HAZIRLANIŞI:Bir çorba kaşığı zahter ve bir çorba kaşığı zeytin yağını bir kaseye dökülüp karıştırılması yeterlidir. Ekmeğinizi bu karışıma banıp yiyebilirsiniz. Dilerseniz zeytinyağı ve zahteri ayrı ayrı kaselere koyup ekmeği önce zeytinyağına sonra zahtere banıp yiyebilirsiniz. Bu enfes lezzeti çok beğeneceksiniz.
Zahterleri bir kaba alın. İçine 3 tutam maydanoz, 1 dal taze soğan ve 1 diş sarımsağı ince ince doğrayın. Üzerlerine yarım tatlı kaşığı pul biber, 4 yemek kaşığı zeytinyağ ve nar ekşisi ekleyin. Tekrar elinizle 5 dakika kadar ovun.
Kahvaltılık zahter olarak adlandırılan ve piyasada bu isimle satılan ürün ise bir baharat karışımıdır. İçinde zahter tozunun da olduğu bu karışımda rezene, kimyon, kişniş, susam, tuz, karabiber ve yörelere göre diğer farklı baharat ve çeşniler yer alır.
Taze zahter (kekik) yapraklarının, zeytinyağına basılması ile yapılan, zeytinyağlı zahteri, sade olarak tüketebilir veya salatalarınızın üzerinde her mevsim kullanabilirsiniz.
İlgili 24 soru bulundu
Zahter (Türkçe:Zahter Za'atar (Arabic: زَعْتَر, IPA: [ˈzaʕtar]) görünüş itibarıyla kekik bitkisine benzetilir ve "kara kekik" olarak anılmaktadır. Yabani bir ot çeşidi olan zahter orta ve güney Anadolu bölgelerinde yetişmektedir.
İdrar söktürücü olan zahter bitkisi aynı zamanda hazmı da kolaylaştırır. Bağırsak hastalıklarını da önlemek için zahter bitkisi kullanılabilir.
Taze zahterin saplarını değil ince yapraklarını ve tepedeki filiz kısmını kullanıyoruz genellikle. Böylece hem sert olmuyor hem de tadı daha yumuşak oluyor. Kış yeşil formunda kullanmak isteyenler saplarını ayıkladıktan sonra bir kavanoz içine alabilir, üzerini tamamen kapatacak kadar zeytinyağı koyarak saklayabilir.
Zahteri yıkadıktan sonra bir bez üzerine veya tepsi içerisine ince tabaka olarak serilerek kurumaya bırakılır. Gölgede olması önemlidir. Kararmaması için gün aşırı çevirmeniz gerekir.
Önce karpuz ve kavun çekirdeği büyükçe bir tavada kavrulur sonra merengiç kavrulur, kırık kudama kavrulur ve hepsi karıştırılır ve mahalle aralarındaki çekicilere çektirilir. Çekilirken içine baharatları ve tuzu katılır, en son çekildikten sonra kavrulmuş susam biz küncü deriz katılır ve hazır hale getirilir.
Başlıca tüketimi çay şeklindedir. Öte yandan kurutulan zahter baharat olarak yemeklere ve salatalara çeşni katar. Özellikle Gaziantep ve Hatay yöresinde kurutulmadan taze olarak salatası yapılır. Zahterin salamurası da sevilerek tüketilir.
Zahter Çayının Zararları ve Yan Etkileri
Kronik bir hastalığı olan kişiler, doktoruna danışarak alabilir. Guatr hastalığı yaşayanlar da yine uzman görüşü almalıdır. Zahter çayı hassas bünyelerde mide bulantısına neden olabilir.
Antalya, Gaziantep, Kilis, İskenderun gibi bölgelerde yetişen ve “Kara kekik” olarak da adlandırılan zahter, son yıllarda yaygın olarak kullanılmaya başlandı. Toz halinde kahvaltılarda da tüketilen zahter zeytinyağı ile beraber yeniliyor.
Zahter, Zater, Çıprıka… Ülkemizin zengin kültüründen bir çok farklı isim alan bu kekik kokulu baharlı tadı olan bir ot türü. Taze yapraklarından özellikle ızgaraların yanına nefis salatalar hazırlanır. Köftelere ve çorbalara da katılabilir. Kurutulup aynı kekik gibi kullanılabilir.
Zahter kekikle aynı familyadan, yani ballıbabagiller familyasından gelir. Halk arasında 'kara kekik' 'zahter kekiği' veya 'dağ kekiği' olarak da adlandırılır. Zahter kekik midir, evet, ama bilinen kekikten koku, tat açısından farklı olmasının yanı sıra daha yeşil ve daha uzun yapraklara sahiptir.
KAHVALTILIK ZAHTER NASIL TÜKETİLİR
Kahvaltılık zahteri bir kaseye zeytin yağını başka kaseye koyarız ve ekmeğimizi ilk başta zeytin yağına batırıp sonrasında zahtere batırırız. Editörün Notu: Eğer kahvaltılık zahter tüketmek isterseniz. Siyah zeytin ile tüketmelisiniz.
Zahterlerin yapraklarını ayıklayın ve acı suyunu almak için tuzla ovduktan sonra sudan geçirin ve yıkayın.
Bunun yanı sıra zahter çayı soğuk algınlığı üzerimde de faydalıdır. Soğuk havaların gelemsi ile birlikte insanlar arasında soğuk algınlığı daha yaygın şekilde görülmektedir. Ancak doğru şekilde hazırlanan zahter çayı grip, soğuk algınlığı, nezle ve boğaz ağrısı gibi şikâyetleri hafifletmektedir.
Zahter ya da zahter otu, genel olarak bir baharat olarak bilinse de aslında kendisi, doğada kendiliğinden bile yetişebilen uyumlu bir bitki. Ülkemizde başta Hatay, Kilis ve Gaziantep olmak üzere birçok yerde yetişiyor, Güney Doğu Anadolu mutfağında birçok yemeğin ana malzemesi olarak kullanılıyor.
Zahter çayı, kimileri tarafından ıhlamur gibi kaynatılarak da hazırlanabiliyor. Ancak bu durumda bitkinin faydalı bileşenleri, tıpkı ıhlamur çayında olduğu gibi kayboluyor. Bu nedenle çayın kaynamış ve bekleyen suya ilave edilmesi gerekiyor.
Zahter, Zater, Çıprıka, Kara kekik yada Dağ Kekiği gibi bir çok farklı isimle anılan, Hatay'da dağ eteklerinde doğal ortamında yetişen, özenle toplanıp tamamen geleneksel yöntemler ile kurutulan, hiçbir katkı maddesi içermeyen bir kekiktir.
Zahter, antioksidan özelliği güçlü bir baharattır. Bu yüzden doğru miktarda düzenli bir şekilde kullanıldığında bağışıklık sisteminin düzenlenmesinde işe yarar. Bunun yanı sıra kış aylarında vücudun direnç göstermesine yardımcı olur ve böylelikle hem grip hem de nezle gibi üst solunum yolu hastalıklarına iyi gelir.
Zahterin antioksidan, antibakteriyal, antiviral ve analjezik etkisi sayesinde kapalı olan yara üstünün enfeksiyon kapmadığını ifade ederek, "Elde ettiğimiz ürün, özellikle yanıktan yatak yarası ve şeker hastalığına bağlı yaralara kadar birçok rahatsızlığın tedavisinde etkili olacaktır." dedi.
Hemen her çeşit et yemeğini aroması ile zenginleştirir. Salataların vazgeçilmezi olabilir. Ayrıca her türlü çorbada, patlıcan yemeğinde, domatesli yemeklerde tadını özgür bir şekilde sergiler. Değişik lezzetler arayanların, farklı damak tatları keşfedebileceği bir çeşnidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri