Güneş kremi kaç faktör olmalı sorusu sıklıkla karşılaşan sorular arasında yer alır. Eğer açık tenliyseniz, ideal güneş kreminiz en az koruma faktörü SPF 30 olmalıdır. Daha hassas bir cilde sahipseniz, cildinizi tam koruma altına alarak koruma faktörünüz SPF 50 olmalıdır.
Eğer güneş kremi, günlük olarak kullanılacaksa bunun için SPF 15 ila 30 arası koruma faktörü yeterli olabiliyor. Fakat tüm cildin uzun süre boyunca güneş ışınlarıyla temas halinde olacağı plaj vb. alanlar için tercih edilen güneş kreminin SPF 30 ila 50 arasında bir değerde olması gerekiyor.
Hassas cilt tipine sahip kişiler, kimyasal içeriği kendilerine uygun olmayan bir güneş kremi seçtikleri takdirde alerjik sorunlarla karşılaşabilir. Dolayısıyla sıradan güneş kremlerinin aksine hipoalerjenik ürünleri tercih etmelisiniz.
Aynı zamanda 30 SPF değerlerinin yaklaşık %95 e kadar koruma sağlarken, 50 SPF değerinin yaklaşık %97 oranında koruma sağladığı bilinmektedir. Tüm bu özelliklere bakıldığında, 30 SPF ve 50 SPF arasında önemli bir fark bulunmadığı görülmektedir.
Yüksek faktörlü güneş kremleri daha fazla UVB koruması sağlar ve cildinizi yanmaktan korur. Ancak bazı araştırmalar çok yüksek faktörlerin cilt kanseri riskini azaltmak konusunda daha etkili olmadığını gösteriyor. Dolayısıyla uzmanlar genellikle 30-50 faktör arasında olan güneş kremlerini öneriyor.
İlgili 45 soru bulundu
Normalde güneşte 10 dakika kaldıktan sonra kızarmaya başlıyorsanız, SPF15 değerinde bir güneş kremi bu süreyi sizin için 15 kat uzatır ve 150 dakika boyunca (10x15=150) kızarmadan durabilirsiniz. Bu hesaba göre 50 faktörlü bir güneş koruyucu da 500 dakikaya kadar koruma sağlayabilir.
Yüz için genellikle 30 SPF kullanmak yeterlidir ancak cilt hassasiyeti yüksek olan kişiler için daha yüksek bir SPF kullanmak daha uygun olabilir.
Yani çok yüksek koruması olan güneş kremleri UVA'dan çok UVB ışınlarından cildi korurlar. Uzmanlar genellikle SPF15, SPF 30 ve SPF 50 güneş kreminin yeterli olduğunu söylüyorlar.
15 koruma faktörlü bir güneş kreminin UVB ışınlarının %93'ünü, 30 koruma faktörlünün %97'sini, 50 koruma faktörlünün ise %98'ini önlediğini görürüz. Bu da aslında başka bir ifadeyle 15 koruma faktörlü bir ürünün 100 fotondan 7'sinin, 30 koruma faktörlü bir ürünün ise 3'ünün geçmesine izin verdiği anlamına gelir.
Hassas ciltler için peeling yapımında dikkatli olunmalıdır. Özellikle retinol ve kimyasal içeren peelinglerden uzak durmanız gerekmektedir. Hassas ciltlerde güneşten korunmak da bir o kadar önemlidir. Güneş ışınları hassas ciltlerde leke ve kızarıklığa yol açabilir.
Parfüm, alkol ve agresif kimyasallar içermeyen, hipoalerjenik ürünler tercih edilmelidir. Nemlendirme işlemi, hassas ciltlerin sağlıklı ve dengeli kalmasına yardımcı olur. Hafif ve nemlendirici özelliklere sahip ürünler tercih edilmelidir. Güneş koruyucu kullanmak hassas ciltler için çok önemlidir.
Hassas cilt, genellikle kendini karıncalanma, batma, yanma hissi ve hatta kızarıklık görünümüyle belli eder. Hassas cilt, kızarıklık görünümünün artmasıyla birlikte bu rahatsızlık hissinin de artığını ve dış etkenlere karşı daha duyarlı bir hale geldiği görülmektedir.
SPF 30 zaten etkili bir koruma sağlar, ancak daha uzun süre güneşe maruz kalacaksanız veya cilt tipiniz daha hassassa, SPF 50 kullanmak daha iyi olabilir.
Beyaz tene sahip kişilerin, 45-50 SPF özelliği bulunan yüksek koruma sağlayan güneş kremi kullanmaları gerekmektedir.
Kış aylarında güneş ışınları yazdaki kadar dik konumda gelmese de kullanılmaya devam edilmelidir. Kışın kullanılan güneş kremleri, yazları tercih edilenler gibi çok faktörü olmasa da 30 faktörlü halinde kullanılması çok önemlidir.
30 SPF ultraviyole ışınlarını %97 oranında engeller. 50 SPF ultraviyole ışınlarını %98 oranında engeller. 100 SPF ultraviyole ışınlarını %99 oranında engeller.
Evet, 50 faktör güneş kremi bronzlaşmanıza yardımcı olabilir. Hem bronzlaşmanıza yardımcı olurken hem de güneşten gelen zararlı ışınlardan cildinizi korumayı destekler. 50 faktör dışında 30 faktör koruyuculu güneş kremi ile de bronzlaşmanız mümkün olabilir.
Güneş Kremi Sürmek D Vitamini Alımını Engeller Mi? UVB ışınları D vitamini yapmak için gereklidir. Bu yüzden güneş kremi sürmek, D vitamini üretimini engelleyebilir. Bazı araştırmalarda 30 faktör ve üzerindeki güneş kremlerinin, vücuttaki D vitamini üretimini ortalama %95 oranında azalttığı görülmüştür.
Güneş kremlerinin özellikleri hem UVA hem de UVB filtreleri içermeli, deriden iyi emilmeli, deriyi nemlendirmeli, suya, terlemeye ve sürtünmeye karşı dayanıklı olmalı, etki süresi uzun olmalı, kolay sürülebilmeli, zararlı maddeler içermemeli, tahriş etmemeli, alerjen olmamalıdır.
Eğer %100'e yakın bir koruma istiyorsanız 30 faktör ve üstü kremleri tercih etmelisiniz. Bu derecelendirme şu şekilde açıklanabilir; teninizin güneş altında normalde 5 dakikadaki etkilenim düzeyi, 30 SPF koruma faktörlü bir kremle güneş altında 150 dakikaki etkilenim düzeyine eşit olmaktadır.
Güneş kremlerinin belirli ölçüde nemlendirme etkisi olsa da çok kuru ciltler için bu etki yeterli olmayacaktır. Bu nedenle eğer kimyasal güneş koruyucular tercih ediliyorsa güneş kremi sürüldükten sonra yaklaşık 20 dakika beklenmeli ve ardından nemlendirici kullanılmalıdır.
Buğday tenlilerin güneşe ilk çıktıkları günlerde 20 veya 30 koruma faktörü, takip eden günlerde de 6 veya 20 koruma faktörü kullanması gerekiyor. Esmer tenli, hassas olmayan ciltlerin başlangıçta 6 veya 20 güneş koruma faktörü kullanması yeterli oluyor.
Güneş koruyucu krem güneşe çıkmadan en az 15 dakika kadar önce cilde sürülmelidir. Eğer sonrasında hep güneşli ortamda bulunulacaksa 2 saatte bir, eğer kapalı ortamda bulunulacaksa 4 saatte bir tekrarlanmalıdır. Terleme, yüzme söz konusu ise saat beklenmeden cilt kurulandıktan sonra yenilenmelidir.
İçeriğinde bulunan Tip 1 ve Tip 3 Kolajen sayesinde cildin kolajen ihtiyacına destek olarak cildi kolajen kaybına karşı korumaya ve güneşe bağlı kırışıklık oluşumunu yavaşlatmaya yardımcı olur. Foto yaşlanma belirtilerini(kırışıklıklar, ince çizgiler ve koyu lekeler) önlemeye destek olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri