Ceza Hukukunda Hata (Yanılma) Hata, failin iradesi ile netice arasında farklılık bulunmasıdır. Bu halde failin istediği netice YA HİÇ MEYDANA GELMEZ, YA DA İSTEDİĞİNDEN BAŞKA BİR NETİCE meydana gelir.
Hukuksal hata, kişinin hukuk normu karşısında yanılmasıdır. Yani kişi hukuk normuna yanlış bir anlam yüklemekte, onu yanlış yorumlamaktadır. Fail burada suç oluşturan eyleminin suç oluşturmadığını düşünmektedir. Bir fiilin suç olarak adlandırılabilmesi için o fiilin kanunda suç olarak tanımlanmış olması gerekir.
Hata (yanılma) hali olarak da bilinen ve failin zihninde canlandırdığı durum ile gerçek durum arasındaki tutarsızlık sonucu meydana gelen bir haldir. Kanunda failin eyleminde hata (yanılma) hali olmasında failin cezası azaltılacak ya da kaldırılacaktır.
Gerekçeye göre; “Kast, suçun kanuni tanımındaki maddi unsurların bilerek ve istenerek gerçekleştirilmesidir. Bu unsurlara ilişkin bilgisizlik, eksik veya yanlış bilgi sahibi olunması durumu ise, maddi unsurlarda hata olarak adlandırılır.
Şahısta hata, failin eylemini kastettiği kişiden başka bir kimseye karşı işlemesidir. Fail, eylemini hedef aldığı kişiye karşı gerçekleştirmekte ve fakat, hedef aldığı kişinin gerçekte suçu işlemek istediği kişiden başka bir kimse olduğunu bilmemektedir. Diğer bir anlatımla fail, mağdurun kimliğinde yanılmaktadır.
İlgili 18 soru bulundu
5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 30. maddesinde 4 fıkra halinde düzenlenmiştir. Hata (yanılma) en temel anlatımı ile faildeki irade ile meydana gelen gerçeğin birbirinden farklı olması halidir.
Fiili hata, bir halin nitelikleri hakkında yanılmadır. Örneğin camide kendisininkine benzeyen ayakkabıyı giyip giden kişinin eyleminin hırsızlık olarak nitelendirilmesi söz konusu değildir. Zira eğer kişi hataya düşmeseydi, başkasının ayakkabısı ile gitmezdi. Dolayısıyla burada esaslı bir hata mevcuttur.
; şahısta yapılan önemsiz/esassız hata, fiili hata değildir. Maddi konuda hata, ancak konuların değiştirilmesinin suçun bir kuru- cu unsuru üzerinde etkili olması durumunda, ceza hukuku açısından önemli/esaslı hale gelir19 ve fiili hataya dönüşür.
Tipiklikte hata, suçun normatif unsurlarında hata anlamına gelir. Bu hata, tipikliğin unsurlarını oluşturan; suçun konusuna ya da mağdura ilişkin hata olabileceği gibi nedensellik bağına ya da suçun nitelikli unsurlara ilişkin bir hata da olabilir.
Uygulamada hukuka uygunluk nedenlerinin maddi koşullarında hata ile izin hatası karıştırılabilmektedir. Öncelikle unsur hatasında olduğu gibi, hukuka uygunluk nedeninin maddi koşullarının betimleyici ya da normatif unsurlarına ilişkin olabilmektedir.
Dış dünyaya ilişkin bir şeyin olduğundan farklı bir şekilde algılanması halinde “tipiklik hatası” (unsur hatası), normatif dünyaya ilişkin bir gerçekliğin farklı bir şekilde değerlendirilmesi halinde ise, “yasak hatası”ndan bahsedilir.
Haksızlık hatası, Türk Ceza Kanununun 30. maddesi kapsamında hata hükümleri bağlamında düzenlenmiştir. Düzenlemeyle, işlediği fiilin haksızlık oluşturduğu hususunda kaçınılmaz bir hataya düşen kişinin cezalandırılamayacağı öngörülmüştür.
Şantaj Suçu, Tehdit Suçu ve konut dokunulmazlığını ihlal suçu açısından etkin pişmanlık hükümleri veya ceza indirimi gerektiren özel bir düzenleme kanunda mevcut değildir. Bu nedenle bu suçlarda etkin pişmanlık hükümleri uygulanamaz.
Taksir, öngörülebilir nitelikteki bir neticenin fail tarafından öngörülmemesi veya neticenin öngörülmesine karşın, istenmemesi şeklinde özetlenebilir. Taksirli suçlar; failin, dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı davranması şeklinde kendini gösterir.
Bu suçlar; kasten öldürme, kasten yaralama, işkence ve yağma suçlarıdır. Bu suçlar yönünden her eylem bağımsız bir suç sayılarak gerçek içtima hükümleri uygulanacaktır.
işlenemez Suç'a doktrinde, Muhal Suç veya Elverişsiz Teşebbüs de denilmektedir. İşlenemez Suç'u tarif etmek istersek; "Suçu işlemek için yapılan hareketin veya kullanılan aracın veya suç konusunun elverişsizliğinden dolayı boşa giden, suçu meydana getirmeyen bir teşebbüstür" diyebiliriz*1*.
Failin öngördüğü ile istediği arasında bir uygunluk varsa, yani öngördüğü sonuca ulaşmak için iradesini harekete geçirmişse, kastı oluşmuş sayılır ve bundan dolayı sorumlu tutulur. Ancak, failin iradi eyleminden yine iradi olan asıl sonucun dışında ikinci derece sonuçlar da gerçekleşebilir.
Bilinçli taksir halinde kişi, istemediği neticeyi öngörmüştür, ancak; yeteneği, şans ve tecrübesi gibi faktörlere güvenerek neticenin gerçekleşmeyeceği inancyla iradi hareketini gerçekleştirmiştir. Bu nedenle bilinçli taksir, taksirden daha ağr bir kusurluluk halidir.
Türk Borçlar Kanunu çerçevesinde hukuken önemli olan saik yanılmasını üç hâlde düzenlemiştir. Bu haller; temel yanılması, aldatma ve gabin hâlleridir.
Vasıfta hata ise, hukuki işlemin konusunu oluşturan şeyin niteliklerinde yapılan hatadır ve hukuki işlemin konusunu oluşturan şeyin toplumsal ve ekonomik fonksiyonunu değiştirecek ölçüde önemli niteliklerinde yapılan hatalar esaslı sayılır.
Madde 32- (1) Akıl hastalığı nedeniyle, işlediği fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını algılayamayan veya bu fiille ilgili olarak davranışlarını yönlendirme yeteneği önemli derecede azalmış olan kişiye ceza verilmez. Ancak, bu kişiler hakkında güvenlik tedbirine hükmolunur.
Suçun unsurları Bir fiilin cezalandırılacak bir suç teşkil etmesi için belli unsurların mevcut olması gerekir. Suçu oluşturan temel unsurlar, kanuni unsur, maddi unsur, hukuka aykırılık unsuru ve manevi unsurdur.
Taksir, kusurlu failin bir ödevi yerine getirmemesi nedeniyle gereken özen ve dikkati gösterme yükümlülüğünün ihlali; suçun öngörülebilir sonucunun öngörülemediği bir durumdur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri