Minerallerin ve vitaminlerin kabuğunda olmasından dolayı haşlanmış yumurta suyu faydaları saymakla bitmiyor. İşte duyduktan sonra bir daha asla dökmeyeceğiniz haşlanmış yumurta suyu faydaları Haşlanmış yumurta suyu saç bakımından kireç temizliğine faydaları işe duyanları hayrete düşürüyor.
Yumurtayı kaynattığınız su içerisinde yumurtanın kendisinde bulunan kalsiyumdan daha fazla kalsiyum içerdiği söyleniyor. Bu nedenle kemik erimesi ve kemik ağrısı gibi rahatsızlıklara iyi geldiği biliniyor. Yumurta suyunun içerisinde yer alan kalsiyum bitkiler içinde oldukça faydalı.
Yumurta kabukları ve zarları kalsiyum ve mineraller açısından zengindir. Onları suda bekletmek, mineralleri ve kalsiyumu kabuklardan dışarı ve suya bırakır. Bu su güçlü kemiklerin oluşmasına yardımcı olur. Bunun yanında kemik ağrısı, eklem ağrısı ve iltihabın giderilmesine yardımcı olur.
İçeriğinde yüksek oranda protein, vitamin ve mineral barındıran haşlanmış yumurta, vücuda enerji veriyor. Özellikle kahvaltıda tüketildiğinde tüm gün zinde kalmaya destek oluyor.
Yapılan son araştırmalara göre yumurtayı kaynattığınız su içerisinde yumurtanın kendisinde bulunan kalsiyumdan çok daha fazla kalsiyum içerdiği söyleniyor. Bu yüzden kemik erimesi ve kemik ağrısı gibi rahatsızlıklara iyi geldiği biliniyor.
İlgili 31 soru bulundu
Kuru yemiş ve baklagiller kemikleri güçlendiriyor
Kalsiyum ihtiyacı süt ve süt ürünlerinden, koyu yeşil yapraklı sebzelerden, baklagiller ve kuru yemişlerden, özellikle bademden sağlanabilir. Kemik yapısında proteinler de önemlidir. Çünkü kemiğin esnekliğini ve kalsiyum kristallerinin bir arada durmasını sağlar.
B2, B12, A vitamini, selenyum ve fosfat gibi maddeleriyle yumurta; oldukça zengin bir içeriğe sahiptir. Bu özelliği sayesinde özellikle haşlama olarak tüketildiğinde uzun süre tok kalmanıza yardımcı olur. Her gün tüketeceğiniz 1 adet yumurta, gün boyu ihtiyacınız olan enerjiyi sağlar.
Yumurta haşlamak için sıcak su kullanılmaz. Oda ısısında ya da soğuk su kullanmak gereklidir. Yumurta haşlama dakikaları ise nasıl bir yumurta istendiğine göre değişir. Kayısı kıvamında bir yumurta için yumurtayı 4-6 dakika arasında kaynatman gerekirken çok katı yumurta için 10 dakika kadar kaynatmalısın.
Haşlanmış yumurta suyu A ve E vitaminleri, biotin ile saçı kalın ve sağlıklı tutmaya yardımcı olur.
Amino asit bakımından zengin olan yumurta pişirilince bu özelliği azalıyor. Ancak çiğ tüketildiğinde vücudun ihtiyacı olan amino asidin yüzde 90'nını karşılamada etkilidir. Bu yüzden uzmanlar hafta da birde olsa yumurtanın çiğ içilmesi tavsiye edilir.
Çünkü yumurta rafadan ya da kayısı kıvamı ile birlikte katı şeklinde ele alınır. - Rafadan yumurta için su kaynadıktan 3 dakika sonra yumurtayı almak yeterlidir. - Kayısı kıvamı için 4 ile 6 dakika arasında yumurtayı kaynatmak gerekir. Daha sonra yumurta ocaktan alınarak soğuk suda 1 dakika boyunca tutulmalıdır.
Yumurtaların üzerini geçecek kadar oda ısısında su eklenir ve ocağın altı açılır. Suyun üzerine bir miktar tuz atılır. Tuz sayesinde suyun köpürmesi önlenir ve kabukları kolay soyulur. Kabuklu halde yumurta haşlarken bu yöntemi kullanabilirsiniz.
Daha güçlü ve beyaz dişlerin oluşumunda etkisi olan yumurta kabuğu, doğru şekilde tüketildiğinde ağız ve diş sağlığı için popüler bir besin olmaktadır.
Yumurta kaynattığınız suyu ılıttıktan sonra saçlarınıza dökün. Bol miktarda protein içeren yumurta suda kaynatıldığında protein çözülür ve saçlarınız oldukça canlı görünmesine yardımcı olur. Özellikle de kuru saçlar için faydalı bir ilaçtır diyebiliriz. Yumurta suyu ile daha parlak ve ışıltılı saçlara kavuşabilirsiniz.
Vitamin açısından oldukça zengin bir yiyecek olan yumurta, hem beyazı hem de yumurta sarısı tam bir şifa kaynağıdır. Yumurta, cildi zararlı güneş ışınlarından korur, iyi kolesterolü yükseltir, beyin sağlığına olumlu katkı yapar.
Yumurtanın besin değerlerini en az etkileyen tüketim yöntemi haşlamadır. Haşlanmış yumurta lezzetli olduğu kadar zengin besin değerlerine sahip, kolay hazırlanabilen ve tüketilebilen bir yiyecektir. Bu sebeple sporcular ve vücut geliştiriciler tarafından en çok bu şekilde tüketilir.
Bununla birlikte uzmanlar özellikle günde 2 adet haşlanmış yumurta yemenin sağlık açısından çok faydalı olduğunun altını çiziyor. Vücudun ihtiyaç duyduğu amino asitleri içeren haşlanmış yumurta ayrıca folik asit, demir, çinko, fosfor ve protein bakımından zengindir.
Yumurtanın en sağlıklı hali, uzmanların da kabul ettiği üzere haşlanmış yumurta ya da poşe yumurta. Yağda yumurta, kolesterol açısından çok önerilmiyor. Yumurtanın yanında karışık çiğ sebzeler yemek, içindeki E vitamininin emilimini de arttırıyor.
Dr. Canan Karatay yumurtanın pişirilme şekliyle alakalı şu tavsiyelerde bulundu; Yumurtalar özellikle kayısı kıvamında olmalı ya da tereyağında düşük ısıda katılaştırılmadan hafifçe pişirilmelidir.
Günde 10 tane yiyin! Beslenmeyle ilgili öğütlerle gündem olan, bir dönem bazı doktorların yumurtayı yasakladığını belirten Prof. Dr. Canan Karatay, sabah öğle akşam gün içine dağıtarak günde 10 yumurta yenilebileceğini söyledi.
Peynir ve diğer süt ürünleri kalsiyum bakımından zengindir. Bunun yanı sıra yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller, kuruyemiş, D vitamini içeren gıdalar ve tahıl bakımından zengin besinler de kemik ermesinden korunmak için mutlaka tüketilmesi gereken besinlerdir.
Kalsiyum: Kemikler için lokomotiftir. Kalsiyum içeren besinler; süt ve süt ürünleri, soya fasulyesi, fıstık, ceviz, badem, lahana, brokoli, koyu yeşil yapraklı sebzeler, balık, kurutulmuş meyveler, kuru baklagillerdir. A vitamini: Kemik gelişimine ve büyümesine katkısı oldukça fazladır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri