Bir kızartma yağını en fazla 2 kere kullanabilirsiniz. Onu da belirttiğimiz şartlarda kullanmanızı öneririz. Ayrıca yağınızın tamamen soğuduğundan emin olduktan sonra cam kavanoza aktarıp kapağını kapatarak bir sonraki kızartma işlemi için saklamanızı öneririz.
Ancak, yağın tekrar kullanımı çok fazla olmamalıdır. Uygun olan rakam en fazla üç ya da dört kezdir. Eğer kızartılan şey yağda kalıntı ve artıklar bırakıyorsa bu rakam iki ya da üç kez olacaktır.
Patates kızartma yağı kaç kez kullanılır diyenler, yağın içine artık yoksa ve yağın rengi açıksa en çok 3 defa kullanmalıdır. Daha fazla kullanım, yağın yoğunlaşmasına ve patateslerin çiğ kalmasına neden olur.
En fazla 3 kez kullanılmalı
Kullanım sonrasında da yağın bir süzgeçle süzülmesine her hangi bir yağın içerisinde partikülün kalmamasını istiyoruz." dedi.
(5) Atık yağlar transfer noktalarında en fazla 6 ay bekletilir.” MADDE 10 – Aynı Yönetmeliğin geçici 1 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
İlgili 42 soru bulundu
Bu yağın tekrar kullanılmasında bir sakınca yoktur. Ancak, yağın tekrar kullanımı çok fazla olmamalıdır. Uygun olan rakam en fazla üç ya da dört kezdir. Eğer kızartılan şey yağda kalıntı ve artıklar bırakıyorsa bu rakam iki ya da üç kez olacaktır.
Unutmayın: Tekrar kullanılan yağın yanma derecesi her kullanımda azalır ve toksisitesi artar. Aynı yağ kızartmalarda 2-3 defadan fazla kullanılmamalıdır. Rengi koyulaşıp kokusu ağırlaşan atık yağlarınızı geri dönüştürmek üzere bidonlarda biriktirin.
Kızartma yağı en fazla 3 kez kullanılmalıdır. 3 kullanımdan sonra yağın içinde yoğunlaşma meydana gelir. Bu da sağlık açısından olumsuz sonuç verir. Özellikle kabak ve patlıcan gibi kararmalara neden olan sebzeleri kızartıyorsanız, yağın kullanımı 3'ü geçmemelidir.
Yağdaki toksiklerin vücutta hücre ve DNA yapısına etki edebileceğinin altını çizen Yağmur, "İkinci kez kullanılan kızartma yağının kimyasal yapısı bozulur ve toksikler kanserojen maddelerin oluşumu hızlanır. Aynı zamanda yemeğin tezzet ve rengini de bozar" dedi.
Ayçiçek yağı, kapağı açılmadan 12 aya kadar muhafaza edilebilir. Ancak eğer kapağı açıldıysa 1-2 ay içerisinde tüketilmelidir. 1-2 ay içinde tüketilmeyen ayçiçek yağında, kanserojen maddeler açığa çıkabilir. Rutubetli ve nemli ortamlarda daha kısa sürede bozulabilir.
Ayçiçek yağı, kapağı açılmadan 12 aya kadar muhafaza edilebilir. Ancak eğer kapağı açıldıysa 1-2 ay içerisinde tüketilmelidir. 1-2 ay içinde tüketilmeyen ayçiçek yağında, kanserojen maddeler açığa çıkabilir. Rutubetli ve nemli ortamlarda daha kısa sürede bozulabilir.
Isı ve ışığa maruz kalan bitkisel yağlar çok çabuk bozulur.
Üretim koşullarına göre ortalama olarak bitkisel yağların raf ömrü genel olarak 2 yıldır.
Kızartma yaparken hangi zeytinyağı kullanılır? Kızartma yaparken zeytinyağı kullanmak, yapılan bir araştırmaya göre kanola ya da ayçiçek yağı kullanmaktan çok daha sağlıklı ve faydalı. Özellikle zeytinyağının asidik seviyesi ne kadar artarsa o kadar dayanıklı bir hale geliyor.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Kızartma yağı bozulduğunu nasıl anlarız? Yapısı bozulmuş yağlar, kızartma esnasında köpürmeye başlar. Köpürme normal olmayan bir durumdur. Eğer yağın kullanma tarihi hala devam ediyorsa; kızaran besinle ilgili birkaç problem olabilir.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Zeytinyağı kaç defa kullanılabilir? Unutmayın, yağ yanmamışsa maksimum bir kez daha yani aynı yağı toplamda 2 kez kullanabilirsiniz. Yine de lezzet ve sağlık açısından bizim önerimiz her kızartmanız için yeni bir yağ kullanmanızdan yana olacaktır.
Bu yağ 200-240 dereceye kadar dayanırken, tereyağı 150 derecede yanar. Bu yüzden uzun süre ve yüksek ateşte pişen yemeklerde sade yağ daha fazla tercih edilebilir. Üstelik sadece 1-2 tatlı kaşığı kullanmak bile yemeğe eşsiz bir lezzet verir.
Yağlı kabı en yakındaki çöp noktasına atabilirsiniz. Ancak yağı doğrudan çöpe dökmeyin. Bu durum hem çevrenin kirlenmesine neden olur, hem de kemirgenleri bölgeye çekebilir. Eğer kapaklı bir kabınız yoksa, yağı eski bir teneke kutuya dökün ve birkaç saat dondurucuda bekletin.
Bitkisel atık yağların kalorileri çok yüksektir. Bu atık yağlar kanalizasyona döküldüğü zaman su yüzeyini kaplar ve bu su sistemine zarar verir, güneş ışığını engeller ve havadan suya oksijen transferini önler. Zamanla suda bozunarak sudaki oksijenin tükenmesini hızlandırır.
Yoğunlukları farklı ve birbiri içinde çözünmeyen sıvılar aynı kaba konduklarında yoğunluğu büyük olan sıvı altta, yoğunluğu küçük olan sıvı üstte kalır. Bu nedenle sıvı yağ ile su karıştırıldığında yoğunluğu küçük olan sıvı yağ üstte, yoğunluğu büyük olan su altta kalır.
YAĞLARIN SON KULLANMA TARİHİ VAR MIDIR? Evet vardır. Normal şartlar altında ambalaja basılmış madeni yağ türevlerinin kullanım süresi 3 yıldır. Çok iyi şartlarda bakıldığında bu süre 5 seneye çıkartılabilir fakat 3 senenin geçilmemesi genel olarak tavsiye edilmektedir.
Bunun için de ihtiyaç duyduğumuz kalorinin yüzde 25-30'u kadar yağ yememiz gerekiyor. Günlük kalori ihtiyacı 2 bin olan birinin günde yaklaşık 65-70 gram yağ tüketmesi uygundur” değerlendirmesinde bulundu.
Ayçiçek yağı, mısır özü gibi yağlar ısıya diğer yağlar kadar dayanıklı değillerdir. Kızartma yaparken ısıya en dayanıklı yağlardan biri olan zeytinyağını kullanmanızı öneririz. Zeytinyağı hem daha az yağ çekmesini hem de lezzetinin çok daha hafif olmasını sağlayacaktır.
Araç üreticilerin tavsiyeleri doğrultusunda, kullanılan yağın türüne ve kat edilen kilometreye göre, aracınızın motor yağı yılda en az 1 kez yenilenmelidir. Bu üst sınır, eski araçlar için her 5.000 km'de bir, yeni araçlar içinse ortalama en fazla 20.000 km'de bir olarak düşünülebilir.
Motorda bulunan yağ pompası bile motora koyulan yağı seçer. Kalın yağ koyulması gereken bir araca ince yağ koyulursa; sızdırma yapabilir. Araç yağ yakabilir ve iticilerde boşalma görülebilir. İnce yağ koyulması gereken bir araca kalın yağ koyulursa; motor sesli çalışır, hidro doldurmayıp ses yapabilir.
Ülkemizde bitkisel atık yağlar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen çevre lisansına sahip tesisler tarafından geri dönüştürülebilmektedir. Bu sayede yalnızca biyodizel gibi yakıt olarak değil sabun ve kimya sanayiinde kullanılacak hammadde gibi şekillere dönüştürülebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri