Hayır! Şükretmeyeceğiz; hamd edeceğiz. Zîra Hadîs-i Şerîf ile sabittir ki, 'şükür nîmeti arttırır. ' Biz eğer hastalığa şükredersek hastalığımız artar.
Şükür, daha çok verilen nimetlere, yapılan iyiliklere karşı bir teşekkür ifadesi olurken hamd, her zaman ve her durumda en güzel övgülere lâyık olan Yüce Allah'ı tazim ile yâd etmek, O'nun yüceliğini, Rab oluşunu, verenin de alanın da O olduğunu itiraf etmektir.
İnsan, başına gelen musibeten dolayı şükretmesi gerekir. Ayrıca her şükür bir hamddir. Şükretmek, sabretmenin bir alameti olduğu gibi Allah'tan gelen her şeye razı olmanın göstergesidir. Bu bakımdan gelen hastalıklara şükretmek de kulun Rabbine teslimiyetinin ve onun rızasından başka bir şeyi gözetmediğinin delilidir.
dolayısıyla hamd sadece allah'a mahsus olur. şükür ise bir nimetin karşılığında olur. bu anlamda nimetin size ulaşmasına aracılık edene teşekkür eder, nimetin gerçek sahibine yani allah'a da şükredersiniz.
Şükretmek zihinsel ve fiziksel refahı etkiler. Pozitif psikoloji ve ruh sağlığı araştırmacıları son yıllarda şükran ve sağlık arasında ezici bir bağlantı kurmuştur. Şükran günlüğü tutmak daha az strese neden olur, uyku kalitesini artırır ve duygusal farkındalık oluşturur (Seligman, Steen, Park ve Peterson, 2005).
İlgili 20 soru bulundu
Arapça kökenli bir kelime olan Hamdü sena kelimesinden gelen Hamdüsenalar olsun dilimizde bir şükür kelimesi olarak kullanılmaktadır. Hamdüsenalar olsun bir nevi Çok şükür anlamına gelmektedir ve Allah'a şükür anlamına gelen bir şükür cümlesi olarak kullanılır.
Bediüzzaman Hazretleri: “Şükürde bir zahmet yoktur. Bilâkis, nimetin lezzetini arttırır. Çünkü şükür, nimette in'âmı görmek demektir.” demiştir.
Elhamdülillah veya Elhamdulillah (Arapça: الحَمْد لله) kısaca Tahmid olarak bilinen ve Şükür Allah'adır, Allah'a şükürler olsun anlamında kullanılan Arapça söz.
ELHAMDÜLİLLAH NE ZAMAN SÖYLENİR? Müslüman her an ve her zaman Elhamdülillah demelidir. Musibete karşı Elhamdülillah deriz, nimete karşı Elhamdülillah deriz, belâya karşı Elhamdülillah deriz. Allah'a karşı şükrümüzü bu şekilde dile getiririz.
Bütün medih türlerini içeren, sevgi ve tâzimle Allah'a yönelen övgü ve şükür anlamında bir terim. Elhamdülillâh cümlesinin kısaltılmış şekli. Allah'ın isimlerinden (esmâ-i hüsnâ) biri.
Hastalık ve musîbetlerin nîmetiyet ciheti, netîceleri îtibâriyledir. Sonunda ulaşılan nîmetin derecesi nisbetinde de vesîlelerin kıymeti artmakta, şükür ve hamdi gerektirmektedir. Allah'dan elbette musîbet istenilmez. Ancak gelen musîbete de isyân etmeden sabır içinde şükretmek her mü'minin aslî vazîfesidir.
Ayetlere ve hadislere baktığımızda musibetlere şükredilmez hamd edilir noktasında uyarıda bulunulduğunu görmekteyiz. Şükür; Arapça kökenli bir kelime olup dilimizde teşekkür etmek anlamındadır. Bize yapılan bir iyilik, sunulan bir ikram karşılığı veya sonrası yapmamız gereken teşekkürdür.
Bu durum, “el-hamdülillah” diyip yerine getirilebileceği gibi, “Allah'ım sana hamd olsun ve sana şükürler olsun”, insanlara karşıysa; “Allah senden razı olsun ya da Allah sana mükâfatını versin” şeklinde olan dualar yapmak ve teşekkür etmek ile de yerine getirilmektedir.
Bilhassa Müslüman aleminde mühim sözcükler arasındadır. Ayrıca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından sıklıkla kullanılmaktadır. Hamdolsun, Allah'a övgü ve şükür sunmak manasıyla ile birlikte olağan hayatta birçok yerde kullanılmaktadır. Bilhassa yemek yedikten sonra çoğu hamdolsun denilmektedir.
Şükür, Allahü teâlânın verdiği nimetleri Onun sevdiği yerlerde kullanmaktır. Allahü teâlâ bir kula birbirini takip eden çeşitli nimetler verince, kul buna layık olmadığını düşünüp utanması da şükür olur. Şükürdeki kusurunu bilmesi de şükür olur. Şükredemiyoruz diye özür beyan etmesi de şükürdür.
Ayrıca "Hamd, şükrün başıdır. Allah'a hamdetmeyen, O'na şükretmemiş sayılır" Peygamber sözünden anlaşılacağı gibi, hamd sözlü şükürdür ve şükrün başıdır. Hamd ile şükrün ikisinde de kasdedilen, nimeti verendir.
Ayet ve hadislerde الحمد لله şeklinde yazılan dua cümle, Türkçede "elhamdülillah" şeklinden yazılır ve okunur. Elhamdülillâh, “Allah'a hamdolsun.” anlamında bir dua cümlesidir.
Elhamdülillah kelimesi, Müslümanların Allahü Teala'ya olan şükürlerini eda ettikleri zikirlerin başında gelmektedir. Elhamdulillah Ne Demek? Elhamdülillah kelimesi, "Hamd Allah'a mahsustur; Allah'a hamdolsun, şükürler olsun." anlamına gelmektedir. " Şükür Allah'adır.” anlamını ifade eden bir sözcüktür.
Elhamdülillah kelimesi تﺎﺣﻟﺎﺻﻟا تﺎﯾﻗﺎﺑﻟا içinde zikretmiş olduklarımızı kapsamaktadır. Çünkü Elhamdülillah kelimesindeki "el" takısı bildiğimiz ve bilmediğimiz bütün medh ve hamd çeşitlerini kapsamak içindir.
Sübhanallah tesbihi, Allah'ın zatında, sıfatında ve efalinde bütün kusurlardan ve noksanlıklardan uzak olduğunu ifade eder. Elhamdülillah Anlamı: Elhamdülillah; “Şükür Allah'adır, Allah'a şükürler olsun, hamd Allah'adır” gibi övgü ve saygı ifade eden bir söz öbeğidir.
Fatiha Suresinde geçen Elhamdülillahi Rabbil Alemin, alemleri yoktan var eden Allah'a şükürler olsun demektir.
Muhammed (s.a.s) Allah'a hamd ile başlanmayan her işin eksik ve bereketsiz olduğunu açıklamış, aksıran her müminin "elhamdülillâh" demesini emretmiş, hamdetmeye dair duaları okumanın günahların bağışlanmasına vesile olacağını, tahmîdin en faziletli zikirlerden biri olduğunu, bu zikirlere devam edenlerin büyük ...
Özetlemek gerekirse dil ile şükür, elhamdülillah, şükürler olsun, Allah'a şükrederim, gibi şükre delâlet eden sözleri söylemektir. Organlar ile şükür Organlar ile şükür, bütün organları, Allah'a ibadet ve O'nun rızasını kazanma yolundaki hizmette kullanmaktır.
Cenab-ı Hak şükredenlere nimetlerini artıracağı hususunda şöyle buyurmaktadır: “Hani Rabbiniz şöyle duyurmuştu: And olsun, eğer şükrederseniz elbette size nimetimi artırırım. Eğer nankörlük ederseniz, hiç şüphesiz azabım çok şiddetlidir.” (İbrahim, 14/7) Şükür nimetin artmasına, bereketlenmesine vesile olur.
En çok bilinen ve en çok okunan şükür ayetlerini şöyle sıralayabiliriz: Ali İmran Suresi 145. ayet. İbrahim Suresi 7. ayet. Bakara Suresi 152. ayet.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri