Hastabakıcı, hastanelerde doktorun hastaların tedavisiyle ilgili emirlerini yerine getiren ve hemşirelere yardım eden görevli.
Hastanın kliniğe yattığı andan itibaren ve taburcu/ex olduğunda hasta mahremiyetini koruyacak şekilde davranır. Hasta odasının düzenini sağlar, hasta yatağını (sedye, transport, muayene masası) hazırlar, yatak takımını değiştirir.
Kariyer.net kullanıcılarının iş başvurusu yaparken paylaştıkları maaş beklentilerine göre, Hasta Bakıcı maaş beklentisi aylık ortalama 18.900 TL seviyesindedir. Kullanıcıların en sık paylaştığı maaşlar 18.000 TL ile 23.200 TL arasında değişmektedir.
Hasta bakıcı olmak için 2 sene ön lisans eğitimi almak gerekir. Üniversitede hasta bakımı alanı dışında bir bölüm okuyan kişiler ise bu alanda sertifika programlarına katılabilir. Örneğin Hasta Bakıcı ve Yaşlı Bakımı Kursu ya da Hasta ve Yaşlı Bakım Refakatçisi Eğitimi gibi sertifika programlarına katılmak önemlidir.
Peki kurumlarda çalışan hasta bakıcı ne iş yapar? Doktor ve hemşirenin yönlendirmesiyle hastanın ilaçlarını takip eder. Yemek yiyemeyen hastalara yemek yedirmek, su içirmekle görevlidir. Hastanın bakımı, kişisel temizliği, yatak ve odanın temizliğinden sorumludur.
İlgili 45 soru bulundu
Hasta bakıcıların görevlerinden biri de, hastanın tuvalet alt bakım ihtiyaçlarını yaptırmalarıdır. Hastada sonda var ise günlük olarak idrar torbasını boşaltır, hastanın altı bezli ise belli aralıklarda bezini değiştirir ve hastanın hijyenik olarak temizlenmesini sağlar.
Bu uyarılardan sonra, hasta bakıcı aranıyor ilanlarına başvurmak için kişinin meslek liselerinden hasta ve yaşlı hizmetleri alanı mezunu olması beklenmektedir. Fakat ilkokul mezunu olmanız durumunda ise çeşitli seminer ve eğitimlere katılarak hasta bakıcı unvanını almanız mümkündür.
sorusuna geçersek; hasta bakıcısı olmak için meslek liselerindeki ''Hasta ve Yaşlı Bakım Hizmetleri'' bölümünden mezun olmak ya da doğru eğitim veren kurslardan sertifika almak gerekir.
Evde Bakım Maaşını Kimler Alabilir? Evde bakım maaşı için, ağır engelli raporu olan, hastalığı nedeniyle tuvalet, beslenme, giyinme, temizlik, merdiven inip çıkma gibi ihtiyaçlarını tek başına karşılayamayan tüm vatandaşlar başvurabilir.
Evde Hasta Bakımı 2 yıllık bir ön lisans bölümüdür. Hasta bakım hizmetleri uygulamaya dönüktür. Bölümden başarıyla mezun olmak için 120 AKTS'nin tamamlanması gerekir. Evde hasta bakımı taban puanları senelere ve üniversitelere bağlı olarak değişiklik gösterir.
Hasta bakıcılığı zor bir meslektir. Kişinin öncelikle psikolojik olarak bu işi yapmaya hazır olması gerekir. Demans hasta bakıcılarının bazılarında strese bağlı depresyon görülmüştür. Hasta bakıcısının belli bazı görevleri vardır.
Hastabakıcı Maaşı
Türkiye'de yeni başlayan bir Hasta Bakıcı, ortalama olarak 11.500 TL ile 25.500 TL arasında bir maaş alabilir. Daha deneyimli Hasta Bakıcıların maaşları ise 13.500 TL ile 31.000 TL arasında değişebilir.
İstanbul'da Yatılı Yaşlı Bakıcı Ücreti : 20.000 – 25.000 TL. Ankara'da Yatılı Yaşlı Bakıcı Ücreti : 22.000 – 27.000 TL. İzmir'de Yatılı Yaşlı Bakıcı Ücreti : 22.000 – 27.000 TL. Diğer Şehirlerde Yatılı Yaşlı Bakıcı Ücreti : 22.500 – 28.000 TL.
Bakıcı Çalışma Saatleri
haftada bir gün (24 saat) izin kullanır. Aile ile yapılan anlaşmaya göre bu izin günü hafta sonu veya hafta içindeki bir gün olabilir. Gündüzlü hasta bakıcısı ise hafta içi mesai günlerinde günde 8 veya 9 saat çalışır, Cumartesi ve Pazar izin günleridir.
Hasta bakıcıları yatılı ya da gündüz çalışabilir, bazı durumlarda hastanede refakatçi olarak bulunabilir. Hasta bakıcı arayışındaki kişiler, özel kurumlardan ya da devletin bu alandaki hizmetlerinden yararlanabilir. Devlet kurumları bu hizmetleri verebilmek için çeşitli şartların karşılanma durumunu inceler.
Bakım Elemanı Ne Demek? Bakım elemanı, hasta ve yaşlı kişilerin bakımını üstlenir ve temel gereksinimlerini karşılar. Hasta ve yaşlı bakım elemanı nedir sorusuna; sürekli gözetim ve kontrol altında tutulması gereken hastalara, evde ya da kliniklerde refakat eden kişidir, şeklinde cevap verilebilir.
Evde bakım maaşı için müracaat nereye ve nasıl yapılır? Evde bakım maaşı başvurusu, illerde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne, ilçelerde Sosyal Hizmet Merkezlerine yapılır. Engelli bireyin yakını bu başvuruyu yapar.
Evde bakım maaşları, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri tarafından her ayın 15'i ile 31'i arasında ödeniyor.
2024 yılından itibaren evde bakım maaşı 7.608 lira olarak hesaplara yatırılacak.
Evde hasta bakım ve yaşlı bakım aynı mı? Yaşlı bakımı hasta bakımının bir parçasını teşkil etmekte olup aynı değildir. Evde hasta bakımı çok daha fazla kapsamı olan bir hizmettir.
İş Kanunun 5. maddesine göre de ev hizmetlerinde çalışanlar İş Kanunu kapsamında olmadıklarından kendilerine kıdem tazminatı ödenmiyor. Hasta bakıcılığı yapan kişiler için özel bir belirleme yapılmamış. Ancak istihdam şekline ve yaptığı işe bakıldığında, ev hizmetlerinde çalışanlarla benzerlik gösteriyor.
2 yıllık evde hasta bakımı mezunları, yaşlı bakım merkezlerinde veya huzurevlerinde bakım ve destek hizmetleri sunabilirler. Yaşlı bireylere günlük yaşam aktivitelerinde yardımcı olabilir, ilaç takibi yapabilir ve sosyal etkinliklere katılımlarını destekleyebilirler.
Yaşlı Bakımı Önlisans Programını başarı ile tamamlayan mezunlar, hastanelerin geriatri birimlerinde, Huzurevleri, Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezleri, Yaşlı Bakımevleri, Gündüzlü Bakım ve Özel Bakım Merkezleri'nde merkezin yönetimi konusunda ve bakım elemanı olarak görev yapabilirler.
Bu nedenle fizyolojik temel gereksinim olan bir alanda ihtiyaç duyulan bakımın hizmet sunumunda ayrım yapılması söz konusu değildir. Dolayısıyla idrar torbası boşaltımının yapılması veya yaptırılmasının sağlanması (hasta bakım elemanı tarafından) hemşirenin sorumluluğundadır.
2 yıl süreli eğitim boyunca; Hasta bakımı İlke ve Uygulamaları, Fiziksel ve Sosyal Rehabilitasyon, Meşguliyet Terapisi, Enfeksiyon Hastalıkları gibi mesleki derslerin yanında Hasta Psikolojisi, Meslek Etiği, İnsan İlişkileri, Sağlık Hukuku gibi seçmeli derslerde verilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri