1 litrelik cam kavanozumuza elma kurularımızı alalım. İçme suyumuz ve sirkemizi ekleyelim. Üzerini ince bir tülbent ile kapatıp ağzını bir ip ile bağlayalım. Oda sıcaklığında 1 ay dinlendirip istediğimiz gibi kullanalım.
Kan dolaşımını düzenleyen ve sindirimi kolaylaştıran elma sirkesi, organik kırmızı elma ile kolay bir şekilde hazırlanabilir.
Sirke yapımı için en uygun elma türü şeker oranı yüksek kış elmalarıdır. Değişik çeşitlerin bir araya getirilerek kullanılması da sirkeye ayrı bir lezzet katar. Sirke yapımında kaçınılması gereken elma türleriyse ham ve ekşi olanlardır. Sirke yapımında dikkat edilecek en önemli konuysa hijyendir.
Sirkenin mayalanma süreci yaklaşık 6-8 hafta sürer. Asetik asit miktarı içerikteki alkolden daha ağır olduğu için dibe çöker. Sirke oluşması sirke anasının kendiliğinden dibe çökmesinden anlaşılır. Sirkenin kendine has doğal aromasını ve tasını veren sirke anası kaygan yapılı tek parça halinde bir maddedir.
İlgili 32 soru bulundu
Üzümleri iyice yıkayın ve bir kâse içerisinde ezin. Ezdiğiniz üzümleri cam kavanoza koyun. (Kavanozun üst kısmında bir karış kadar taşma payı kalmasına dikkat edin.) Üzerine balı ekleyip karıştırın. Daha sonra kavanozun ağzı hava alacak şekilde üzerine tülbent bir bez örtüp, kenarlarından bağlayın.
Sirke yapımında kullanacağınız meyvelerin çürük kısımlarını ayıklayın ve bol su ile yıkayın. Meyveleri dilimledikten sonra temiz içme suyunu hazırlayın. Sterilize edilmiş cam kavanozların içerisine meyve, nohut, bulgur ve balı ilave edin. Malzemelerin içerisine su ekledikten sonra plastik bir kaşıkla karıştırın.
Elma sirkesi A, B, C ve E vitaminleri bakımından güçlü bir besin kaynağı olurken; üzüm sirkesi de A ve C vitaminleri bakımından zengin bir sirke çeşidini oluşturuyor. Benzer içeriklere ve benzer kullanım alanlarına sahip olan bu sirkeler, kişilerin damak tadı ve zevklerine göre tercih edilebiliyor.
20 gün sonunda sirke anasını alıp, süzdürerek kullanın. Not: Elinizde sirke anası varsa bal, bulgur ve nohut kullanmanıza gerek olmadan sirke yapabilirsiniz.
Sirkenin keskin olması istenirse, 1 litre sirkeye 1 yemek kaşığı bal konulabilir. Ağzı sıkıca kapatılıp, güneş ışığı görmeyecek loş bir yere konulur ve bekletilir. Mayalı sirke yaklaşık 40 günde, mayasızı takriben 2 ayda hazır olur.
İşte elma sirkesi ve bal ikilisinin mucizevi etkisi.... Geçmişten günümüze gelen ve faydaları saymakla bitmeyen sirkenin birçok farklı kullanım alanı bulunmaktadır. Uzmanlar sirkenin içine bal koyulup tüketilmesi gerektiğini belirtiyor.
Optimum şartlarda (30°C ve %70 nemde) yaklaşık 8-9 günde yumurtaların- dan çıkan sirkeler görünür hal alırlar. Sonraki 9-12 gün- de olgunlaşırlar. Sirkeler insan vücudu dışında kumaş ve battaniye üzerinde 10 gün kadar canlı kalabilirken saç biti yalnızca 1-2 gün yaşayabilir ve evcil hayvanlar üze- rinde yaşayamaz.
Sirkenizin oluşum sürecinde doğrudan gün ışığı almayan, serin, kuru bir ortamda durması gerekiyor. Sirkelerin ağızlarının da tülbentle kapatılması gerekiyor. Ağızları çok sıkı kapatıldığı ve ısının doğru şekilde olmadığı ortamlarda sirkenizde küfler oluşabilir.
Sirkenin bozulduğu nasıl anlaşılır? Sirkenin tam anlamıyla bozulması için asidik özelliğini kaybetmesi gerekir. Sirkenizin asit oranı düşmüş ise tüketmeniz önerilmez. Dahası, eğer rahatsız edici, sirkenin normal kokusunun çok dışında bir koku alırsanız sirkeyi atın.
Sirke sinekleri oluşmaya başladığı zaman, elma posası süzülüp atılır. Posayı ayırdıktan sonra sirkeye bir çay kaşığı şeker ve bir çay kaşığı tuz daha eklenip karıştırılır. Kavanozun kapağı kapatılıp serin ve ışık almayan bir yerde saklanır.
Bütün meyvelerle hatta kuru meyvelerle bile sirke yapılabiliyormuş. Keskin ve kaliteli sirkenin sırrı ise, uzun süre beklemesinde saklıymış. Öğrendiğim kadarıyla ilk sirkeyi kurduğumuz zaman, kavanoza meyve ve su haricinde hiç bir şey eklemiyoruz.
Kanın sağlıklı bir şekilde dolaşmasına yardımcı olan alıç sirkesi, bu özelliği sayesinde damar tıkanıklıklarından tutun da kalp krizi gibi ani ve ciddi gelişebilen kalp ve damar rahatsızlıklarından koruyor.
Tuz koruyucu özelliğinden dolayı içinde sirke oluşumunu sağlayan bakterilerin de bulunduğu bir takım bakteri ve mayaların oluşumunu yavaşlatır, yüksek miktarlarda kullanıldığında engeller.
Elma Sirkesi Tarifinin Püf Noktası
Elmaları kabuklarını soymadan kullanmayı tercih edin. Organik ve ilaçsız yetiştirilmiş elmalar kullanmaya özen gösterin. Mayalanma işleminin zamanından önce oluşmasını engellemek için kullandığınız elmaların zedesiz ve sulu olmasına dikkat edin.
Genel olarak yumurtalarını nemli organik materyallere veya çürüyen meyvelerin içine bırakırlar. 1 hafta gibi kısa bir süre içinde yumurtalar erişkin hale gelir, kısa bir süre içinde bölgede sinek istilası oluştururlar.
Cam veya plastik şişede ağzı kapalı bir şekilde saklanmalıdır. Sirkeyi serin ve güneş almayan ortamda saklamak en doğrusudur. Yemeklerde kullanılacak olan sirke buzdolabında cam şişede saklanmalıdır. Temizlik ve dezenfektan için kullanılacaksa plastik şişelerde serin ortamda saklanabilir.
Bu süre içinde elmalar dibe çökene kadar hergün temiz bir kaşıkla karıştırın. Elmalar dibe çökünce karıştırmayı bırakın ve sirke anasının oluşması için 20 gün daha aynı şekilde (hiç karıştırmadan) bekletin. Bu süre meyvenin tatlığı ve bulunduğu ortamın sıcaklığına göre uzayabilir.
Cam kavanozun ağzı ince bir tülbent ile kapatılır ve 20 gün kuru, ışık geçirmeyen, karanlık ve serin bir ortamda bekletilir. 2 gün ara ile malzemeler karıştırılır. Bu 20 günlük sürecin sonunda kavanozun üstünde jelimsi kıvamda ve opak bir tabaka oluşur. Bu tabaka sirkenin mayası olan sirke anasıdır.
* İlk iki gün alkol bakterilerinin hızlı oluşması için kavanozun ağzı hava almayacak şekilde sıkıca kapatılmalıdır.(kavanoz'un ağzına bir ameliyat eldiveni takılarak içi hava ile dolup şişene kadar beklenebilir ya da kapak ile kapatılır.)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri