Susurluk ayranı, Balıkesir'in Susurluk ilçesine özgü, yapımı ve tadı klasik ayrana göre farklılık gösteren Türk mutfağına ait bir çeşit yöresel ayran. 1950'li yıllarda meşhur olmaya başlamıştır.
Türk mutfağına ait olan en yaygın içeceklerdendir. Türkiye, Ermenistan, Azerbaycan, İran, Lübnan, Bulgaristan ve diğer bazı Balkan ülkeleriyle Orta Doğu ve Orta Asya (Türki Cumhuriyetler) ülkelerinde yapılır.
Ürün Özellikleri. M.S. 552- 745 yılları arasında hüküm süren Göktürklerin, ekşiyen yoğurdun ekşiliğini azaltmak için üzerine su eklemeleri, dünyanın 'tesadüfen' ayran ile tanışmasına vesile oldu. Ayran sözcüğü, tarihte ilk defa Divan-i Lugat-it Türk eserinde 'sütten elde edilen içecek' olarak tanımlandı.
Ayran sözcüğünün “beyaz” anlamına gelen eski Türkçe ürüŋ sözcüğünden geldiğini ile- ri sürmekteyiz. Bunun için öncelikle Proto-Türkçe döneminden günümüze ka- dar ürüŋ sözcüğünün beyazlık ve süt ürünlerini bildiren anlamlarına göz atalım.
Yıllar sonra 1960 yılında karayolunun Susurluktan geçmesiyle ilçe aktifleşir. İlçenin dışında yaşayan Şükrü Bey ve eşi de karayolundan geçen araçlara manda yoğurdundan yaptıkları soğuk ve köpüklü ayranları satmaya başlar ve bu işe öncülük ederler.Böylece Susurluk Ayranının ünü yayılmış olur.
İlgili 45 soru bulundu
AYRAN NASIL KÖPÜRTÜLÜR? Köpüklü ayran bir kavanoz veya shaker içerisinde en az 4-5 dakika kadar kuvvetlice çalkalanarak hazırlanabilir. Ayran yapmak için kullanılan malzemeler rondo, blender veya mikser ile karıştırılırsa da ayran oldukça köpüklü olacaktır.
10 yemek kaşığı dolusu yoğurdu mutfak robotu içine koyun. Üzerine 3 su bardağı su koyup, iyice karıştırın. Daha sonra yarım su bardağı süt ve tuz ekleyip, köpürene kadar karıştırın. Rondo yerine blender ile de yapabilirsiniz.
Sütten yoğurt elde etmeyi sağlayan bakteriler vardır. Bu bakteriler metabolizma sonucu laktik asit meydana getirir. Bu nedenle laktik asit yoğurtta ve dolayısıyla ayranda oldukça fazla bulunur. Laktik asit vücutta sinirlerin gevşemesini sağlar ve insanda rahatlık hissi uyandırır.
Sağlık açısından birçok faydası olan ayranın doyurucu özelliği de vardır. İçerdiği yüksek değerdeki vitamin, mineral ve bileşenler yardımıyla başta sindirim sistemi olmak üzere kemik sağlığına, kan basıncının düzenlenmesine, kolesterole ve daha birçok açıdan sağlığımızın korunmasına katkıda bulunur.
Yaklaşık olarak 100 gram ayran, 37 kcal enerji, 1,98 gram protein, 2 gram yağ, 2,71 gram karbonhidrat ve 92,26 gram su içerir.
İlk kez Orta Asya Türkleri tarafından yapıldığı düşünülen ve yüzyıllar içerisinde tüm dünyaya yayılan yoğurt, diğer dillerde de Türkçe'deki gibi “yoğurt” olarak isimlendiriliyor. Sütün mayalandırılması ile elde edilen yoğurt, beslenmemizde de önemli bir yere sahip.
Grigorov'un doğduğu Trun köyü ise dünyanın tek yoğurt müzesini barındırıyor. Bugün yoğurt denince aklımıza Türk, Yunan, hatta İzlanda yoğurdu geliyor. Ama 1920'li ve 30'lu yıllarda Grigorov'un incelediği orijinal yoğurt numunesine bilim insanlarının ilgi göstermesi nedeniyle Bulgar yoğurdu popülerdi.
EKER SÜT ÜRÜNLERİ GIDA SAN.VE TİC.A.Ş.
"ayran, yoğurdun içine su katılarak elde edilen bir tür içecek. ayran, türk mutfağına ait en yaygın içeceklerdendir. en çok görüldüğü yer türkiye'dir. bunun yanı sıra ermenistan, azerbaycan, iran, lübnan, bulgaristan ve bazı balkan ülkeleriyle orta doğu ve orta asya (türki cumhuriyetler) ülkelerinde yapılır.
Adana'nın kavurucu sıcaklarının serinleten içeceği acılı ayran, kentin birçok yerinde bulunan seyyar tezgahlarda satılıyor. Ev yapımı yoğurt, çeşitli baharatlar ve acı biberin harmanlanmasıyla yapılan acılı ayran, 1 gün dinlendirildikten sonra buz dolu kaplarda tezgaha çıkarılıyor.
Ayran kan basıncını düzenleme görevine sahiptir. Kan basıncı konusunda önemli gücü olan ayran, tansiyonu ideal değere getirir. Sıcak günlerde tansiyon hastalarını kurtaran bir içecek olarak dikkat çeker. Güçlü bir probiyotik olan ayran, sindirim sorunlarına karşı tüketilebilecek bir içecektir.
Sindirim sistemindeki faydalı bakterilerin artışına yardımcı olur. Her besinde olduğu gibi ayranın da aşırı tüketimi uzmanlar tarafından önerilmez. Aşırıya kaçmadan tüketildiğinde vücudun zinde kalmasını sağlar. Ayran sadece iç organlara değil cilde de faydalı bir besindir.
Her yiyecek ve içecekte olduğu gibi fazla ayran tüketmenin de çeşitli zararları bulunur. Bu zararların en çok görülen etkisi bağırsak sorunlarıdır. Probiyotik içeren ayran, bağırsaktaki bakterilerin artmasını sağlar. Bu sebeple kabızlık ve ishal gibi sorunlar oluşabilmektedir.
İçeriğinde canlı laktik asit bakterileri sayesinde fermente yapıya sahip olan yoğurt insan sağlığına birçok fayda sağlıyor. 6000 yıldır üretilen yoğurttan elde edilen ayran ise yoğurdun sağladığı faydaların aynısını sağlar. Artı bir yönü ise vücudun sıvı oranını yükseltir.
Kalori oranı oldukça düşük olduğu için ayran vücutta kilo yapmaz. Hatta diyetlerde tavsiye edilmektedir. Tok tutuculuğu ve düşük kalorisi sebebi ile kilo vermeye yardımcı olmaktadır.
Vücudun sıvı akışını dengelemek ve normal kan basıncını sağlamak için gerekli olan potasyumu sağlar. Ayrıca ayran triptofan içermesi vesilesi ile sakinleştirici etkiye sahip olup antistres besinleri listesinin ilk sıralarında yer almaktadır.
istanbul sefaköy'de e-5 üzerinde star 1,2,3,4 etc. düğün salonlarının tam yanında bulunan mekanda içilebilen bir ayran çeşididir. özellikle 70'li yıllarda trakya'ya giden şehirlerarası yolcu otobüslerinin ilk mola yeridir. bu yıllarda oldukça populer olmasına rağmen artık adı sanı anılmaz olmuştur.
ayranın alüminyum kapağından uyuşturucu çeken kitlenin kullandığı, daha sonraları ise çeşitli müzik klipleri ve videoların altına videodaki kişinin bunu ayık bir kafayla yapamayacağını belirtmek ya da videoyu izlerken veya müziği dinlerken yapılan aktiviteyi, komikli bir dille, anlatmak için kullanılan söz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri