıyor.
Patatesi haşlayarak püre yapabilir veya patatesin haşlama suyunu oda sıcaklığına geldikten sonra içebilirsiniz. Özellikle çiğ patates suyu mide sorunları yaşayanlar için birebirdir. Reflü, mide asidi, mide yanması gibi durumlarda patatesin katı meyve sıkacağında suyunu çıkarabilirsiniz.
Potasyum, magnezyum ve kalsiyum açısından zengin olan haşlanmış patates, kolesterol ve kan şekerini dengelemede yardımcıdır. Ancak yine de patatesi, vitamin ve mineral kaybını önlemek için haşlamayıp buharda pişirmeyi tercih edin.
Haşlanmış Patatesin Faydaları Nelerdir? Patatesin içinde karotenoid, flavonoid ve fenolik asit gibi antioksidan görevi gören çeşitli bileşikler içerir. Bu bileşikler ise,kanser, diyabet ve kalp hastalığı gibi kronik hastalıkların riskini önemli ölçüde arttıran serbest radikalleri etkisiz hale getirir.
Sebzeleri pişirerek tüketmek, gaz olasılığını azaltır. Yemekten hemen sonra anason, nane ya da papatya çayı içmeye özen gösterin. Çorba ve sulu yemeklere kepek atıp tüketin. İncir ve kayısı tüketimini arttırın.
Evde Gaz Sıkışmasına Ne İyi Gelir? Evde kendi kendinize uygulayabileceğiniz bazı bitkisel yöntemler bulunmaktadır. Bunlar; Zencefil tüketimi, kimyon tüketimi, sirke tüketimi, tarçın ve karbonat gibi doğal yöntemlerin yanı sıra sıcak su torbası uygulayarak da gaz sıkışması ve sancılara fayda sağlayabilirsiniz.
Bağırsakta ki yararlı bakterilerin solunum esnasında yutulan hava ile beslenmede tüketilen gıdaların fermente edilmesi sonucu, midede ve bağırsaklarda gaz oluşumu gerçekleşir. Oluşan gaz sağlıklı bir şekilde dışarı atılamadığı takdirde birikir ve gaz sancılarına sebebiyet verir.
Hava yutulması (Aerofaji) midedeki gazın en önemli nedenidir. Herkes yemek yerken veya su içerken az miktarda hava yutar. Fakat hızlı yemek yemek, yemek yerken konuşmak, sakız çiğnemek, sigara içmek ve gevşek takma diş kullanmak yutulan hava miktarını arttırır.
Haşlanmış ve Tavada Yumurta Gaz Yapar mı? (
Yumurta oldukça sağlıklı bir besin olmasına rağmen bazı insanlarda gaz ve şişkinlik gibi sorunların yaşanmasına yol açabilmektedir. Yumurta genel olarak ırritabl bağırsak sorunu yaşayan kişilerde gaz yapmaktadır.
Yanık ve şişlik
Patates vücutta oluşan şişlik ve yanıklar için pratik bir çözümdür. Birinci derece yanıklara uygulanan çiğ patates, acı hissini hafifletecektir.
Solanin içeren patatesin tüketilmesi de besin zehirlenmesine neden olur. Solanin adlı toksinin neden olduğu besin zehirlenmesi, patates tüketiminden birkaç saat sonra kendisini göstermeye başlar. Baş dönmesi, baş ağrısı, bulantı, kusma, karın ağrısı ile ishal gibi belirtiler görülebilir.
-Patates Bağırsak Sağlığını Korur
Sindirim sistemi sağlığını korumanın yanında patates bağırsak hareketlerini artırır. Kabızlık ve şişkinlik sorununu giderir. Bu özelliği ayrıca zayıflamaya yardımcı olur.
Bu nedenle kaybedilen sıvının yerine konması önemlidir. Hafif, yağsız olarak hazırlanan çorbalar bu dönemde en sağlıklı besinlerdir. İshalin kesilmesi için haşlanmış patates tüketilmesi önerilir. Tuzlu peynir, kepekli ekmek tüketilebilir.
Yemek yerken sıvı tüketmemeye dikkat etmelisiniz, büyük öğünler yerine küçük ve sık öğünler yapmayı tercih etmelisiniz. Öğünlerinizde yeterli miktarda ekmek tüketmek midenizi rahatlatacaktır. Mide spazmı geçiren kişi o sırada yemek yememeyi tercih etmesi daha iyi olacaktır.
Haşlanmış patates,kabızlık ve ishal durumlarında kurtarıcıdır. Mide bağırsaklarını dengeler ve sağlıklı bir şekilde işlevselliğini sürdürmesine yardımcı olur.
Maden suyunun mideyi rahatlattığı bilinmektedir. Ana öğünlerden sonra içilen maden suyu gastrit oluşumunu ve gastrit kaynaklı rahatsızlıkları yarıya indirmeye yardımcı olabilir.
Gastrit hastaları yağda kavrulmuş yiyecekleri çok sık tüketmemelisiniz. Omlet gibi besinlerdense haşlanmış yumurta, menemeni tercih etmelisiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri