"De" ve "da" cümlede bulunduğu yerden çıkarıldığında cümlenin anlamı bozulmuyorsa bu ek ayrı yazılır bozuluyorsa mutlaka bitişik yazılır. HAVADA kelimesi bu bağlamda ayrı yazılmaz.
Bulunma durumu eki “-da / -de” getirildiği kelimeye bitişik yazılır (Örneğin, yolda (yol-da), uçakta (uçak-ta), havada (hava-da), firarda (firarda) vb.). Bağlaç olan “da / de” ise ayrı yazılır (Bağlaçlar da bir sözcüktür) (Örneğin, “.
Bağlaç olan da / de ayrı yazılır ve kendisinden önceki kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak büyük ünlü uyumuna uyar: Kızı da geldi gelini de. Durumu oğluna da bildirdi. Sen de mi kardeşim?
Vurgusu da iki kelimeye dağılmayıp (Açık Hava değil) sona saklandığı (Açıkhava) için birleşik yazımın daha doğru olduğu söylenebilir.
Öğrencilere bu konuda pratik bir ipucu da veriliyor: “De, da yerine 'dahi' sözcüğünü koyduğunuzda anlam değişmiyorsa, bu bir bağlaçtır ve ayrı ve yazılmalıdır. Anlam değişiyorsa, bu bir ektir ve bitişik yazılır.”
İlgili 30 soru bulundu
Şimdi bu konuda küçük bir ipucu ile konuya açıklık getirelim. Kullandığınız cümlede “de/da”yi çıkardığınızda ortada cümle diye bir şey kalmıyor ise bu “de/da” ek olan “-de/-da” dir ve bitişik yazılır. Eğer anlam bozulmuyor ise bu “de/da” bağlaç olan “de/da” dir. Ayrı yazılır.
♥ Eğer bir cümle içinde yer alan “de, da”yı çıkardığımızda cümlenin anlamında bir bozulma meydana geliyorsa, bu ek olan “-de, da”yı bize gösterir. Eğer anlamda herhangi bir bozulma meydana gelmiyorsa bu durum bize, “de, da”nın bağlaç olduğunu ifade eder.
"Odada da oda vardı" derken zaten cümlemizin yazımı bu şekilde olur. Cümlede ki -da ekini çıkarıp olumlu olup olmadığına bakıyoruz. Ve -da ekini çıkardığımızda cümlemiz " Oda oda vardı" oluyor ve cümlemiz anlamsız bir hale dönüşüyor. Onun için -da eki bitişik yazılır.
Bulunma durumu eki -da, -de, -ta, -te bitişik yazılır. Bu bir yazım kuralıdır. Bulunma durumu eki olan -da / -de / -ta / -te'nin yazılışı öncesindeki kelimeye daima bitişik yazılır: Yolda, işte, evde, caddede, sokakta, şehirde, ülkede, dünyada, evrende, bende, sizde vb. örneklerde olduğu gibi daima bitişik yazılır.
Pek çok kişi havalimanı kelimesinin yazımıyla ilgili çelişkiye düşmektedir. Bu çelişki özellikle havalimanı bitişik mi yazılır konusu üzerinedir. Türk Dil Kurumuna göre bu sözcüğün doğru yazımı havalimanı şeklindedir. Yani bu kelime her zaman bitişik yazılmaktadır.
✦ Annemde / Annem de nasıl yazılır ? ↝ Hitap olduğu için ayrı yazılır. ↝ Annem de şeklinde yazılır. ⇏ Bağlaç olan de ayrı yazılır.
De Da eki özel isimlerde kesme işaretiyle ayrılır.
Türk Dil Kurumu'nun resmi sitesini ziyaret ettiğimizde bu kelimenin doğru yazılış stilinin “olsa da” şeklinde olduğunu görmekteyiz.
“Ya da” kelimesi TDK'ya göre ayrı olarak yazılıyor. Kurumun resmi internet adresinde verdiği örnek ise şöyle: “Ya oyunu kullanırsın ya da toplantıya katılmazsın.” HER ŞEY NASIL YAZILIR?
TDK BİRDE YAZIMI
Ek olarak birden fazla anlamına gelen bir de bağlacı ayrı yazılır. Türk Dil Kurumu'na göre bu bağlacın doğru kullanımı bir de şeklindedir.
ÇOK kimsenin farkında olmadığı, bilinçli yapılan bir hata var. Bu hata, Maliye Bakanlığı'nın ilçe teşkilatı olan "Mal Müdürlükleri" ile ilgili... Dikkat edin, tüm resmi yazışmalarda, bitişik olarak "Malmüdürlüğü" şeklinde yazılıyor.
TDK'ya Göre Deniz Altı Kelimesinin Doğru Yazılışı Nedir? Türk Dil Kurumuna göre denizaltı kelimesinin doğru yazılışı birlikte yazılmasıdır. Birlikte yazılma deniz ve altı kelimelerinin birleştirilmesi şeklinde olmaktadır. Doğru yazımına örnek "Denizaltıyı çok severim.
Doğrulanmış Cevap. ☞ Pamuk kelimesi eğer ki özel ad ise "Pamuk'un" şeklinde yazılır. ☞ Fakat özel isim değilse, cins isim olan "pamuk" kelimesinden bahsediyorsanız, cevabımız o zaman " pamuğu " şeklinde olur.
Doğrulanmış Cevap. ➙Cevabımız sıcakta olacaktır çünkü ses olaylarından ünsüz sertleşmesi vardır. Sıcak kelimesi k harfi ile yani sert ünsüzler ile bitiyor ve da ekini yani d ile başlayan bir ek alıyor böyle olduğu zaman da d harfi t harfine dönüşüyor.
UYARI: Bu sözler yön bildirdiğinde küçük yazılır: Bursa'nın doğusu, Ankara'nın batısı vb.
dışarda, 7 karakter ile yazılır. Ayrıca, d harfi ile başlar, a harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'd', 'ı', 'ş', 'a', 'r', 'd', 'a', şeklindedir. dışarda kelimesinin tersten yazılışı adraşıd diziliminde gösterilir.
3. İçeri, dışarı, ileri, şura, bura, ora, yukarı, aşağı gibi sözler ek aldıklarında sonlarında bulunan ünlüler düşmez: içerde değil içeride, dışardan değil dışarıdan, ilerde değil ileride, şurda değil şurada, burda değil burada, orda değil orada, yukarda değil yukarıda, aşağda değil aşağıda vb.
Edatlar cümleden atıldığında cümle anlamsızlaşıyor ancak bağlaçlar cümleden çıkartıldığında cümlede en fazla daralsa da cümle anlamsızlaşmaz. Bir örnekle ifade etmemiz gerekirse, "Onun gibisi çıkmadı" cümlesinde 'gibisi' kelimesini çıkardığımda anlamda bir bozulma meydana geliyor. Dolayısıyla bu kelime bir edattır.
UYARI: Ayrı yazılan da / de hiçbir zaman ta / te biçiminde yazılmaz. Örnek: Gidip de gelmemek var, gelip de görmemek var. (Gidip te gelmemek var, gelip te görmemek var.)
Bağlaç olan "da", "de" (dahî anlamında) ayrı yazılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri