Bir arıza yaşanmasından ziyade, güvenlik açısından oldukça önemli olan hava yastığının düzenli olarak kontrol ettirilmesi gerekir. Hava yastığı lambasının yanıp sönmesi, aracın ilk çalıştırılma anında meydana gelir. Bu sorun geçici bir durum ise, aracın stop ettirilip tekrar çalıştırılması ile çözüme ulaşır.
Aynı şekilde aracın gizlenmiş olan darbe sensörleri kir ve çamurun etkisi ile arızalanabilir. Arıza oluştuğunda airbag lambası yanacaktır. Aynı şekilde kaza yapan; airbag ve kemerleri patlayan araç onarıldığında emniyet kemerlerine direnç atılır. Direnç atılmasının sebebi airbag lambasının sönmesi içindir.
Airbag patlayan araç nasıl belli eder? Arabanın ön panelinde veya gösterge panelinde airbag göstergesi araç çalıştırıldığında 2-3 saniye yandıktan sonra söner. Gösterge ışığı hiç yanmıyorsa airbag patladığı için ışık iptal edilmiş olabilir.
Araçta Passenger Airbag Cut Off Switch (PACOS) şalteri varsa yolcu hava yastığı devre dışı bırakılabilir. Yolcu hava yastığı şalteri, gösterge tablosunun yolcu tarafında bulunur ve yolcu kapısı açıkken erişilebilir. Şalterin gerekli konumda olup olmadığını kontrol edin.
Hava yastığı sensörü nerede bulunur sorusuna gelindiğinde ise araç içerisinde kapı içlerinde ve iki kapı arasında yer alan orta direkte yer almaktadır.
İlgili 45 soru bulundu
Hava yastıklarının açılması durumunda diğer kriterler de göz önünde bulundurulduğunda araç eğer perte çıkmıyorsa onarım yoluna gidiliyor. Onarım yoluna gidilen araçlarda hava yastığı tamiri / değişimi dahil tüm hasarlar giderilerek otomobil tekrar kullanılabilir hale getirilebiliyor.
Kartın üzerinde bulunan bir inventör sinyalin şiddetini ölçer. Sinyal oranı aracın 15 ila 25 km hızla bir tuğla duvara çarpıtığı varsayılarak ayarlanmıştır. İvme sensörü bu oranın üzerinde bir sinyal algıladığında işlemci airbagi patlatmak üzere derhal ısıtıcıyı ateşler.
Günümüzde kullanılan araçların büyük bir kısmında hava yastığı ve emniyet kemeri birbirinden bağımsız şekilde çalışıyor. Bu yüzden hava yastığının aktif olabilmesi için emniyet kemerinin takılı olması gibi bir zorunluluk bulunmuyor.
Hava yastığı gösterge lambasının ışığı, hava yastığı sisteminde bir kusura işaret eder. Genel olarak bu tarz bir kusuru sadece bu konuda yetkin bir servis giderebilir. Bu mümkün olan en kısa sürede yapılmalıdır. Bu nedenle, bir araba şoförü olarak aracı hemen trafikten çekmek zorunda değilsiniz.
Yolcu airbag öğesi, yalnızca araç hareketsizken ve kontak kapalıyken etkinleştirilebilir veya devre dışı bırakılabilir.
Airbag patlaması ağır kusur mu? Airbag patlaması, aracın hasar durumunun değerlendirilmesinde önemli bir faktördür ve ağır kusur olarak kabul edilebilir.
Sürücü koltuğunda bulunan airbag ortalama 1000-2000 TL arası değişkenlik göstermektedir. Airbag bölümü; hava yastığı ve sensör onarımı olarak düşünülebilir. Sensör değişimi, hava yastığına nazaran daha uygundur. Sensör fiyatları her yerde aynı olmaması ile birlikte 200-300 TL arası değişmektedir.
Hava yastıgı patladığı zaman aracınız değer kaybetmez. Kaza esnasında emniyet kemerinden sonra ikinci olarak sizi koruyucu hava yastığı gelmektedir. Bu iki koruma sistemi aynı statüdedir.
AirBag ışığı yandığı sırada muayenede aracın kusuru olduğu söylenecektir. Ancak aracınızı muayeden geçirmeyecek kadar kusurlu bir sorun değildir.
Ağır hasarlı araçların tamirinde pahalı olan airbag sistemini değiştirmek yerine sensörlerine yanıltıcı elektrik verilir. Böylelikle aracın motor beynine hava yastıklarının aktif olduğu gösterilir ve sanki sağlammış gibi çalışmaya devam eder. Direnç atıldığında airbag uyarı ışığı da yanmaz.
Mekanik darbelerle de hasarlanabilecek olan bu parça, mutlaka değişmesi gereken önemli bir parçadır. Eğer airbag beyni bu şekilde hasar gördüyse mutlaka bu parçayı değiştirmelisiniz, çünkü hava yastığınızın açılmasını bu parça sağlıyor.
Bu, hava yastığının yaklaşık olarak saatte 20 km'nin üzerindeki hızlarda meydana gelen çarpmalarda açılacağı anlamına gelir. Hava yastığının görevini yerine getirebilmesi için, içinde tutulduğu hazneden saatte yaklaşık 320 km'ye eşit bir hızla çıkması gerekir.
Emniyet Kemeri ve Airbag İlişkisi
Çarpma anında en yüksek korumanın sağlanabilmesi için iki güvenlik donanımının kullanılması gerekir. Ancak artık pek çok araçta emniyet kemeri ve hava yastığı arasında ilişki bulunmaz.
Patlak airbagi anlamak için aracın kontrol paneline dikkat etmekte fayda vardır. Kontağı çalıştırdığınızda airbag lambaları 2-3 saniye yanıp geri sönüyorsa bir sorun yoktur. Ancak airbag lambaları sönmüyor veya hiç yanmıyorsa en kısa zamanda bir teknik servisle iletişime geçmeniz gerekmektedir.
Aracın çarpması gibi durumlarda, darbe sensörü devreye girer. Devreye giren sensör, hava yastıklarının şişmesine neden olur. Çeşitli tehlikelere karşı insan hayatını koruyan airbag sistemi için araçlarda airbag lambası yer alır. Airbag lambası, bu sistemin işleyişi hakkında kişilere bilgi verir.
Airbag Kontrolü Nasıl Yapılır? Airbag kontrolü birçok ekspertiz merkezinde profesyonel test ve tespit cihazları ile yapılabilir. Aracın torpido gözünde bulunan airbag, koltuklarda bulunan airbag, direksiyonda yer alan airbag işinin ehli olan bir usta ile sökülür ve tek tek kontrol edilerek tekrar yerine yerleştirilir.
Airbag sistemi, kaza sırasında ileri hareket varsa ön hava yastıklarını, yana doğru hareket oluşması durumunda da perde hava yastıklarını otomatik olarak açar. Ön panelde bulunan diz hava yastıkları ise yüksek şiddetli çarpışmalarda devreye girer.
Hava yastığı patlarsa araç perte mi çıkar? Hava yastığınızın patlaması aracınızın perte çıkması için başlı başına yeterli bir sebep değildir. Aracınızın hasar oranı, hava yastığınız patlamış olsa dahi %70 oranlarında gerçekleşmediyse aracınız pert olarak adlandırılamaz.
10 yıl, süre sonunda yenisi ile değiştirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri