Hasta transferi sırasında da mahremiyete önem verilmelidir. şahit oldukları bilgileri orada kalmasına özen göstermek ve diğer ortamlara (başka kurumlar, diğer kişiler) taşımamak bakımından sorumludurlar. yetkilendirilip, kimseye gösterilmez. Yalnızca Başhekimliğin onay verdiği kullanıcılara görme yetkisi verilir.
6.3. Hastanın izin verdiği kişiler ve hekimin bulunmasında yarar gördüğü yakınları kalabilir. Her türlü sağlık hizmeti sırasında, ilgili sağlık çalışanı ve hasta yakını (hastanın onayı dahilinde) dışındaki kişilerin ortamda bulunması engellenerek hasta mahremiyeti sağlanmaktadır.
Hasta mahremiyeti kavramını Dünya Sağlık Örgütü “bireyin kişisel sağlık bilgilerine erişebilmeyi belirleme hakkı” şeklinde tanımlamıştır (WHO 2000).
İlgili 45 soru bulundu
Bireyin kendi bedenine ve bütünlüğüne yönelen tıbbi girişimler konusunda bilgilendirilmesi en temel hasta hakkıdır. Ancak; aktarılan bilginin açık olması, yeterince anlaşılması, soruların cevaplanması, süreklilik taşıması gereklidir.
TDK'ya göre mahremiyet kelimesinin ilk anlamı, bir kişiye ya da topluluğa mahsus olan bilgi ve özelliktir. Bu kelime aynı zamanda gizlilik manasına da gelir. Örnek Cümle: Herkes başkalarının mahremiyet hakkına saygı duymalı.
Mahremiyet; bireyin soyut sahiplikleri de dâhil olmak üzere özerkliği kapsamında korunması gereken bir değer, bir hak, bir duygu olarak bireylerin birbirleriyle ve toplumla ilişkilerinde eylemlerine yön veren bir kavramdır.
Bu noktada mahremiyetin bireysel, mekânsal ve enformasyon olarak 3 boyutu olduğunu söylemek mümkündür.
Hasta mahremiyeti hakkı kişinin tıbbi müdahalelerin yapılabilmesi için gerekli konularda açıklamak zorunda olduğu ancak sınırlarını kendisinin belirlediği ve bunun haricinde kimsenin bilmesini istemediği özel yaşam alanıdır (11).
Bu anlam çerçevesine göre mutasavvıf, zikir, dua, niyaz vb. türden Rabbiyle iletişim kurduğu vasıtalar aracılığıyla edindiği özel duyuş ve yaşadığı spesifik halleri başkalarıyla paylaşmamalıdır. Aksi halde gözetilmesi gereken mahremiyet ihlal edilmiş ve insan, Rabbiyle ilişkisine ihanet etmiş olur.
Madde 21- Hastanın, mahremiyetine saygı gösterilmesi esastır. Hasta mahremiyetinin korunmasını açıkça talep de edebilir. Her türlü tıbbi müdahale, hastanın mahremiyetine saygı gösterilmek suretiyle icra edilir.
İsteğe bağlı Taburculuk işlemleri: Bazı durumlarda hasta ailesi çeşitli nedenlerle (sosyal, ekonomik, ailesel, sunulan hizmetten memnun olmama tayin, göç vs.) hastasını taburcu etmek isteyebilir. Bu durumda hastanın doktorları aileye olası tüm riskleri anlatmakla yükümlüdür.
Mahrem alan: Çekirdek aile üyeleri, anne ve baba, kardeşler, karı-koca gibi çok yakınların girebileceği alana mahrem alan deriz. Başka insanlar bu alana girerse saldırganlık yada rahatsızlık tepkileri veririz. Mahrem alan yada özel alan 45 santim ve aşağısı olarak kabul edilir.
Yine İslâm hukukuna göre kendisiyle evlenilmesine müsaade edilmeyen birinci derecede akrabalar mahremdir, yani hanehalkıdır; şer'an kendisiyle evlenilmesi câiz olduğu ve nikâh düştüğü için kadının yanına örtüsüz çıkmadığı kişi ise namahrem/yabancıdır.
İşte İslam'da aile mahremiyetinin ölçüleri… Karı-kocanın en mahrem hâlleri esnasında aralarında geçenleri, özel konuşmaları başkalarına anlatması haramdır. Bunlar, karı-kocaya emanet edilen, gizlenmesi gereken âile sırlarıdır. Bu sırlar, mahremiyeti olan sırlardır ve bunları deşifre etmek, emanete hıyanettir.
Gizlilik veya mahremiyet (Latince: "privatus ": geri kalanından ayrı, privo; "mahrum") bireyin veya bir grubun kendilerini veya kendileri hakkındaki bilgileri ayırma yeteneği ve böylece kendilerini ifade ederken seçici olmaları.
Hasta hakları ile ilgili ilk çalışmaların Amerika Birleşik Devletleri'nde başladığı kabul edilmektedir. 1900'lü yılların başından bu yana hastaların hastanelere karşı açtığı seri davalardan sonra 1972'de Amerika Hastaneler Birliği, “Hasta Hakları Bildirgesi”ni yayınlamıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri