Yumurtanın sarısı, vitamin açısından beyazına göre çok daha niteliklidir. Demir, fosfor, magnezyum ve potasyumun yanı sıra D, B12, B9, B6, B2, B1, A ve E vitaminlerini bünyesinde barındırır. Bu nedenle de oldukça sağlıklıdır. Yumurtanın beyazı ise B vitamini bakımından zengin bir içeriğe sahiptir.
Bir büyük yumurta yaklașık 6 gram protein içermektedir. Yumurta proteininin %45'i sarısında, kalan %55'i ise beyazında bulunur.
“Kayısı kıvamda denilen yarı pişmiş veya pişmemiş yumurtada biotin adlı vitamini, avidin adlı protein bağlar, her ikisinden de yararlanamayız” diyen Işın Sayın, “Yumurta tam piştiğinde ise bu istenmeyen kimyasal birleşme önlenir. Yani en sağlıklı yumurta, tam pişmiş yumurtadır.
Pek çok kişi yumurtanın sarısını yemeyerek sadece akını tercih eder. Bunu yapmasının sebebi, yumurta sarısının içeriğindeki kolesterolden kendini koruma ve yumurta sarısının besin değerinin düşük olduğu düşüncesidir. Onlara göre yumurtanın akı protein ve sarısı kolesterol kaplıdır.
Yumurta beyazı, sarısına oranla daha düşük kalori içerir ve aynı zamanda cilt sağlığı için de maske yapımında kullanılır. Yumurta akı sayesinde cildiniz için doğal botoks etkisi sağlayabilir; aynı zamanda fit beslenme rutininize az kalorili bir besin kaynağı kazandırabilirsiniz.
İlgili 21 soru bulundu
Yumurtanın sarısı, vitamin açısından beyazına göre çok daha niteliklidir. Demir, fosfor, magnezyum ve potasyumun yanı sıra D, B12, B9, B6, B2, B1, A ve E vitaminlerini bünyesinde barındırır. Bu nedenle de oldukça sağlıklıdır. Yumurtanın beyazı ise B vitamini bakımından zengin bir içeriğe sahiptir.
Sebep 3 : Yumurtanın Beyazı Kas Yapımını Destekliyor
Direnç egzersizi yapan bireylerin bir kısmına egzersiz sonrası 18 gram protein içeren yumurta beyazı, bir kısmına ise 18 gram protein içeren tam yumurta verilmiş. Sonuç olarak; tam yumurta tüketenlerin kas protein sentezinin daha fazla olduğunu bulunmuş.
Yumurtanın içerisinde yer alan beyaz ipliğe benzeyen o kısma kalaza adı veriliyor. Genellikle yumurtanın içindeki o beyaz kısmın civcivle alakası olduğu düşünülür. Aynı zamanda akıllara mide bulandırıcı senaryolar geliyor. Yumurtada bu beyaz kısmın bulunmasının civcivle hiçbir alakası yok.
Sağlıklı bireyler her gün yumurta tüketebilir; ancak yüksek kolesterolü olanlar yumurta tüketimini haftada 2-3 kez ile sınırlandırmalıdır.
Bright Side, tavuk yumurtalarının insan vücudundaki faydaları üzerine yapılan son çalışmaların sonuçlarını topladı. 2-3 yumurta, en uygun günlük doz olduğu ortaya çıktı.
Yanlış pişirilmiş yumurta sağlığa zararlı olabilir!
Yumurtalar özellikle kayısı kıvamında olmalı ya da tereyağında düşük ısıda katılaştırılmadan hafifçe pişirilmelidir. Çünkü yumurta uzun süre haşlandığı zaman, sarısının etrafında gri-yeşil bir renk oluşmakta ve ağzımıza aldığımızda dağılıp un ufak olmaktadır.
"Yumurta doğal bir yatıştırıcı"
Ama bu kez değişik olan "Onu sabah kahvaltısında değil uyumadan önce yiyin" denmesi. İddianın sahibi Avustralyalı bir beslenme uzmanı olan Sharon Natoli. Natoli'ye göre uyumadan 2 saat önce ya da akşam yemeğinde yenecek yumurtanın birçok faydası bulunuyor.
Tutturulması en zor kıvam olan kayısı yumurta için ocağa koyduğunuz yumurtaları, su kaynamaya başladıktan 4-4,5 dakika sonra ocaktan alın. Bu sayede yumurtanın beyazı tam pişerken sarısı yumuşak ama akmayan bir kıvamda olur.
Yumurtanın besin değerlerini en az etkileyen tüketim yöntemi haşlamadır. Haşlanmış yumurta lezzetli olduğu kadar zengin besin değerlerine sahip, kolay hazırlanabilen ve tüketilebilen bir yiyecektir. Bu sebeple sporcular ve vücut geliştiriciler tarafından en çok bu şekilde tüketilir.
Kilo kontrolü yapanlar yumurtanın sarısını tüketmekten kaçınır. Ama bu da doğru bilinen yanlışlardan biri. Amerikan Kalp Birliği, günde 1 adet yumurtanın sağlıklı diyetin bir parçası olacağını iddia ediyor. Yapılan araştırmalar, günde 1 adet yumurta yemenin tükettiğiniz kalori miktarını azalttığını kanıtladı.
KALP HASTALARI İÇİN HAFTADA İKİ
Bu nedenle kalp hastalığı hikayesi olan ailelerde bireyler yumurta tüketimini haftada bir veya iki ile sınırlandırılmalıdır. Yapılan doğru analizler diyabetlilerin günde birden fazla yumurta tüketmelerinin kalp hastalığına yakalanma risklerini iki kat artırdığını ortaya koymaktadır.
Western Üniversitesi bünyesinde hazırlanan incelemede özellikle yumurta sarısının kalp ve damarlara en az sigara kadar zarar verdiği belirlendi. Uzmanlar protein, vitamin ve yağ oranıyla vücudun birçok ihtiyacını karşılayan yumurtanın kalp tıkanıklarına sebep olduğunu açıkladı.
Normal sperm yapısında oval baş ve uzun kuyruklar vardır. Bu yapı onların ileriye doğru gitmeleri için uygundur. Normal bir sperm yapısı ve miktar olarak fazla üretkenlik size daha büyük bir şans tanır. Spermlerin yüzde 40'tan fazlası hareket ediyorsa, bu durum normal olarak kabul edilir.
Berrak, beyaz veya gri semen “normal” veya sağlıklı olarak kabul edilir.
Hayatta kalan sperm, rahim yoluyla fallop tüplerine doğru hareket eder. Döllenme yeri tipik olarak, spermin yumurtanın kendisi tarafından salınan kimyasal “çekici maddeler” yardımıyla yumurtlanan yumurtaya ulaştığı fallop tüpünün ampulla bölgesindedir.
Yumurtanın kabuklu halde en az kayısı kıvamında pişirilmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Buyrukçu, “Pişirme süresine çok dikkat edilmeli, az pişirildiğinde hastalık riski taşıdığı, çok haşlandığında proteinin bozulacağı, yağda çok yakıldığında toksik etki yapacağı unutulmamalıdır.
Kemik Gelişimine Etkisi
Çiğ yumurta tüketilmesi kemik ve kas gelişimine destek olduğundan spor yapan bireylerin, çocukların tüketmesi tavsiye edilmektedir. Ayrıca kadınlarda fazla rastlanan erken menopoz dönemi kemik erimelerine de çiğ yumurta içilmesi etkili olmaktadır.
Kısaca, yumurta günde 3 tane yeseniz bile oldukça sağlıklı ve güvenli. Bir sürü insan günde 3-6 yumurta yiyor ve tamamen sağlıklılar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri