meğer bizim memlekette domatese banadura denirmiş. burdan binnur kaya'ya da teşekkürü bir borç bilirim bize yöremizin bir kullanımını öğrettiği için. hatay yöresinin bazı kesimlerinde de domates için kullanılan kelimedir.
ne olduğu belli olmayan bir başka önekse "kal" kelimesidir. genellikle "kal neymiş" olarak geçer cümlelerin başında.
sadece lübnan'dan konuşulan arapçada domates anlamında kullanılan kelimedir aynı zamanda.
3. Börülceye lübye, susama küncü, Halka Tatlısı'na Müşebbek demektir.
Domates (Solanum lycopersicum), patlıcangiller (Solanaceae) ailesinden, anavatanı Güney ve Orta Amerika olan, meyvesi yenebilen otsu bitki türü. Domatesin eş anlamlısı kızanak sözcüğüdür. L., Sp. Pl.: 185 (1753).
İlgili 28 soru bulundu
Domates kelimesi esasen "çoğul" anlam ifade etmektedir. Ülkemizde 19. yy'dan itibaren yayılan sebze özellikle Rum zerzavatçılar tarafından satılmış, kelime dilimize tekil domata yerine onların çoğul "domates" kullanımıyla yerleşmiştir. İzmir'de "domat" denmesi bundan kaynaklanır.
Rezene Olarak da Bilinir: Şumra!
Hatay dışında bu baharat rezene olarak bilinse de oldukça güçlü bir baharat olarak farklı tariflere uyum gösterir. Tavuk tariflerine çok yakışır, salatalarda kullanılır. Şifa için çayını bile içebilirsiniz.
Lavman, bağırsakların boşaltılması amacıyla rektuma sıvı gönderilmesi işlemidir.
Hatay'ın Neyi Ünlü? Oruk, köfte, öcce, şıhıl mahşi, tepsi oruğu, aşur, içli köfte, kabak borani, balıkçıl pilavı, tepsi kebabı, lepeç, keşşir pilavı, kıbbıl nane, baharatlar, zahter, zeytin, zeytinyağı, biber çeşitleri ise Hatay'ın diğer ünlü yemekleridir.
LECAC – LECÂCET
( ﻟﺠﺎﺟﺖ– ﻟﺠﺎﺝ) i. (Ar. lecāc – lecācet) Düşmanlıkta inat etme, ayak direme, çekişme: Geldi hüdhüd ara yere bî-lecâc / Hüllesi eğninde vü başında tâc (Gülşehrî).
Bıdırdamak
Konya'da konuşup durmak anlamında kullanılır.
Boran, Türkçe bir kelimedir ve rüzgar anlamına gelmektedir. Erkek çocukları için tercih edilen bu isim rüzgar isimleri içerisinde yer almaktadır. Baran kelimesi ile birbirine yakın bir kelimedir. Baran Farsçada yağmur anlamına gelmektedir.
antakya - harbiye' ye bağlı bir beldenin halk arasında kullanılan adı.
arapça: eşşeğin siki.
Dinî Çeşitlilik
Hatay'da bulunan Sünnilerin çoğu Hanefi mezhebine bağlıdır. Kendilerini Arap Alevileri (Nusayri) olarak tanımlayan Aleviler ise bölgenin çok kültürlülüğünün etkisinde kalmış olacak ki dinî ritüellerinde diğer dinlerin etkisi görünmektedir (Türk, 2010: 138-147).
Kırt çeke seni (Kırt çala seni): Yaramaz çocuklara söylenen, fazla ağır olmayan bir azarlama sözü. Kırt, maymun yada şeytan, cin demektir.
Anteke=antakya. (bkz: güzel memleketim).
arapça ruhum benim anlamına gelen söz. hatay'daki arap komşularımızdan sıkça duyduğum samimiyeti niteleyen bir hitap.
Antakya mutfağında sık sık kullanılan Fesleğen Çiçeği arapça adıyla Habak. Özellikle Kısır, Balık ve et yemeklerine çok yakışır. Ayrıca fesleğenin çayı da yapılabilir.
Hatay'ın “Baharat Yolu” üzerinde bulunması sebebiyle diğer mutfaklardan ayırt edici özelliği olan baharat çeşidi ve kullanımı ortaya çıkmıştır. Bazı baharat örnekleri; Zahter (Kekik), Şumra (Rezene), Küncü (Susam), Joziltip (Muskat), Habak (Reyhan), Küzbara (Kişniş) dir.
Rezene ,diğer adı şumra 250gr. Özellikle Hatay yöresinde Biberli ekmek içine koyulan olmazsa olmaz baharattır.
Kendine has kokusu ve lezzetiyle Türkiye'de meşhur olan Çanakkale domatesinin hasadına devam ediliyor. 'Çanakkale domatesi' denince akla ilk, Kumkale Ovası gelse de Kösedere ve Tuzla bölgesi de domates yetiştiriciliğinde öne çıkan yerler konumunda.
Domates üretiminin il bazında dağılımı incelendiğinde Antalya'nın 2 milyon 410 bin tonla (yüzde 19,1) ilk sırada yer aldığı görüldü. Bu ili 1 milyon 575 bin tonla (yüzde 12,5) Bursa, 975 bin tonla (yüzde 7,7) Manisa, 945 bin tonla (yüzde 7,5) İzmir ve 941 tonla (yüzde 7,5) Mersin takip etti.
Salçalık olarak bilinen, sert, standart sanayi tipi, açık tarla yetiştiriciliğine uygun yer domatesi çeşididir. Meyveler yumurta şeklinde uzun konik görünümlü, kırmızı renkte, sert kabukludur. meyveler ortalama 95-100 gr. büyüklüğündedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri