Özellikle, demir gibi gıda bileşenlerinin emilimini engellememesi için gıda alımından hemen sonra tüketilmiyor. Barındırdığı kafein maddesi sebebiyle yatmadan hemen önce içimi önerilmiyor.
Yeşil çay en kısa raf ömrüne sahiptir, çünkü oksitlenmez. Yapraklar enzimlerinin daha büyük bir kısmını tutar ve bu da onları çevresel hasara daha duyarlı hale getirir. Çoğu yeşil çay hasattan sonra altı ay veya bir yıl içinde tüketilmelidir.
Demlenmiş çay 2 saat sonra bayat hali almaya başlar. Çok fazla bekletilmiş çayı içmenizi kesinlikle önermiyoruz.
Bitki çaylarının son kullanma tarihine bakılmadan alınmamalıdır. Bitki çayları şekerli, asitli ve kimyasal içeren birçok içeceğe karşı doğal şifa içecekleridir. Bitki çaylarını sıcak içebildiğiniz gibi aynı zamanda soğuk olarak da tüketebilirsiniz.
Yeşil çayı lezzet tercihlerinize bağlı olarak 3 ila 5 dakika boyunca demlenmesine izin verin. En iyi sonuçları elde etmek için 3 dakika demleme ve her 30 saniyede bir tadımı öneriyoruz.
İlgili 21 soru bulundu
Genellikle, daha düşük kaliteli yeşil çaylar daha sıcak suda ve daha uzun süre demlenirken, daha yüksek kaliteli yeşil çaylar daha düşük bir sıcaklıkta ve daha kısa süre demlenir. Yeşil çay birden çok kez (2-3 kez) demlenebilir.
Yapılan araştırmalarda, yeşil çay düzenli olarak tüketildiğinde, kalp hastalıkları ve kanser riskinin azaldığı görülmüştür. 4 Yapılan bu araştırmalarda antioksidanların, kanser başta olmak üzere pek çok kronik hastalığın oluşumuna neden olan oksidatif hasara karşı korunmaya yardımcı olabileceği gözlemlenmiştir.
Beklemiş, bayat çay kesinlikle tüketilmemeli. Demir eksikliği anemisi olan kişiler lütfen hiçbir şekilde yemek sonrası çay tüketmesinler.
Çayın uzun bir süre demlenmesi demek çay içerisinde bulunan bakteri ve mantarların artması demektir. Bu durumda mide asidinin artmasına ve mide ekşimesine neden olmaktadır. Aynı zaman uzun süreli yaşanan mide ekşimesi mide kanserine neden olan bir faktördür. Diğer bir sorun ise kabızlık sorunudur.
Mesela gece saatlerinde bitki çayı içmek istiyorsak papatya ya da ekinezya gibi rahatlatıcı, teskin edici bitki çaylarını tercih etmek gerekir. Yine adaçayı üritik etkisi olduğundan ve tansiyonu yükselttiğinden gece içilip, ardından da yatılmamalıdır" ifadelerini kullandı.
Keyfi içilecek çay, kaynatılmış suya batırmak suretiyle bekletilip içilebilir.
Çayınızı demlendikten sonra 20-25 dakikada içinde tüketmeniz gerekir. Aksi takdirde çayın tadı acılaşır ve rengi koyulaşır. Demlenmiş çay buzdolabında çok daha uzun süre dayanabilir.
DEMLENMİŞ ÇAYIN RAF ÖMRÜ
Her türlü kullanılmayan demlenmiş çay buzdolabında da beklese 5 günden sonra atılmalıdır. Bu demlenmiş çay için üst limittir fakat çay günlük demlendiğinde daha iyi olur. Taze kalması için koruyucu madde içeren şişelenmiş çaylar, açıldıktan sonra buzdolabında 10 gün muhafaza edilebilir.
Bu sadece toksik olmakla kalmaz, aynı zamanda çayınızın tadını da acı hale getirir. Yeşil çayınızı kaynatmayın, sadece 3-4 dakika demleyin ve yaprakları suyun içinde bırakmayın. Yeşil çayınızı çok sıcakken içmek sadece tatsız hale getirmekle kalmaz, aynı zamanda midenizi ve boğazınızı da tahriş edebilir.
Yeşil çayı gün içinde kahvaltıda, çalışma aralarında ve çay molalarında keyifle içebilirsiniz. Ancak yeşil çayın detoks özelliklerini hissediyorsanız, bir diğer deyişle yeşil çay sizin vücudunuzda da ödem söktürücü bir etki gösteriyorsa günde 4 bardaktan fazla yeşil çay içmemeye özen göstermenizde fayda bulunuyor.
Aşırı yeşil çay tüketimi kişilerde baş dönmesi, uykusuzluk ve kalp çarpıntısı rahatsızlıkları ortaya çıkar. Kafein içerdiği için yeşil çayın fazlası yan etkilerin oluşmasına sebep olur. Bazı kişilerde ishal, baş ağrısı ve kusma gibi yan etkileri de ortaya çıkabilir.
Yeşil çay oldukça güçlü ödem attırıcıdır. C vitamini açısından zengin olduğu için, enerji verir. Daha dinç ve aktif kalmanızı sağlar.
Dozunda tüketilen yeşil çayın sağlık açısından pek çok faydası bulunmaktadır. Aşırı tüketimi ise şişkinlik yapabilir. Sindirim sistemini çalıştırdığı için gaz yapabilir.
Yeşil çay yemeklerden 20 dakika sonra içilebilir. Özellikle, demir gibi gıda bileşenlerinin emilimini engellememesi için gıda alımından hemen sonra tüketilmiyor. Barındırdığı kafein maddesi sebebiyle yatmadan hemen önce içimi önerilmiyor.
Uzun süreler boyunca yüksek dozda yeşil çay tüketmeniz, kafeinden dolayı bazı yan etkilere de neden olabilir. Bu yan etkiler arasında baş ağrısı, uyku problemleri, kusma, ishal, sinirlilik, düzensiz kalp atışı, çarpıntı, mide yangısı bulunmaktadır.
Fazla içilen yeşil çayın zararları arasında vücudun demir seviyesini bozması da yer alabilmektedir çünkü yeşil çaydaki kafein bu konuda olumsuz etki yaratabilmektedir. Kafein oranı yüksek olan içecekleri sık sık içtiğinizde, demir eksikliği meydana gelir. Demir eksikliğini oluşturan bir içecek de yeşil çaydır.
Günde 4 fincandan fazla çay içip 2 litreden az su tüketirseniz vücudunuzda ödem ve şişlik tehlikesi sizi bekliyor olacaktır. Sürekli kilo değişimi yaşıyorsanız sebebi aşırı çay tüketimine bağlı ödemdir.
Aç karnına tüketilen yeşil çayın zararı bulunmamaktadır. Özellikle aç karnına içildiği zaman iştahı azaltacağı ve gereksiz kalorinin vücuda alınmasını engelleyeceği bilinmektedir. Yeşil çay içerisinde bulunan kafeinden dolayı aç karnına tüketilmesi sebebiyle metabolizmanın uyanmasını da sağlamaktadır.
Sabahları çok erken içilmesi önerilmeyen çayın, sabah en erken 10:00 – 11:00 arası tüketimi tavsiye ediliyor. Yemeklerden birkaç saat sonra ve öğün aralarında tüketimi ideal gösteriliyor. Özellikle, demir gibi gıda bileşenlerinin emilimini engellememesi için gıda alımından hemen sonra tüketilmiyor.
Yeşil çay diyeti ile birlikte 1 haftada 4 kilo vermek mümkündür. Yalnız burada önemli detay ise diyet esnasında mutlaka su tüketmenizdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri