Diğer Çamaşırlardan Ayrı Yıkayın Havluların diğer çamaşırlarla birlikte yıkanması yanlıştır. Havluların daha kolay sertleşmesine sebep olur. Havlularınızı biriktirerek, diğer çamaşırlardan ayrı yıkamayı tercih etmelisiniz.
Bu çarşaf ve nevresimlerinizi makinenizin varsa sentetik yıkama programında yıkamanız, ürünlerinizin uzun ömürlü olması açısından etkili bir yoldur. Makinenizde sentetik yıkama programı bulunmuyorsa, düşük devirli bir programda 40 derecede yıkayabilirsiniz.
Havlular kaç derecede yıkanır sorusu, temizlik için oldukça önemlidir. Bu ürünleri yüksek sıcaklıkta yıkamamanız önerilir. Düşük sıcaklıkta temizlenen havlular zarar görmez. Bundan dolayı 30 ya da 40 derecede, hassas program seçmeniz önerilir.
Bornoz ve vücut havlularını 3-4 kullanımdan sonra, el ve yüz havlularını ise mümkünse her gün ya da 2 günde bir yıkamalısınız. Eğer söz konusu mutfak havluları ise onları da haftada 2 kez yıkayabilirsiniz. Sık sık kullanılan ve bu nedenle yıkanmaya ihtiyacı olan havlu ve bornozlar zaman içerisinde yıpranabilir.
Nevresim takımları çok kolay kuruyan ürünlerdir. Hafif bir sıkma programı hem buruşmaları engeller hem de yumuşak kalmalarını sağlar. Beyaz renkli çarşafları renklilerde olduğu gibi 600 devirde yıkayabilirsiniz. Sıkma programını en fazla 800 yapabilirsiniz.
İlgili 44 soru bulundu
Yıkama talimatlarına uygun biçimde 30 ila 40 derecelik bir sıcaklıkta yıkanabilir. Pamuklu kumaşlar dayanıklıdır bu yüzden de normal programda dezenfekte edilebilirler. Deterjan kullanımında aşırıya kaçmamaya özen göstermelisiniz.
Pamuklu ve keten nevresimleri sentetik programda yıkayabilir, dayanıklı bir ürünse günlük programı da tercih edebilirsiniz. Renkli çarşafları da sentetik programda 40 derecede yıkayabilir ve kurutmayı güneş almayan bir yerde yapabilirsiniz.
En yaygın olan pamuk ve keten içerikli havlular hangi programda yıkanır? Pamuklu programda 30 veya 40 derece sıcaklıkta yıkayabilirsiniz. Bambu havlular için hassas programı ve minimum sıcaklığı tercih edin. Genel olarak daha uzun yıkama süresi havlularınızın daha iyi temizlenmesini sağlayacaktır.
Dr. Browning, kış aylarında sıklığın azalmasının tolere edilebileceğini ancak çarşafları haftada bir değiştirme sıklığının ideal olduğunu belirtiyor. Kış aylarında daha az terlesek bile ölü deri hücrelerimizi vücudumuzdan atmaya devam ediyoruz, bu yüzden iki haftada bir sıklık bile yeterli olmayabiliyor.
Yumuşatıcı Kullanmayı Unutmayın
Havluların yumuşacık olması ve daha güzel kokması için çamaşır makinenize ön yıkamadan sonra yumuşatıcı ekleyebilirsiniz.
Beyaz ve renkli havlular kirlilik derecesine göre yüksek sıcaklıkta bir programda yıkanmalıdır. Yani derece farketmeksizin yüksek sıcak su ayarında yıkanabilir. Sıcak su daha iyi temizlik için beyaz ve renkli havluların temizlenmesine yarımcı olur. Koyu renkli havlular ılık su ayarında yıkanmalıdır.
Yüz havlularını gün aşırı yıkamanız en doğrusudur. Banyo havluları ise üç ila altı gün arasında sıklıkla yıkanabilir.
Kural 8: Havlular… Beyaz havluları beyaz iç çamaşırlarla, renkli havluları diğer renkli çamaşırlarla yıkamak adettendir. Ama benim tavsiyem eğer yeterince biriktirebiliyorsanız havluları diğer çamaşırlardan ayrı yıkamanız yönünde.
Çarşaf ve havlular birlikte yıkandığında, farklı ağırlıklara sahip oldukları için kurutma aşamasında sorun olacaktır. Çarşaflar daha hafif oldukları için havlulardan önce kuruyacak ve havlular kuruyana kadar aşırı kuruma göstererek zamanla yıpranmaya başlayacaktır.
Yıkama Sıklığı
Yine çok terleyen biriyseniz duruma göre haftada 1-2 kez değiştirilip yıkanması doğru olacaktır. Genel olarak nevresim takımları kış aylarında 2-3 haftada bir değiştirilebilir. Yaz aylarında ise hava sıcaklığı gibi durumların etkisiyle haftada en az iki kez değiştirilmesi daha sağlıklı olacaktır.
Çarşaflarınızı ne sıklıkla yıkamalısınız? Normal şartlar altında çarşaflarınızı ve yatak örtülerinizi en az haftada bir, tercihen haftada iki kez yıkamalısınız.
Peki, yastık kılıfınızı hangi sıklıkta değiştirmelisiniz? Bunun yanıtı kullanım oranınıza göre değişir ancak yastık kılıflarınızı her halükarda en az 7 günde bir değiştirmelisiniz.
Yastık kılıfları haftada en az 1 kere yıkanmalıdır, kişinin tercihine göre sıklığı değişiklik gösterebilir. Yastığın içeriğinin temizliği için koruyucu kullanabilir ve düzenli olarak yıkayabilirsiniz. Yastık koruyucu olarak boyutuna uygun bir yastık alezi tercih edebilirsiniz.
Yatak örtünüzün süsleri iplikle yapılmış işlemelerden oluşuyorsa, çamaşır makinesinde hassas program kullanarak yıkamanız mümkündür. Fakat mümkün olduğunca soğuk su kullanılmalı, 20-30 derece sıcaklığın üzerinde yıkama kesinlikle yapılmamalıdır.
Doğal materyaller kullanılarak imal edilmiş ürünleriniz için ise makinenizin havlu yıkama programını kullanabilirsiniz. Hassas kumaşlardan üretilmiş ve üzerinde dekoratif ögeler bulunan havluların kısa programda ya da elde yıkanması daha doğru olur.
Karbonatlı suda beklettiğiniz havluları, kuruması için açık havaya serin. Karbonat, içeriğindeki "antiasit" özelliği sayesinde havlulardaki bakterileri öldürerek, tamamen kokusuz havluları kullanmanızı kolaylaştırır.
Yüksek ısıda ve bol buharla havlu ütülemek bornoz ve havlularınızın yumuşamasını sağlayacaktır.
Çamaşır makinesinde koltuk örtüsü yıkama, eğer dokuma tipi ve iplik yapısı uygunsa en zahmetsiz yöntemdir. Yeni tip çamaşır makinelerinde hassas yıkama programları bulunmaktadır. Bu programlardan birisiyle veya varsa battaniye yıkama modunda kolaylıkla yıkayabilirsiniz.
İç çamaşırını doğru şekilde yıkamak için etiketteki talimatlara göre hareket edilmelidir. Hassas yapıdaki kumaşlardan üretilen iç çamaşırları “hassas” programda, günlük kullanıma uygun olan iç çamaşırları ise “iç giyim” programında yıkanmalıdır.
Perdeler eğer çamaşır makinesinde yıkacaksa hassas programlar tercih edilmesi gerekir. Ancak elde yıkama ya da hassas program bulunmayan makinelerde tercih edilmesi gereken program sentetik olmalıdır. Bunun yanında makinede 30 derece sıcaklık ve 400 devir seçilmesi tavsiye edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri