3. Depo kök: Besin depo edebilen köklerdir. Havuç, turp, pancar gibi bitkilerin kökleri böyledir.
Kazık kök: Ana kök ve yan köklerden oluşur.
Fasulye,lahana ve havuç kökleri bu tür köke örnektir.
Karayosunları ve eğreltiler gibi ilkel bitkilerde gerçek kök olmayıp, köksü (rizoid) uzantılar vardır. Genel olarak dış görünüşü bakımından kökün gövdeden farkı, yaprak taşıyan düğümlere (nod) ve düğümler arasına (internod) sahib olmaması ve kloroplast ihtiva etmemesinden dolayı yeşil renkli görünmemesidir.
Destek köklere bataklık bitkilerinde de rastlanır. Asimilasyon Kökleri: Epifit bitkilerde gövde üstünde oluşmuş yassı köklerde kloroplast bulunur.
Odunsu ve bazı otsu bitkilerde görülür. Saçak kök: Dallanma sonucu tek bir kökün baskınlığı olmadan toprak yüzeyinin altında yayılan çok ince ve uzun köklerden oluşmuş kök sistemidir. Primer ve sekonder kök birbirinden ayırt edilemez. Otsu bitkilerde görülür.
İlgili 39 soru bulundu
Kök bir püskül şeklinde tek noktadan çıkar. Mısır, buğday, soğan bitkilerinin kökleri böyledir. 3. Depo kök: Besin depo edebilen köklerdir. Havuç, turp, pancar gibi bitkilerin kökleri böyledir.
Kazık kök, saçak kök ve depo kök olmak üzere üç çeşittir: 1. Kazık kök: Ana kök ve yan köklerden oluşur. Fasulye,lahana ve havuç kökleri bu tür köke örnektir 2. Saçak kök: Ana kök bulunmaz.
Temel olarak kök türleri kazık kök (örneğin buğday, mısır, çilek, arpa vb.), saçak kök (örneğin fasulye, ebegümeci, gelincik, lahana, bamya vb.) ve depo kök (turp, havuç, şeker pancarı, şalgam vb.)
Türkçede kökler isim, fiil, sesteş ve ortak kök olmak üzere dörde ayrılır.
Destek kökler: Bitkilerin tutunmalarına ve ayakta durmalarına yardımcı olmak amacıyla gelişen ek yapılardır. Örnek olarak Zea mays (mısır), Ficus elastica (kavucuk) ve Monstrea daliciosa (devetabanı) verilebilir. 7. Diken kökler: Koruma amaçlı olarak gelişen ve diken şeklinde olan yapılardır.
Patatesler, gövde yumrularıdır.
Nişasta depolarlar. Fotosentez sonucu kloroplasta dönüşür ve üretilen glikoz, iletim sistemi yoluyla depo yeri olan lökoplastlara gelir. Burada glikoz molekülleri birleşerek nişasta molekülleri meydana gelir.
Havuç (Daucus carota), maydanozgiller (Apiaceae) familyasından, koni biçimindeki etli kökü için sebze olarak yetiştirilen iki yıllık otsu bir kültür bitkisi.
Havuç, en çok bilinen kök sebzelerden biridir. İçerdiği vitaminler, yüksek lif oranı ve antioksidan özelliği ile zengin bir besin kaynağıdır. Yüksek miktarda A vitamini içerdiği için, gözleri güçlendirir.
Kök ve yumruları yenen sebze türleri içerinde, patates, turp, havuç, kereviz ve yemeklik kırmızı pancar yer almaktadır. Patates kullanma şekline ve gelişme sürelerine göre olmak üzere iki şekilde sınıflandırılır.
Pırasa çok yoğun bir kök yapısına sahiptir. Bol saçak kök oluşturur.
NASIL BULUNUR? Kök, bir kelimenin anlam taşıyan en küçük parçasıdır. Diğer bir ifadeyle kelimede bulunan tüm yapım ekleri ve çekim ekleri çıkarıldıktan sonra geriye kalan anlamlı kısım, o kelimenin “kök”ü sayılmaktadır.
KÖK : Bir sözcüğün parçalanamayan, anlamlı, en küçük parçasına kök denir. Sözcüğün kökü bulunurken sondan başa doğru ekler çıkarılır ve sözcükle anlam bağlantısını kaybetmeyen en küçük parça kök olarak bulunur.
Kök nedir? Bir sözcüğün (bütün çekim ekleri ve yapım ekleri çıkarıldıktan sonra) anlamlı en küçük birimine kök denir. Bir sözcüğün kökünü bulmak demek o sözcüğü hecelerine ayırmak demek değildir. “Telefon” sözcüğünün kökü “tel” değildir; çünkü “tel” ile “telefon” arasında anlamsal herhangi bir bağ bulunmamaktadır.
Kazık kökler, bitkiyi toprağa sıkıca bağlamanın yanı sıra şeker pancarı, havuç ve şalgam gibi birçok bitkide besin maddelerini depo eder. Ayrıca çam, söğüt, gül, sardunya, lahana, bakla, gelincik, düğün çiçeği, papatya, bamya, fasulye vb. bitkilerde bulunur.
Her bitkide kök,gövde ve yaprak bulunur ama bazı bitkilerde çiçek bulunup bulundurmamalarına göre 2'ye ayrılır.Ynai kısaca sorunun cevabı bulunur.
Havuç doğrudan tohum ile yetiştirilir. Havuç tohumları küçük, çimlenme oranı düşük olduğu ve çevre koşullarından çabuk etkilendiği için toprağının çok iyi hazırlanması gerekir. Yetiştiricilik yapılacak yerin yabancı maddelerden ve zararlılardan arındırılmış olması gerekir.
Patates saçak köklü bir bitkidir ve toprağın 60 cm derinliğinde bulunan kısa bir kök sistemine sahiptir. Her sağlıklı patates bitkisi 3 ile 25 adet patates üretebilir.
Bazı kişiler havucu meyve olarak kabul edebiliyor. Fakat havuç, sebze listesinde yer alıyor. Sebze olarak bilinen havuç, pek çok kişinin yanlış bildiği bir sebzedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri