Hasatta ve hasattan sonra gösterilecek özen buruşmaları, kesikleri ve kırılmaları azaltmaktadır. Olgun tepesi kesilmiş havuçlar 0-1 °C'de %98-100 bağıl nemli ortamda 7-9 ay kadar depolanabilir. Bu şartlar sağlansa bile 7 ay sonra depolanan havuçların %10-20 'sinde çürüme ve bozulma meydana gelebilir.
Havuç lastik gibi yumuşak bir kıvama geldiyse kullanılmamalıdır. Havucun üzerinde siyah benekler oluştuysa, bozulmuş olma ihtimali çok yüksektir. Havuçtan keskin ve kötü bir koku geliyorsa, bozulmuş olabilir. Havucun tadında farklılık varsa, tüketilmesi önerilmemektedir.
Su her gün değiştirilmelidir ve havuçlar bir haftaya kadar dayanır – ancak bu sürenin ötesinde havuçlar kolayca çürür. Bu biraz hantal olabilir, su israfı olabilir ve havuçların raf ömrünü uzatmaz, o yüzden yapmıyorum.
Kararmış muz, yumuşamış havuç, sararmış maydanoz gibi bozulduğu sanılan meyve ve sebzeler kastediliyor… Bu haldeki meyve sebzeler, taze ve en yüksek kaliteye sahip hallerindeki gibi çiğ olarak tüketilemez belki ama bazı tariflerin içerisine katılabilir.
Havuçlar soyulup halka halka doğranır. Süzgece konup yıkanır. Suyu süzdürüldükten sonra buzdolabı poşetine konup derin dondurucuda saklanır. Dilediğiniz zaman dilediğiniz miktarda çıkarıp yemek, pasta, tatlı ve salatalarda kullanılabilir.
İlgili 33 soru bulundu
Islak şartlar altında hasat edilen havuçlar depoya alınmadan önce yıkanabilir. Bu yolla çürümeye neden olan pek çok mikroorganizma elimine edilmiş olur. Ayrıca temizlenmiş olan havuçların arasında hava geçişi daha kolay olacaktır ki solunum ısısının alınması açısından bu çok önemlidir.
Bir tencere suyu kaynatarak başlayın. Soyulmuş havuçları birkaç dakika kaynar suya atın. Ardından hemen çıkarın ve bir buzlu su banyosuna tamamen daldırın.
Karotenoid bakımından zengin olan havuçlar çeşitli kanser türlerine karşı vücudu korumaya yardımcı olur. Özellikle prostat, kolon ve mide kanserlerine yakalanma ihtimalini düşürür. Dolaşım düzeyi yüksek olan karotenoidleri alan kadınlarda da meme kanseri riskinde azalma görülür.
İçinde bulunduğumuz grip mevsiminde doğal gıdaların önemi çok daha iyi... İçerdiği vitaminlerle tam bir şifa deposu olan havuç; akciğer, meme, prostat ve mesane kanserinden koruyor. Siyah üzüm kadar kan yapan havucun etkisini görmek için her gün 1 tane yemek gerekiyor...
Günde bir veya iki orta boy havuç son derece sağlıklıdır ve beslenme düzeninizin bir parçası olabilir. Daha fazlası beslenme çeşitliliğinizi engelleyebilir ve günde 8-9 havuçtan fazlası da çok fazla beta-karoten yüklemesine ve cildinizin turuncu renk almasına (karotenemi) neden olabilir.
Sıklıkla Akdeniz illerinde yetiştirilen havuç ekildikten ortalama 70 gün sonra hasat verir.
Buzdolabında saklanmaması gereken sebzeler
Kök sebzeler yani patates, sarımsak, soğan, yer elması ve balkabağı buzdolabına konmaması gerekenler arasında yer alır. Bu sebze ve meyveler, içerisi hava alacak şekilde ve delikli kaplarda, direk güneş ışığına maruz bırakılmadan saklanmalıdır.
Kısaca, çabuk çürüyenlerle hızlı pörsüyenleri yan yana saklamayın. Elma, domates, armut, avokado, kavun, şeftali, erik, kayısı gibi meyveler dışarıda, mutfak tezgahında olgunlaşır, lezzetlenirler. Biber, üzüm, portakal, limon, çilek gibi meyveler ise mutlaka buzdolabında saklanmalı.
Vitamin Deposu Siyah Havuç
Rendelenerek salatalarda kullanılan siyah havucun kendine has bir aroması ve lezzeti vardır. Ayrıca turşusu yapılan siyah havuç yemeklerde de kullanılır.
Olgunlaştığı zaman şeker gibi olur lezzeti, olgunlaşmamış yersek salatalığa benzer tadı. Havuç da böyledir. Olgunlaşmamış havuç yediysek belki de tadı o yüzden acı gelmiştir. Havuç çok faydalı bir besindir.
Havuç, mideyi kuvvetlendirir ve midenin sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. Bağırsakların hareketlenmesine ve görevlerini daha sağlıklı bir şekilde yerine getirmesini sağlar. Zararlı parazitleri temizleme özelliği vardır.
Havuç suyu içerdiği bazı etkin maddeler bakımından aynı zamanda mükemmel bir seksüel hormon grubu uyarıcısı, aktifleyicisi ve dengeleyicisidir. Bu nedenle, geçici olarak cinsel isteksizliğe veya yaşlılığa bağlı giderek azalan iktidarsızlığa karşı mükemmel bir önleyici ve de takviye edicidir.
Olağanüstü faydalı bildiğimiz bu sebze, tıpkı lahana, havuç ve karnabahar gibi sindirim sisteminizde ağır işleyen liflerden oluşuyor. Yani uyku vaktinize yakın bu besinlerden birini tüketirseniz, siz uyumaya çalışırken vücudunuz da bunları sindirmeye çalışmakla meşgul olabilir. Bu da sizi ideal uykunuzdan alıkoyabilir.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Havuç diyette neden yasak? Havuçta nişasta çok az bulunmaktadır. Önceleri glisemik indeksi yüksek olduğundan, havuçtan kaçınmak önerilirdi. Oysaki havuç, düşük-orta glisemik indeksi olmasına karşın glisemik yükü düşük bir besin olarak sınıflandırılmaktadır.
Havuç gibi sebzelerin ve meyvelerin vitaminlerinin kaybolmaması için kalın doğramak gerektiğini kaydeden Enç, "Ayrıca meyveleri tok karnına değil; aç karnına ya da yemekten 2-3 saat sonra tüketmek daha faydalıdır. Yeşil renkliler folik asit açısından çok iyi bir kaynaktır.
Havucun Zararları
Riskli bir durum olmayıp belli bir süreden sonra cilt eski rengine döner. Fakat çok fazla havuç tüketiminde A vitamini görevini yapamaz hale gelebilir. Bu durum yüzünden bağışıklık, cilt, göz kemik sorunları oluşabilir.
Havuç temmuz ve ekim ayları arasında tüketilir. Bu mevsimlerde de havuç yemek mümkündür. Ancak havuç artık her mevsim tüketilen sebzeler arasında alıyor.
3- HAVUÇ: Havuçlar kirli olsa bile kabuğunu soymamak gerekir. Çünkü yarım kilogram havuçta 30 mg C vitamini, B1-B-B6 vitaminleri, kalsiyum, demir ve potasyum mineralleri bulunur ve bunların büyük bölümü kabuğun altındadır. Kabuğu soyulduğunda havuç besin değerinden çok şey kaybeder.
Yumuşak doku: Havuçlar, sert ve gevrek olduklarında en iyi tada sahiptir, ancak daha kauçuksu bir dokuya sahip olduklarında yemeleri yine de güvenlidir. Dikkatli olmak isteyeceğiniz şey yumuşak ve duygusal havuçlardır - bu havuçlar şımarıktır ve yenmesi güvenli değildir.
Havuçları yıkayın dış kabuklarını soyun ve rendenin iri tarafı ile rendeleyin. Rende havuçları ocakta tava içinde 3 yemek kaşığı sıvı yağ eşliğinde kısık ateşte soteleyin. Yumuşayarak çökmüş, sotelenmiş havuçlarınızı güzelce ılıtın….
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri