Haşlanmış yumurta sarısı üzerindeki yeşil halka, aşırı pişirmenin bir sonucudur. Yumurta beyazındaki sülfür ile sarısındaki demir tepkimeye girerek yeşil renkli demir sülfür halkasını oluşur. Yeşil renge, pişirme suyundaki yüksek miktarda demir de neden olabilir.
Eğer yumurtanın beyazı pembemsi veya yeşil bir renkteyse, bu yumurtaya pseudomonas bakterisinin bulaştığını gösterir ve tüketilmemelidir. Yumurtanın içinde yeşil veya siyah noktalar varsa, bu durum yumurtaya mantar bulaştığını gösterir ve tüketilmeden çöpe atılmalıdır.
Yumurtanın sarısı hemen dağılıyorsa o yumurta bayattır. Eğer akı hafif bir renge sahipse tazedir demektir. Taze yumurtaların sarısı parlaktır. Kırdığımız yumurtanın sarısının parlaklığı da taze olup olmadığını gösterir.
Tüm yumurtalar başlangıçta beyazdır ve kabuk rengi, yumurta oluşumu sürecinde protoporfirin adı verilen pigmentlerin etkisiyle kabuğa açık kahverengi rengini verir. Araucana tavuklarında ise oosiyanin adı verilen bir pigment yumurta kabuğunun mavi veya yeşil renkte olmasına neden olur.
Pek çok kişi yumurtanın sarısını yemeyerek sadece akını tercih eder. Bunu yapmasının sebebi, yumurta sarısının içeriğindeki kolesterolden kendini koruma ve yumurta sarısının besin değerinin düşük olduğu düşüncesidir. Onlara göre yumurtanın akı protein ve sarısı kolesterol kaplıdır.
İlgili 18 soru bulundu
Çok yüksek sıcaklıkta pişirilen çırpılmış yumurtalar da yeşilimsi bir görünüm oluşturabilir. Aşırı pişirilen yumurtanın sindirimi zorlaşır. Fakat yeşil rengin varlığı gıda güvenliği açısından risk oluşturmaz, dolayısıyla yeşil halkalı yumurtalar tüketilebilir.
Özellikle gelişme çağındaki çocuklar için mavi yeşil yumurta tüketimi tavsiye edilir. Vücudun sağlıklı bir biçimde işlevlerini yerine getirebilmesi için gerekli 13 besin kaynağını içinde bulunduran mavi yeşil yumurta, kalp dostu bir yiyecek türüdür.
Mavi yeşil yumurtanın belirli yaştan sonra düzenli olarak tüketilmesi ileri yaşlarda görülen Alzheimer riskini azaltır. Düzenli tüketilen mavi yeşil yumurta vücudun gün boyu zinde kalmasını sağlar. Beyin zarlarını koruyan mavi yeşil yumurta beynin işlevlerini sağlıklı yerine getirmesinde yardımcı olur.
Bu yumurtada daha çok vitamin ve mineral var gibi beklentiler tamamen bir şehir efsanesidir. Yumurtanın rengi sadece o yumurtayı yumurtlayan hayvanın ırkına bağlı genetik bir özellik. Renk sadece tüketicilerin tercihidir ama yeşil yumurtaya 5 lira para veriyorsa parası çoksa bu tüketicinin tercihidir.''
Yüksek ısıda uzun süre kaynatılan yumurtanın sarısının yüzeyinde yeşil bir renk oluşur. Bunun nedeninin, bekleyen yumurtada yükselen pH etkisi ile proteinlerden oluşan hidrojen sülfürün demirle birleşmesi sonucu olduğu sanılmaktadır. Bu durum yumurtanın besleyici değerini azaltır.
Eğer kırılan yumurtadan keskin ve itici bir koku geliyorsa; sakın tüketmeyiniz. Şayet fark etmeden bozuk yumurta pişirdiyseniz, piştikten sonra da kötü bir koku yayılır. Bu koku rahatsız edici olduğu için anında bozuk olduğunu fark edebilirsiniz.
Yıkanmadan kırılan yumurta, halk arasında tifo olarak bilinen salmonella bakterisine yol açabilmektedir. Gıda zehirlenmesine, akut bağırsak enfeksiyonuna neden olabilen bu bakteri, özellikle çiğ ve az pişmiş yumurtadan bulaşmaktadır. Yine bakteri elle bulaştığı için temas sonrası eller iyice yıkanmalıdır” dedi.
Haşlanmış yumurta olduğu gibi dolaba koyulursa eğer bir hafta kadar sağlam kalabilir. Çiğ yumurta ise dışarıda 3-4 hafta, buzdolabında ise 6 hafta kadar taze kalabilir. Yumurtayı kırdıktan sonra saklamakta mümkündür. Kırılmış bir yumurtayı saklama kabı ile dolaba koyarsanız eğer 3-4 gün süreyle taze kalacaktır.
Ancak yine de haşlanmış yumurtanın buzdolabındaki ömrü yedi gün kadardır. Ancak gıda zehirlenmesi riskini ortadan kaldırmak için haşladığınız gün tüketmenizde fayda vardır.
Son zamanlarda ünlenen yeşil yumurta, merkezi Şili olan 'Araucana' ırkına ait tavuklardan çıkıyor. Kolesterol değerinin asgari miktarda olması, kalori değerinin çok yüksek olması, boyutu ve rengiyle diğer yumurtalardan farklı olan yeşil yumurta ülkemizde Bursa İnegöl'de üretiliyor.
Tadı da güzel değildir zaten. Bahsettiğim mor halkalı yumurtaların kesinlikle tüketilmemesi gerekir. Bu yumurtanın demirinin, kükürt ile birleştiğinin bir işaretidir ve bu bileşik toksiktir. Dolayısı ile önerim morarmış yumurtaların yenilmemesidir.
Sarı renk tavuğun beslenmesiyle ilgili ipucu verir. Ortada gördüğünüz açık sarı renkli yumurta sarısı bu tavuğun iyi beslenmediğini göstermektedir. Solda gördüğünüz turuncuya dönük yumurta sarısı en sağlıklı tavuktan gelmektedir.
Peki, organik yumurta sarısı ne renk olur? İşte bu sorunun yanıtı sayesinde yumurtaları ayırt edebilirsiniz. Çünkü organik yumurtanın sarısı diğer yumurtalara göre oldukça koyu olur. Yumurta haşlandığında sarı kısım, beyazlı alana göre daha küçük görünür.
Yani aslında yumurtaların son ana kadar rengi bile yoktur. Yumurta rengi farklı olsa da besin değeri, lezzeti ve pişme şekilleri bakımından iki renk yumurtanın da içi aynıdır. Her iki yumurtada da aynı miktarda protein, vitamin ve mineral bulunur.
Yumurta kabuk rengi, tavuğun genetik yapısına göre belirlenir.Tavuk ırkına göre değişiklik gösteren pigmentler sebebiyle farklı renklerde yumurtalar oluşur. Yumurta kabuğunda kahverengi renge sebep olan ana pigment protoporfirin IX, mavi veya yeşil rengi oluşturan pigment ise biliverdindir.
Türkiye'de "yeşil yumurtacı" ismiyle bilinen, yeşil ve mavi renkteki yumurtaları dolayısıyla geçen yıl süs tavuğu besleyenlerden fazla talep gören Şili kökenli "araucana" cinsi tavuklar, az bulunması nedeniyle mezatlarda yüksek fiyattan satılıyor.
Araucana tavuğu nedir? Araucana,kökeni Şili olan bir tavuk ırkıdır. Adını, Şili'nin Araukanyalı da denilen Mapuche yerlilerinden alır. Türkiye'de "yeşil yumurtacı" olarak da bilinir.
HAŞLANMIŞ YUMURTADA GRİ HALKA: YUMURTA YARARSIZ
Çok haşlanmış yumurtalarda oluşan gri halka artık bu yumurtadan sadece protein alabileceğimizin, vitamin ve minerallerin büyük kısmını kullanamayacağımızın göstergesidir. Bu yumurtalarda özellikle demir minerali kullanılamaz hale gelmiştir.
Mavi Yumurta Nedir? Mavi yumurtanın kökeni Güney Amerika'ya dayanır. Şili'de bulunan Araucana isimli bir tavuk ırkından üretilen bu yumurta türüdür. Yumurtanın mavi renkte olmasının en önemli nedeni ise Araucana tavuklarının genlerinde yer alan renk pigmentleridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri