Gövdelerinde besin depo eden bitkiler şunlardır: Havuç, patates, turp, yer elması vb. yumru bölgeli bitkilerdir.
3. Depo kök: Besin depo edebilen köklerdir. Havuç, turp, pancar gibi bitkilerin kökleri böyledir.
Gövde, bir vasküler bitkinin iki ana yapısal ekseninden biridir, diğeri ise kök'tür. Yaprakları, çiçekleri ve meyveleri destekler, ksilem ve floemde kökler ve sürgünler arasında su ve çözünmüş maddeleri taşır, besin maddelerini depolar ve yeni canlı doku üretir.
· Bazı bitkilerde besin depo eder. Görevlerine ve yapılarına göre değişik gövde çeşitleri vardır. Sürünücü Gövde: Toprak üzerinde yatay olarak uzanan otsu bitki gövdelerine, sürünücü gövde denir. Çilek, kavun, karpuz, kabak, salatalık bu tip gövdeye sahiptir.
İlgili 30 soru bulundu
Kazık kök: Ana kök ve yan köklerden oluşur.
Fasulye,lahana ve havuç kökleri bu tür köke örnektir.
Gövdenin temel görevi; kök ile yapraklar arasında iletimi sağlamak, yaprak ve çiçekleri taşımak ve bitkiye bir duruş kazandırmaktır. Bundan başka, vejetatif çoğalma, besin ve su depolama, korunma ve tutunma gibi görevleri de olabilir. Gövdenin duruşu fotosentez ve su kaybını önlemek için önemlidir.
En küçük özelliğe sahip olan yosun türlerinden en fazla büyüklüğe sahip olan çeşitli ağaç türlerine kadar uzanan ve yeşil yapraklara sahip olan özellikte bulunan tüm bitkiler, aynı zamanda fotosentez yaparak hayatları boyunca ihtiyaç duydukları kendi besinlerini de sentezleyerek üretirler.
Patatesler, gövde yumrularıdır.
Kloroplast, fotosentezin gerçekleştiği sitoplazmik organeldir. Bitkilerin sadece yeşil kısımlarında bulunur. Bitkide besin ve oksijen üretilmesini sağlar.
Nişasta depolarlar. Fotosentez sonucu kloroplasta dönüşür ve üretilen glikoz, iletim sistemi yoluyla depo yeri olan lökoplastlara gelir. Burada glikoz molekülleri birleşerek nişasta molekülleri meydana gelir.
Doğrulanmış Cevap. A) Ispanak besinleri yapraklarında depolar.
BİTKİLERİN ÜREMESİ
Bu dokular, kendi içinde özelleşerek, bitkiyi meydana getiren ve genel olarak dört bölümde incelenen bitki organlarını oluşturur. Bunlar, kök, gövde, yapraklar ve çiçektir. Yalnızca su yosunları, kara yosunları ve ciğer otları gibi basit yapılı bitkilerde gerçek kök, gövde ve yapraklar bulunmaz.
HAVUÇ: A, B, D ve E vitamini kaynağıdır. Cilt ve kemik sağlığında, hücre yenilenmesinde faydalıdır. Saç dökülmesini azaltır ve saçı canlandırır. SALATALIK: A, B ve C vitamini ile fosfor ve selenyum deposudur.
Vitamin ve mineral kaynağı olan havuç, potasyum, A vitamini, biotin ve B6 içermektedir. Beta karoteni A vitaminine dönüştüren havuç, bağışıklık için önemli bir besin kaynağıdır. Büyüme ve gelişme çağında tüketilmesi önerilmektedir.
Havucun Besin Değeri
Yaklaşık %10'u lif ve şeker, kalan kısmı az miktarda yağ, protein, vitamin ve minerallerdir. İçeriğinde A vitamini öncülü karotenoidler, B3, B6, C ve K vitaminleri ve folik asit bulunur.
Fatih Sultan Mehmet'in onca gücüne karşılık bir tabak melemen, bir sahan patates kızartması, bir domates söğüş yiyemediğini bilirsiniz elbet.Çünkü domates, patates, yeşil biber (üstelik mısır, taze fasulye) Amerika kıtasından gelmiştir.
Kısa kazık bir kök ve gelişmiş saçak köklerden oluşur. Köklerin çoğunluğu 60-80 cm'ye yayılır. 2 m derine gidebilir. Patates yumrularına benzer.
Yedekledikleri bu besin maddeleri sebebiyle bu uç kısımlara yumru adı verildiğinden bu besinlere de yumrulu bitkiler denmektedir. Yumrulu bitkilere örnek olarak patates, havuç, turp, şeker pancarı, tatlı patates, pancar ve zencefil verilebilir.
Ototrof canlılar
Bitkiler ve algler günes ışığını kullanarak besinlerini kendileri üretir. Bu canlılar kendi içinde: Fotosentetik ototroflar.
Her ne kadar çiçekler, çiçekli bitkilerin ana üreme organı sayılsalar da eşeyli üremede görev alan tek üreme organı bu değildir. Bu bakımdan, bitkilerden üreme organlarını 3 başlıkta incelemek mümkündür: gonca ve çiçek, meyve ve son olarak, tohumlar.
“İsim ve fiil köklerinden yapım ekleriyle türetilmiş olan her yeni kelimeye gövde denir.” Yani kök hâlindeki bir kelime bir yapım eki alırsa, o kelimenin yapım eki alarak yeni bir anlamı karşılayan hâline gövde denilir. Örneğin “baş” kelimesi, bir isim köküdür.
Bitkinin toprak üstünde gelişen ve üzerinde yan dal, yaprak çiçek gibi yapıları taşıyan kısmıdır. Negatif jeotropizma gösterir. Belirli bir gövde yapısına sahip bitkiler “caulescens” yani “gövdeli” olarak adlandırılır.
Gövde, anatomide çoğu canlının vücutlarındaki boyun ve uzuvlarının bağlı bulunduğu, orta ve ana kısmına denir. Gövde'nin tıbbi terimi Torso olup, göğüs (toraks) ve karın (abdomen) kısımlarından oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri