Haşlama süresi; parça iriliği, olgunluk ve çeşide bağlı olarak 2-8 dakika arasında değişir.
Havucu doğradıktan sonra: 7-9 dakika haşlayarak. 10-13 dakika buharda pişirerek. 40-45 dakika kadar 180 derecede fırınlayarak lezzete ve vitamine doyabilirsiniz.
Hazırlanışı: Küçük bir tencerenin içine sıcak suyu doldurun. Üzerine tuz ilave edin ve iyice kaynadığında önceden yıkanıp doğranan havuçları ilave edin. Havuçları halka halka veya uzun uzun doğrayabilirsiniz. Havuçların kıtırlığı tamamen gittiğinde suyun içinden çıkartın ve süzülmesi için bir kenara alın.
25-30 dk/Varoma/hız 1'de buharda pişirin. Buharda pişmiş havuçları sade veya damak tadınıza göre tatlandırarak servis edin.
Sarımsaklar rendelenir. Üzerine tuz, baharatlar ve yağ eklenerek karıştırılır. Suyu süzülüp, kurulanmış havuç ve patatesler bu sosla karıştırılarak yağlı kağıt üzerine dökülür. Yaklaşık 35-40 dk, patatesler pişip kızarana kadar fırınlanır.
İlgili 31 soru bulundu
Bunun için maksimum 2-3 dakika yeterli. Ancak bu süre sebzeden sebzeye değişebilir. Yeşil sebzeler için maksimum 5 dakika yeterliyken havuç, patates gibi sebzelerde bu süre 10 dakikayı bulabilir.
Daha sonra soğanları atıp iyice kavurun. Soğanlar diriliğini yitirdikten sonra salçayı yada ince ince doğradığınız domatesi ekleyip 2 dk daha kavurun. Havuçları ve baharatları ekleyin. Onları da Biraz kavurduktan sonra sıcak suyu ekleyip pişmeye bırakın.
Havuç püresini, havuçları dilimleyerek yada birkaç parçaya bölerek buharda yada suda haşlayabilirsiniz. Buharda haşlarsanız da haşlama suyu içme suyu olsun. Haşladıktan sonra çatalla ezebilirsiniz ama yinede fazlaca pütürlü kalıyor bn blender dan geçirdim.
Havucu güzelce yıkayın ve soyun. Havucun dış kısmı bebeklerin sindirim sistemi için yorucu olabilir. İnce ince dilimledikten sonra tencerenin üstüne koyduğunuz rendenin ya da buharda pişirme aparatının üstüne yerleştirin. Tencerenin kapağını kapatın ve yaklaşık 10 dakika, havuçlar iyice yumuşayana dek buharda pişirin.
Buharda pişirme yöntemi balıklar ve sebzeler için kullanılabilecek en sağlıklı pişirme tekniklerinden biridir. Buharda pişirme ile besin içeriğindeki nişasta yumuşar ve sebzelerin yumuşak hale gelmesi sağlanır. Böylece sindirim kolaylaşır, besin rengi, dokusu, görünümü ve kokusu değişmez.
Et haşlama tariflerine lezzet vermesi ve et haşlama suyunun daha vitaminli olması için içerisine havuç ve patates eklenir.
Beta karoteni A vitaminine dönüştüren havuç, bağışıklık için önemli bir besin kaynağıdır. Büyüme ve gelişme çağında tüketilmesi önerilmektedir. Aynı zamanda göz sağlığını da destekler. K1 vitamini barındıran havuç, kan pıhtılaşmasını sağlayarak kemik sağlığını geliştirmektedir.
Kalp sağlığına iyi gelen havuç suyu, kan temizleyici özelliği sahiptir. Kanın vücutta dolaşımını hızlandırır ve zararlı radikallere karşı mücadele ederek damar tıkanıklığının önüne geçmeye yardımcı olur ve böylece kalbin daha sağlıklı çalışmasına imkan verir. Alzheimer üzerinde önleyici etkilere sahip olduğu bilinir.
Ayrıca fosforu sınırlaması gereken ancak yüksek protein ihtiyacı olan böbrek hastaları için de idealdir. HAVUÇ Havuç sadece böbrek hastalığı değil aynı zamanda böbrek yetmezliği ve hipertansiyon hastalarının da tüketebileceği bir besindir.
Ayrıca kalorisi düşük bir besindir.100 gr.havuç 20-30 kalori içerir. Havuç “çiğ” olarak yendiğinde kan şekerini artırıp, insülin dalgalanmalarına yol açmadığı gibi, kilo artışına da neden olmuyor. Bu tür sorunlar havuç pişince ortaya çıkıyor.
Bu sebze potasyum açısından zengindir. Ayrıca lif açısından zengin bir diyet yemenin, yüksek tansiyon ve kalp hastalıklarını azaltmak için harika olduğu bilinmektedir. Havuç hem lif hem de potasyum açısından oldukça zengindir. Ek olarak, bu sebze kolesterol seviyesini düşürmeye yardımcı olabilir.
Cevap olarak orta boy (60 gr) bir adet haşlanmış havuç yalnızca 21 kcal içerir.
Önce havuçları kaynar suyun içine koyup 10 dakika haşlıyoruz. Sonra brokolileri ekleyip tencerenin kapağını kapatıp buharla birlikle haşlıyoruz. 15 dakika sonra kontrol edin damak zevkinize göre yumuşak isterseniz birazdaysa bekleyebilirsiniz.
B6 vitamini, bakır, tiamin, folik asit ve magnezyum içerir. Zengin besin ve mineral kaynaklarında nedeni ile aşırı bir şekilde tüketilmemesi gerekir. Fakat fazla havuç tüketimi kabızlık sorununa neden olabilir. Bu nedenle dikkatli tüketimi önerilir.
Liften fakir beslenme: Ek gıdaya geçerken bebeklerin beslenmelerinin bol su ve yüksek lifli gıdalar içermesi, bebeklerde kabızlık görülme riskini azaltır. Örneğin; püre veya ezilmiş elma, havuç, kayısı, frambuaz, çilek gibi..
Ek gıdaya yeni başlayan bir bebek için 12 aya kadar en önemli besin kaynağı anne sütüdür. Bu demek oluyor ki; bebeğinizin anne sütü ana öğünü, ek gıdalar ise ara öğünüdür. 6 aylık bir bebeğin genellikle 2 veya 3 ara öğün tüketmesi gerekir. 6 aylık bir bebek 2,5-3 saatte bir beslenmelidir.
Kilo kaybı: Düşük kalorili bir yiyecek olarak havuç, öğünler ve ara öğünlerde doygunluk hissini arttırabilir ve kalori alımını azaltabilir. Havuçtaki şeker miktarı ise sizi korkutmasın. Yüksek miktarlarda tüketilmesi mümkün olmayan havuç kilo almanıza neden olmaz.
Havuç gibi sebzelerin ve meyvelerin vitaminlerinin kaybolmaması için kalın doğramak gerektiğini kaydeden Enç, "Ayrıca meyveleri tok karnına değil; aç karnına ya da yemekten 2-3 saat sonra tüketmek daha faydalıdır. Yeşil renkliler folik asit açısından çok iyi bir kaynaktır. Tansiyon rahatsızlıklarında önerilir.
Pek çok kişi günde kaç tane havuç yenmeli diye merak etmektedir. Günlük olarak 1 ya da 2 tane orta boy havucun tüketilmesi yeterli ve faydalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri