Düşük sıcaklıklardan etkilenme avokado çeşitlere göre -2 0C ile-6.5 0C arasında değişmekte ve Hass -1.1 0C'ye kadar dayanabilmektedir.
Bu çalışma sonucunda; önemli ticari avokado çeşitleri arasında bulunan 'Bacon', 'Ettinger' ve 'Fuerte' çeşitlerinin soğuğa en fazla tolerant olduğu, 'Zutano' çeşidinin soğuğa duyarlı olduğu, 'Hass', 'Reed' ve 'Pinkerton' çeşitlerinin ise soğuğa en fazla hassas çeşitlerden olduğu tespit edilmiştir.
Orta Amerika orijinli olan türler soğuğa karşı dayanılılığı düşüktür ve minimum 1,5 °C soğuklluklara dayanabilmektedir. Meksika türleri -4 °C / -5 °C soğuğa dayanabilmektedir. Guatemala kültür çeşidi avokadolar, serin ve tropik iklime ihtiyaç duyarlar. -2 °C soğuklara dayanabilmektedirler.
Avokado fidanları genellikle yarı gölge ortamlarda yetiştirilirler. Bu sebeple güneş yakmalarına karışı korunmalıdır. Kış mevsimlerinde ise kırağıya ve soğuğa karşı korunmalıdır. Genç avokado ağaçlarının gelişmesini engelleyen yabancı otların temizlenmesi gerekmektedir.
Ancak optimum hasat zamanı; 'Bacon'da aralık ayının ilk haftası, 'Fuerte'de aralık ayının son haftası, 'Hass'da ocak ayının ilk haftası ve 'Zutano'da ise kasım ayının son haftası olarak belirlenmiştir.
İlgili 19 soru bulundu
Düşük sıcaklıklardan etkilenme avokado çeşitlere göre -2 0C ile-6.5 0C arasında değişmekte ve Hass -1.1 0C'ye kadar dayanabilmektedir.
Bunlardan biri, aynı zamanda aralarında en lezzetli olanı Hass çeşidi. Hass tipi avokado aynı zamanda avokadonun başkenti olarak anılan Kaliforniya'da da en çok tercih edilen tür.
Dekara 1000-1500 kg arasında verim alınabilir. Ağacı soğuğa dayanıklı çeşitlerden biridir. -3,3 °C'de zararlanma başlar.
Tropik bölgelerin yeşil meyvesi olan avokado, ülkemizde de yetişme koşullarını yakalamıştır. Her mevsim bulabileceğiniz avokado, sera ve bahçe tarımı yöntemiyle üretilmektedir. Bilinen diğer meyvelere göre daha besleyici çekirdeği bulunan avokado, bu çekirdekle yeni bir meyve vermesi için yetiştirilmektedir.
Yarı gölge ortamda 2-2.5 yılda fidan yetişirken, başlangıçta serada daha sonra yarı gölge ortamda yetiştiricilikte bu süre yarı yarıya kısalır. Ekilen tohumlar yetiştirildiği ortama bağlı olarak 1 ila 6 ayda çimlenirler.
Bazı avokado çeşitleri -2 dereceye kadar dayanabilse de, çoğu çeşit için bu mümkün değildir. Ortalama 21-24 derece sıcaklık, avokado yetiştiriciliği için uygundur.
Ham avokadoları oda sıcaklığında saklayabilirsiniz. Ancak birbirlerine değmeyecek şekilde yerleştirin. Aksi takdirde avokadolar daha kısa sürede olgunlaşır ve yumuşamaya başlar. Ham avokadoyu hemen tüketmeyecekseniz, streç film ile sararak buzdolabına kaldırabilirsiniz.
Diğer türler gibi , nemli ve tropik ovalara, sürekli sıcaklıklara en iyi uyum gösteren türdür. Buna rağmen kuraklığa karşı son derece hassastır ve soğuğa karşı dayanıklılığı düşüktür ( Minimum 1,5 °C). En uygun gelişim sıcaklıkları 25-28 °C dir. Nem %60 'ın üzerinde olmalıdır.
Ortalama profesyonel avakado bahçelerinde ağaçların boyu genelde 6 metre civarında yani nerdeyse 2 katlı bir ev yüksekliğindedir.Verime geçmiş bir avokado ağacı 10. Yaşından sonra üzerindeki çeşide göre 400 adet ile 800 adet arasında bir meyveyi rahatlıkla verebilmektedir.
Eksi 1 dereceye kadar dayanabilen “A tipi” avokado türüdür. Ortalama 160 ila 180 gram ağırlığındadır. Ağacı, yarı bodur ve yayılarak büyüyen bir türdür. “A tipi” avokadodur.
Avokado çiçekleri hem dişi, hem erkek organa sahip olmasına rağmen bu organlar aynı anda işlev yapmazlar. Çiçekler iki eşeyli bir açılma düzeni gösterir. Her çiçek ilk açıldığında dişi safhadadır. Bu safhada dişi organ başka çiçeklerden gelen çiçek tozlarını kabul eder, erkek organlar çiçek tozu saçmazlar.
Avokado ağacı bol bol güneş görmekte olan ve ılıman iklim yapısına sahip olan bölgelerde yetişmektedir. Bundan dolayı da bu meyvenin rüzgar, don, kar olan bölgelerde yetişme ihtimali oldukça zordur.
Avokado, sıcak ve güneşli yerleri sever fakat ilk zamanlarda direkt güneşten hoşlanmaz. Bu yüzden avokadonun evinizin hangi köşesinde daha mutlu olacağına dikkat etmelisiniz. Avokado aynı zamanda suyu da seven bir bitkidir.
Çekirdekten çimlenen avokado hiç bir zaman aslına benzemez. Daha doğrusu meyvenin avokado olma ve olmama olasılığı da vardır.Olmama olasılığından gidersek çekirdek avokado olabilir ama farklı bir avokakdo çiçeği farklı bir meyve ile tozlandıysa örneğin portakal ortaya avokado portakal melezi bir bitki çıkacaktır.
Avokado yetiştiriciliğinde en yaygın kullanılan gübreler azotlu gübrelerdir. Genç ağaçlarda azotlu gübreleme her yıl artan miktarlarda ve dikkatli yapılmalıdır. Gübreler genç ağaçların gövdesine temas ettirilmemeli, gövdeden 20-50 cm uzaklıktaki taç izdüşümüne verilmelidir.
Genellikle, dikine gelişim gösteren 'Zutano' ve 'Bacon' çeşitlerinde 6 x 6 m, dağınık gelişim gösteren 'Fuerte' ve 'Hass' çeşitlerinde 7 x 7 m dikim aralıkları olarak tavsiye edilmektedir (Resim 3).
Avokado yetiştiriciliği oldukça karlı ve çok kolay yapılan bir yetiştiricilik çeşididir. Avokado yetiştiriciliği için devlet desteği veriliyor. Profesyonel bir şekilde avokado yetiştiriciliği ile uğraşanlar devletin meyve bahçeleri için verdiği hibe desteğinden yararlanabilirler.
Etli kısım açık yeşil renkte olmalıdır; siyahsa veya kahverengiyse avokado yenmemelidir. Tek tük, küçük kahverengi lekeler şeklinde bazı ufak çürükler varsa avokado yenebilir.
Düzenli bakım şartlarının sağlandığı verime oturmuş Avokado fidanlarının ise meyve kalitesine gör genel olarak ağaç başı 50-100 kg meyve vermektedir.
Avokado sapı, olgun olup olmadığını belirlemek bir ölçüdür. Sapı çekin ve direnç yoksa çıkarın. Sap kökünün altındaki küçük daire kahverengi ise, avokado çoğunlukla olgunlaşmıştır. Sarı-yeşil renkteyse yenilmeye hazır olmadığı; parlak yeşil renk ise mükemmel bir şekilde olgunlaştığı anlamına gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri