Doğru şekilde dondurulduğunda çiğ tavuk buzlukta 9-12 ay dayanabilir. Pişmiş tavuk ise 4 aya kadar buzlukta bozulmadan saklanabilir.
Pişmiş tavuk ancak buzdolabında çözülmüşse ve oda sıcaklığında bırakılmamışsa yeniden dondurulabilir. Yeniden dondurmak için buzluğunuzun derecesi de çok önemli. 18 °C ya da altında dondurma yapmanız gerekiyor. Bu şekilde kalitesini koruyabilir ve bozulmasını önleyebilirsiniz.
Çiğ etler ve pişmiş et yemekleri buzdolabında ayrı raflarda saklanmalıdır. Pişmiş et yemekleri diğer pişmiş yemekler gibi buzdolabının üst veya orta raflarında saklanmalıdır. Etlerin buzdolabında güvenli saklama süreleri; büyük parçalı pişmiş tavuk yemekleri için 3 gündür.
Çiğ tavuğun ömrünü uzatmak için sızdırmaz bir kapta saklamalısınız. Pişmiş tavuk ise hava geçirmez bir kapta tutulmalıdır. Çiğ tavuğu parçalayıp saklayacaksanız; her bir parçası ayrı bir şekilde sarılarak ya da buzdolabı poşetine konulurak buzlukta saklanmalıdır.
Tuzsuz olarak haşladığınız tavuk suyunu soğuduktan sonra buz kalıplarına doldurup buzlukta dondurun. Donmuş tavuk suyunu kalıptan çıkararak saklama kaplarına ya da buzdolabı poşetlerine doldurabilirsiniz.
İlgili 35 soru bulundu
Pişmiş Tavuk buzdolabında 3 gün taze kalırken buzlukta ise 2-6 ay arasında taze kalabilir. Tabi pişmiş tavuğu başka ürünler ile karıştırmadan saklamak gerekmektedir.
Tavuğu oda sıcaklığında uzun süre bekletmek veya mikrodalgada çözdürmek bakteri üremesine yol açabilir. Bu durumda gıda zehirlenmelerine neden olur. Bu yüzden buzdolabında veya soğuk suda bekleterek güvenilir bir şekilde çözdürebilirsiniz.
Çiğ ya da pişmiş tavuğu, buzdolabında bekleterek çözüldüğü taktirde ikinci kez dondurabilirsiniz. Bu işlem sadece tavuğun normal bekleme süresi içinde yapılabilir. Tavuğu çözdürmek için dolapta beklettiğiniz, çiğ tavuk için 2, pişmiş tavuk için 4 günlük bekleme süresinin içindeyken ikinci kez dondurabilirsiniz.
Protein bakımından son derece zengin olan tavuk, ısıtıldığında kötü sonuçlar doğurabilir. İkinci kez ısıtılan tavuğun protein kompozisyonu değişir ve sindirim sıkıntılarına sebep olur.
Pişmiş tavuk 3-4 gün saklanabilir. Ancak pişmiş tavuk etini dolapta saklamak istiyorsanız beraber piştiği diğer malzemelerle muhakkak ayırmalı, aynı kapta dolaba koymamalısınız. Eğer tavuğu tek olarak pişirmişseniz dolapta en fazla 3-4 gün saklamalısınız.
Pişmiş tavuk 3-4 gün saklanabilir. Ancak pişmiş tavuk etini dolapta saklamak istiyorsanız beraber piştiği diğer malzemelerle muhakkak ayırmalı, aynı kapta dolaba koymamalısınız. Eğer tavuğu tek olarak pişirmişseniz dolapta en fazla 3-4 gün saklamalısınız.
Tencere yerine tavuk suyunu cam kavanozlara paylaştırıp ağızlarını kapatarak da muhafaza edebilirsiniz. Tavuk suyu, buzdolabında en fazla 3-4 gün saklanabilir. Bu yüzden kısa süre içinde kullanmayı düşünüyorsanız, buzdolabına kaldırabilirsiniz.
Tavuğun donunun çözülmesinde acele edilmemelidir. Bu nedenle dondurucudan çıkan besinin direkt olarak haşlanması ya da pişirilmesi uygun değildir. Acele etmeden çözülen besinler çok daha sağlıklı şekilde tüketilebilir.
Dondurucuda muhafaza ettiğiniz tavukları da çok kolay şekilde haşlayabilirsiniz. Dondurucudan çıkan tavuk budu nasıl haşlanır diye düşünüyorsanız, etinizi buzdolabı içinde bir süre bekletebilirsiniz. Eğer vaktiniz yoksa musluk suyu altına tutarak buzların çözülmesini sağlayabilirsiniz.
Ayrıca tarihi geçmiş olan tavuk buzdolabında ise kesinlikle yenmemelidir. Ancak Tavuk eti tarihi geçmeden önce buzluğa atılmış ve dondurulmuş ise uzun süre dayanıklı şekilde kalabilir. Buna dikkat ederek tüketim yapmak gerekmektedir. Aksi halde gıda zehirlenmeleri yaşanabilir.
Buzluktaki pişmiş tavuk nasıl ısıtılır? Tavuğu mikro dalgaya koyun ve 2-3 dakika kadar ısıtın. Tavuk ısındıktan sonra mikrodalgadan çıkarın bir kaç dakika beklettikten sonra servis edin. Tavuğunuz fırında ısıtmak için yine küçük parçalara ayırabilirsiniz.
Koku testi çiğ tavukta olduğu gibi pişmiş tavukta da işe yarayabilir, fakat bazen baharat ve diğer çeşniler kokuyu maskeleyebilir ve ayırt etmek zorlaşır. Eğer tavuk çürük yumurta veya sülfür gibi kokuyorsa bozulmuş demektir.
* Buzluktan çıkardığınız tavuğu ya da tavuk etini buzdolabında çözdürdüyseniz ve üzerinden 1 ya da 2 gün geçtiyse tavuğu tekrar dondurabilirsiniz. Yani tekrar derin dondurucuda muhafaza edebilirsiniz.
Buzluktan çıkardığınız tavuğu buzdolabı rafında 5 saat bekleterek çözdürebilirsiniz. Bu yöntem tavuğun tadını muhafaza ederken bakterin üremesini de engeller. Tavuğu buzdolabına koyduktan sonra 2-3 gün içinde tüketebilirsiniz.
Marketten aldığınız fazla tavukları derin dondurucu içinde uzun süreler boyunca saklayabilirsiniz. Tavuk etini; kanat, but, göğüs ve parça et olarak ya da bütün tavuk halinde rahatlıkla muhafaza edebilirsiniz.
* Buzlar erirken su bırakacağı için bir kabın içerisine koyabilirsiniz ya da diğer yiyeceklere gelmemesi için buzdolabının en alt rafını kullanabilirsiniz. Yarım kilo tavuk yaklaşık 5 saat içerisinde çözülür. Bir bütün tavuk ise 9 saate yakın çözülür.
Tavuğun buzunu çözmek için pratik yöntemlerden biri olan su dolu kase için tavuğu tamamen suya batırmanız gerekmektedir. Bu esnada tavuk hala ambalajında olmalıdır. Suyun ısınmasını önlemek için her 30 dakikada bir mutlaka değiştirin. Buzun tamamen çözülmesi bu yöntem ile yaklaşık 1 saat sürecektir.
Tavukları dondurduk, şimdi geldik asıl soruya. ''Donmuş tavuklar nasıl çözdürülür?'' Buzluktaki tavukları çözdürmenin en güzel yöntemi buzluktan çıkarıp buzdolabı kısmına almak ve yavaş yavaş çözülmesini sağlamaktır. Bu sayede en sağlıklı şekilde tavuklarınız çözülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri