Havuç, kökleri çiğ veya pişirilerek yenen iki yıllık bir sebze türüdür. Birinci yıl yenilen kök kısmı teşekkül eder, ikinci yıl çiçek açıp, tohum bağlar. Havuç, özellikle A vitamini bakımından çok zengindir, ayrıca B~ ve B2 vitaminlerince de zengindir.
Bitkilerin Kökü
Bizim yediğimiz türden bitki kökleri, kazık ve yumru kök olarak isimlendirilmiş tipteki köklerdir. Havuç, zerdeçal, zencefil gibi bitkilerin kökünü tüketiriz. Bu bitkiler uygun miktarda tüketildiğinde sağlığımıza faydalıdır.
Kök ve yumruları yenen sebze türleri içerinde, patates, turp, havuç, kereviz ve yemeklik kırmızı pancar yer almaktadır. Patates kullanma şekline ve gelişme sürelerine göre olmak üzere iki şekilde sınıflandırılır.
Yabani otlar arasından en çok tercih edilen ve en kolay bulunan ot olan turp otunun ünü tüm dünyaya yayılmıştır. Turp otu bitkisi yaprakları ve dallarıyla beraber yenir.
Turp yaprakları da turp kadar iyi bir kalsiyum kaynağıdır. Bağışıklık sisteminin düzgün çalışmasında görevli olan C vitamini, turpta yüksek oranda bulunmaktadır. Gün içerisinde 1 kâse turp salatası tüketilmesi günlük C vitamini ihtiyacımızın \%40'ını karşılamaktadır.
İlgili 39 soru bulundu
Görünüşü açısından turp ile benzerlik gösteren pancar, turptan farklı olarak daha parlak ve farklı tatlara sahiptir. Pancar kendi içinde de kırmızı pancar ve şeker pancarı olarak ayrılmaktadır.
Dilimizde Eşek turpu, Turp otu, Karaturp, Karamancar ve Yabani turp adları ile bilinmektedir.
Turp, hayati organlarımızdan biri olan karaciğer sağlığı açısından da önemli katkıları olan bir besindir. Turp tüketmek karaciğer detoksuna katkıda bulunur, hasarın giderilmesine yardımcı olur. Böbreklerdeki toksinlerin atılması için de etkili bir besindir.
3.Soğan (bulbus) : Toprak altında gelişen ve tabla adı verilen gövdenin etrafında etli, sulu yapraklarla tepe tomurcuğundan meydana gelir. Tüberkül ve rizomdan farklı soğanın, normal yapraklardan farklı olmasına rağmen çok gelişmiş etli yapraklar taşımasıdır. Örnek olarak: Soğan, lale gibi. ince yapılı bir gövdedir.
Kırmızı turp yağ içermez ve kalori değerinin çok düşük olması sebebiyle diyetlerin vazgeçilmezidir. Siyah turp, adeta doğal öksürük şurubu olarak bilinir. Beyaz turp ise halk ağzında “Japon Turpu” olarak bilinir, eklem ve romatizma ağrıları üzerinde çok etkilidir.
Sarımsak, Allium cinsine ait bir kök sebzedir. Birçok minerali bünyesinde barındıran sarımsak, doğal bir antibiyotiktir ve bağışıklık sistemimizi güçlendirdiğinden, vücudumuzun hastalıklarla savaşmasına destek olur.
Kazık kök, saçak kök ve depo kök olmak üzere üç çeşittir: 1. Kazık kök: Ana kök ve yan köklerden oluşur. Fasulye,lahana ve havuç kökleri bu tür köke örnektir 2. Saçak kök: Ana kök bulunmaz.
Havuç (Daucus carota), maydanozgiller (Apiaceae) familyasından, koni biçimindeki etli kökü için sebze olarak yetiştirilen iki yıllık otsu bir kültür bitkisi.
Yapılan araştırmalar, bitkilerin de hissedebildiğini ortaya koyuyor! Süper-hassas ve lazerle kontrol edilen mikrofonlarla yapılan araştırmada, yaprakları koparılan veya bozulmaya başlayan bitkilerin "ağladığı" tespit edildi.
Doğrulanmış Cevap. patatesin kökü çamurlu olur ve temizlenerek yenilir fakat patatesin gövdesi yeşil yapraklıdır ama biz insanlar yeşil yaprak yemeyiz kökü yenilir.
Patatesler, gövde yumrularıdır.
Topraktan su ve yaşamsal besinlerin alınması ve bitkinin bulunduğu yere tutunması. Temel olarak kök türleri kazık kök (örneğin buğday, mısır, çilek, arpa vb.), saçak kök (örneğin fasulye, ebegümeci, gelincik, lahana, bamya vb.)
Saçak kök: Ana kök bulunmaz. Kök bir püskül şeklinde tek noktadan çıkar. Mısır, buğday, soğan bitkilerinin kökleri böyledir.
Karışımın içerisinde bulunan turp; cilt hücrelerinizi yenileyerek kırışıklıkların hafiflemesine ve yeni oluşumların engellenmesine yardımcı olacaktır.
Hücreleri onararak cildi güzelleştirir
Turp A, C ve K vitaminleri açısından eli de gönlü de bol bir yiyecektir. Bu vitaminlerin hepsinin bir arada bulunması ise hücrelerin oluşmasına ve yenilenmesini sağlar. Bu durum aynı zamanda sağlıklı bir cildin de oluşmasına etki eder.
Yassı solucanlar (Platyhelminthes) sınıfının, şeritler (Cestodes) takımından, kabarcıklı (keseli) kurt evresi domuzlarda, ergin evresi insanların bağırsağında yaşayan, 3 m kadar uzunlukta, domuz etinin iyice pişmeden yenmesiyle insanlara geçen yassı bir solucan türü.
Daikon (Japonca: 大根 ya da Japon turpu, kelimenin tam anlamıyla "büyük kök"); hafif aromalı, çok büyük, beyaz, Doğu Asya kökenli turptur. ABD'de "Japon turpu" adıyla bilinmesine rağmen anavatanı Japonya değildir. Başlangıçta Kıta Asyası'nda yetiştirildi. Han Hanedanı döneminde Çin ile Japonya'ya taşındı.
Standart, erkenci turp çeşididir. Albenisi yüksek, hafif baharlı ve tatlıdır.Olgunlaşma süresi ortalama 35-45 gündür. Gevrek ve çok lezzetlidir.Depolamaya ve nakliyeye dayanıklıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri