Pişmiş olan yemek en fazla 2 saat dışarda tutulmalı, sonrasında buzdolabında saklanmalı. Hava çok sıcak ise yemek bir saatten fazla dışarıda tutulmamalı. Pişirilen yemek sonrasında en fazla iki kez ısıtılmalı. Yani ıspanak 2 gün buzdolabında kalabilir.
Bu bileşen, ıspanak yemeği iki kereden fazla ısıtıldığında nitrite dönüşür. Nitrit ise besin zehirlenmesine neden olabilecek bir bileşendir. Bu nedenle, ıspanak yemeğinin yapıldıktan sonra en fazla iki gün buzdolabında saklanması ve iki kereden fazla ısıtılmaması önerilir.
Pişirilen yemek iki kereden fazla ısıtılmamalı. Ispanak 2 gün bozulmadan buzdolabında kalır.
Ispanak yeniden ısıtıldığında içerisindeki nitrat parçalanıp nitrite dönüşür. Nitrit ise kandaki oksijen seviyesini etkiler. Ispanağı tekrar ısıtırsanız gıda zehirlenmesine neden olabilir. Bu nedenle ıspanak ve diğer bütün yeşil yapraklı sebzeleri yiyebileceğiniz kadar yapmanızı öneririz.
Dr. Funda Elmacıoğlu, ıspanağın pişirildiği gün yenmesi uyarısında bulundu. Aksi takdirde buzdolabında bekletilen ıspanak yemeğinin içinde nitrit ve nitrat bileşenlerinin artacağını belirten Elmacıoğlu, "Bu bakteriyel olmayan toksit sindirim problemlerine yani baş dönmesi, ishal ve mide bulantısına yol açar" dedi.
İlgili 34 soru bulundu
Yıkanan ıspanaklar önce sıcak suya atılarak 2 dakika haşlanır ve daha sonra soğuk suya atılarak 2 dakika bekletilir. Şoklama olarak adlandırılan bu işlemden sonra ıspanaklar kurutularak buzdolabı poşetlerine yerleştirilir.
Pişmiş olan yemek en fazla 2 saat dışarda tutulmalı, sonrasında buzdolabında saklanmalı. Hava çok sıcak ise yemek bir saatten fazla dışarıda tutulmamalı. Pişirilen yemek sonrasında en fazla iki kez ısıtılmalı. Yani ıspanak 2 gün buzdolabında kalabilir.
Temel Reis olsan fark etmez: Ispanak
Ispanakta bulunan nitrat, tekrar ısıtıldığında kafayı kırıyor ve nitrite dönüşüyor. Haklıyken haksız duruma düşüyor ve insanı zehirlemeye yelteniyor. Özellikle küçük çocuklarda 5 mg nitrit bile zehirlenmeye yol açabiliyor.
Ispanak soğuğa dayanıklıdır. Bu yüzden yılın son zamanlarında bile ekilebilir. Eğer ekim ayında ekilirse aynı yıl içinde toplanabilir. Bu şekilde ıspanak tüm önemli vitamin ve mineralleri sert kış aylarında bile sunabilir.
Ispanak çabuk bozulan bir sebzedir. Hemen tüketmeyecekseniz, yıkamadan saklama poşeti içerisine yerleştirin. Ağzını bağlayarak buzdolabında en fazla 1-2 gün muhafaza edebilirsiniz.
Bunlara bağlı zehirlenmeler, sanki ıspanağa bağlı zehirlenme gibi yanlış algı yaratabilir." dedi. Koran, yarım saat sirkeli suda bekletilen ıspanağın yarım saat de duru suda bekletilmesi, daha sonra aynı gün veya ertesi gün tüketilmesi tavsiyesinde bulundu.
Tencerenin kapağı kapalı 3-4 dakika pişirmeye bırakın. Ispanaklar küçüldükten sonra kapağı açıp karıştırın ve 1-2 dakika daha pişirin.
Ispanağın içindeki demirin emilimini engelleyen yoğurt veya süt değildir… Ispanağın içinde zaten var olan kalsiyum ve okzalat, demir emilimini azaltır.
Çoğu durumda, taze pazarlama için yetiştirilen ıspanak bitkilerinin hasadı, ekim işleminden yaklaşık 38-55 gün sonra tek bir kesim (bütün bitki yok edilir) olarak yapılır. Aksine, gıda endüstrisini hedef alan ıspanak üretiminde, ekim işleminden yaklaşık 60-80 gün sonra ıspanaklar toplanır.
Ispanaklı börek kaç gün dayanır? * Böreği buzlukta saklamak istemiyorsanız ve kısa sürede tüketecekseniz, böreği pişirip soğuduktan sonra oda sıcaklığında rutubetsiz bir yerde saklama kabında 4-5 gün kadar muhafaza edebilirsiniz.
Patates piştikten sonra tekrar ısıtıldığında yada oda sıcaklığında uzun süre bırakıldığında, toksit etki yaratıp besin zehirlenmesine neden olabiliyor. Besin değerlerini yüksek ısıda kaybeden patatesi bekletmeden tüketmenizi tavsiye ederiz.
Çünkü ıspanakta bulunan nitrat, tekrar ısıtıldığı zaman nitrite dönüşüyor. Özellikle bebeğinize ıspanak verirken buna dikkat etmenizde yarar var. Bebekler için 5 mg nitrit alımı bile ciddi zehirlenmeye yol açabilir.
Ispanakta bolca bulunan oksalik asit, çiğneme sırasında tükürükte bulunan kalsiyum ile birleşerek kalsiyum oksalat kristallerini oluşturur. Bu küçük kristaller suda iyi çözünmediği için ağzımızda serbestçe dolaşarak dişlerimize yapışır ve kısmen rahatsız edici olabilen kamaşma hissine yol açar.
Ispanak kurutulduğu zaman altında biriken su yeşil oluyor. Bu da ıspanağın bir miktar vitaminini bu suya bıraktığını düşünmeme neden oluyor. Öncesinde zaten sirkeli suda bekletmiş olduğum için üzerinde kalan sudan tamamen kurtulma gibi bir ihtiyaç hissetmiyorum.
Ispanağın doğranması, içindeki C vitaminini azaltacağından bütün halinde tüketilmesi daha sağlıklıdır. Pişirme sırasında besin değerlerinin kaybolmaması için yağda uzun süreli yakılarak kavrulmamalıdır.
Ispanakları buzdolabında saklamak için bilinenin aksine yıkamamak gerekiyor. Doğru yöntem ıspanakları yıkamadan bir saklama poşetinin içerisine koymaktır. Burada önemli olan ıspanağın hava ile olan temasının kesilmesidir. Ağzı sıkıca kapatılan ıspanak buzdolabında 4-5 gün kadar durabilir.
"Ispanağın 'matador' adı verilen türünde bu farklılık daha da göze çarpıyor" diyen Şirin, sözlerini şöyle sürdürdü: "Matador ıspanak daha bombeli ve kıvrımlı bir yapıya sahipken, güzelavrat otu daha düz bir yaprak görünüşündedir. ISPANAK DEĞİL, ATROPİN ZEHİRLİYOR!
Bu nedenle ıspanakla yapılan yemeklerin yoğurtla birlikte tüketilmesini tavsiye ediyoruz.Demir bakımından zengin olan ıspanağın protein içeriği, yoğurtla birlikte tüketilmesi sonucunda artıyor. Böylece yemeğin besin değeri artıyor ve daha dengeli beslenme sağlanıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri